Hae
Emmi Anniina

Kevyttä hommaa?

Imettäminen – kepeää duunia? Tai sitten ei. 
Minä en tykkää kalorivahtailuista, ravintoainejakaumien tarkkailuista, ”turhista” ruokarajoituksista ynnä muista, enkä koskaan semmoisiin ole ryhtynytkään. Olen fiilissyöjä ja oman kehon tuntemuspohjalta syöjä. Nyt kuitenkin ihan vain huvin vuoksi laskeskeltiin normaalipäivien ruokailuitani kun ne ruokakaapit tyhjenevät aikamoista vauhtia… Ja taas kerran pääsin ihmettelemään imetyksen viemää energiaa. Aivan normaalipäivänä minun ruuista tulee popsittua 3800 kaloria! Että onhan siinä vähän hommaa, niin syömisessä kuin tuolle reilu yksivuotiaalle meijeröinnissä.

Tässä sitten nuo kalorit kuvallisessa muodossa muutaman päivän ajalta.

Päivä 1:

se jokapäiväinen kahvinpahanen, kookosmaidolla tietenkin

Uskalsin ottaa kokeiluun suklaan makuista riisiproteiinia – tähän asti olen ottanut varman päälle vaniljan kanssa. Näyttäsi siltä, että läpi tämä menee! Tätä siis urheilun jälkeen nautittuna.

riistapaistosta

kipollinen hedelmiä kookosöljy-kookosjauho-carob-kurpitsasiemenjauho-marinadissa

turskaa ja kasviksia

päärynä-kinoalettuja mustaherukoilla

minisalaatti

Päivä 2:

no niitä omppuja

ahvensoppaa ja avocadoja

karviaisia kunnon kuorrutteella

tiikeripähkinänäkkäriä (aika monella santsipalalla) ja jauhelihawokkia

riistakeittoa

kesäkurpitsa-amaranttileipäsiä ainakin puoli pellillistä

iltateetä vielä toipilaalle enterorokkokurkulleni

Maukasta viikonloppua kaikille!

12 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Huh on siinä ruokaa kerrakseen. Upeita annoksia olet saanut tehtyä. Olen sitä mieltä ollut aina, että Imettää kannattaa juuri niin kauan kunnes se itsestä tuntuu hyvältä tämä minusta kannattaa aina muistaa. Ja myös miten puoliso sen kokee. Yöimetykset kannattaa jättää heti pois kun lapsi on riittävän iso muutoin lapsi tottuu jatkuvaan heräämiseen ja alkaa sitä rintaa myös vaatia. Mikäli äiti ei jaksa heijastuu se koko perheeseen. Itse imetin pitkään toisen kanssa(8kk) ja toisen kanssa maito loppu lyhyeen. Tällä ei ollut jatkoallergioiden kanssa valitettavasti mitään merkitystä meidän perheessä. Tosin, en itse ollut kyllä mitenkään imettäjä tyyppiä. Tämä on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia ja jokainen päättäköön sen niin kuin parhaaksi näkee.

    • Emmi kirjoitti:

      Onhan siinä ruokaa kyllä, mutta onneksi tykkään syömisestä 😀

      Meillä tosiaan imetys ei ole pelkästään minusta kiinni, vaan joudun miettimään valintojani aika tarkkaan Minimullistajan kannalta allergologimme kanssa. Hän on sen verran allerginen, että ei ole mitään järkeä lopettaa imetystä vielä, kun kerta maitoa yleisesti ottaen minulla riittää, jaksan imettää ja mikä tärkeintä: imetysdieetin avulla olemme saaneet Minimullistajan suoliston tilan rauhoittumaan. Jos alkaisimme kokeilemaan korvikkeita, emme voisi olla varmoja, mikä erityiskorvike sopisi vai sopisiko mikään – ja silloin tilanne saattaisi mennä aika pahaksikin kokeilujen myötä. Nyt kuitenkin Minimullistajan tilanne on melko stabiili. Riisimaitoon tms. ei ravintoarvojen kannalta ole mitään järkeä siirtyä, sillä äidinmaito on aina äidinmaito, ja Minimullistajan ruokavalion kokonaisuutta ajatellen sillä on erityisen tärkeä rooli. Koko perheen kannalta ajateltuna imetys on siis ehdottomasti paras vaihtoehto ainakin puolitoista, ehkä kaksivuotiaaksi asti. Se on sitten eri asia, jos lapsi itse tekee lopettamispäätöksen. Sitten tilanne pitää katsoa uudelleen.

      Yöimetyksistäkin olemme puhuneet sekä allergologin että neuvolan terkkarin kanssa. Niistä emme ole opettamassa Minimullistajaa eroon ennen puolentoista vuoden ikää pois, sillä päivisin hän saattaa olla tosi huono syömään kapean ruokavalionsa takia, ja näin ollen ihan oikeastikin herätä yöllä nälkään. Ja juurikin kapean ruokavalion takia hänen maidonsaantiaan ei ole mitään syytä vähentää, jotta hän saisi kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

      Kuten sanoit, imetykset ova tosi henkilökohtaisia asioita, mutta minulla ei ainakaan ole mitään kärkästä mielipidettä suuntaan tai toiseen, kun yleisesti imetyksestä puhutaan. Me teemme aina päätökset lapsen paras ja koko perheen kokonaistilanne mielessä pitäen, ihan niin kuin varmasti jokainen muukin vanhempi 🙂 Lisäksi meillä on näissä imetyspäätöksissä välttämättäkin asiantuntijoita mukana, sillä me emme saisi tuosta noin vain jättää imetystä pois allergioiden takia, vaan tarvitsemme allergologin konsultaatiota siitä, mikä onkaan seuraava järkevä steppi.

  2. Eilinen kirjoitti:

    Siis mitä… Suu auki toljotan noita kuvia. Ekaa kertaa luen blogiasi, ja ihailen!! Miten terveellisiä annoksia suuhun laitatkaan. Pikaisella vilkaisulla ei elämäsi todellakaan ole kevyttä ja helppoa, ja silti jaksat panostaa noin paljon terveelliseen ravintoon! Kyllä on pikkuisen maito täynnä vitamiinia ja muita hyviä ravintoaineita 🙂 Mä kun oon voivoihuonostinukkunut, niin en pystyjaksahalua tehdä ruokaa vaan otan suklaata 😀

    • Emmi kirjoitti:

      Moikka Eilinen, ja kiva, kun päädyit blogiini!

      Kiitos ihanista, kauniista ja hauskoista sanoistasi 😀

      Totta, ruoka, jota syön, on aika terveellistä, ehkäpä niin terveellistä kuin se voi tämän imetysdieetin rajoissa olla. Paljon terveellistä on harmikseni kiellettynäkin: lohi, pähkinät, mantelit, monet vihannekset, kananmuna jne. Ruokailuistani voisin sanoa niin, että siksi syön näin, jotta pää pysyisi kasassa: on pakko panostaa, jos ei halua ihan joka aterialla syödä samoja safkoja samalla tavalla laitettuna – se vaara kun piilee näissä imetysdieeteissä, että ruokailuun panostaminen hiipuu, kun valinnan varaa ei ole niin paljon.

      Kai se suklaaseen tarttuminen on välillä ihan ookoo 😀 Voi olla, että mäkin tarttuisin aika nopeasti johonkin valmisruokaan/pikaherkkuun, jos sellaisia tällä ruokavaliolla olisi, mistä valita 🙂

  3. johanna / maxandmoses.blogspot.com kirjoitti:

    Hyvin sä kyllä jaksat, ja ai että noita ruokia meidän "no nyt on taas makaronia ja jauhelihakastiketta, kun äiti ei ehtinyt muuta" – sapuskoihin verrattuna 🙂 Minähän jaksoin imetysyritystä kokonaiset kuusi viikkoa, ja kun joka kerta meni 2 dl korviketta perään niin totesin että taitaa olla yhtä tyhjän kanssa.

    • Emmi kirjoitti:

      Johanna, mä en tiedä, millainen mä olisin nyt ruokailuiltani/ruuanlaittotyyliltäni, jos meidän perheessä kaikki saisivat syödä kaikkea. Voi olla, että menisin samanlaisella metodilla kuin sä 🙂 Ehkä jossain vaiheessa näiden allergiajuttujen jälkeen pääsen testaamaan jotain hullua "kaikki mahdollisimman helpon kautta" -dieettiä, who knows 😀

      Mutta kuusi viikkoa imetysyritystä on jo hyvin, jos tilanne on tuommoinen, kuin sulla!! Aina ei imetys mene niin kuin haluaisi 🙁

  4. AnnaW kirjoitti:

    Sattuipa sopivasti, että täällä on imetysjuttua, kun ajattelin tulla kertomaan id-kuulumisia 🙂 Ollaan saatu pikkusiskolle sopimaan ihan hurja määrä eri ruoka-aineita, varmaan jo 30! Syödään siis kaikki nykyään samaa ruokaa (maidotonta (vuohenmaito sopii), soijaton, manteliton, ilman kotimaisia viljoja). Hän käy rinnalla vielä noin 5 kertaa vuorokaudessa (ikä 1v5kk). Eräänä päivänä hän otti ihan omasta tahdostaan (on aina saanut, kun haluaa) aamumaidon jälkeen seuraavaksi vasta päikkäreiden jälkeen ja sen jälkeen otettiin se ns. tavoitteeksi. Ajatuksena siis se, että kun tuota kiinteää ruokaa menee tosi hyvin, niin maidosta voisi alkaa hiljalleen vähentämään (eikä nyt haittaisi, jos vaikka tuo…öhöm yösyöminenkin joskus loppuisi). No nyt sitten imetyksen aika selkeän vähenemisen myötä olen uskaltanut vähän purkaa tuota id:tä. Ajateltiin, ettei lähdetäkkään nyt sille linjalle, että otan jonkun ruoka-aineen varovasti päivittäiseen käyttöön, vaan kokeillaan käykö ns. kertanauttiminen (kerran viikossa tai kahdessa). Ja olen nyt menestyksekkäästi nauttinut pariin otteeseen palan vehnäpitsaa ihan oikealla (niukalla) juustolla eikä siitä ole tullut mitään oireita! Meillä tosin on kaikilla refluksilääkitys päällä, mutta tulee varmaan kaikilla lopun elämää olemaankin (näillä geeneillä ei vaan valitettavasti ole muuta odotettavissa). No tytöt siis syövät noilla aikaisemmilla rajoituksilla mutta mulla on aika voittajafiilis, kun olen saanut edes hitusen omaa päätösvaltaa syömisiini takaisin. Ei sillä, että haluaisin edes joka päivä vehnää nauttia (voin sata kertaa paremmin ilman) mutta se tieto, että välillä voi….niin miten sitä nyt kuvailisi…on jotenkin hurjan vapaa olo, vaikka tarkkana pitää edelleen ollakin! Tämä oli nyt tällaista mun ajatuksenjuoksua, siinä ei ole kappalejakoa 😀

    Mitä noihin sinun syömisiisi tulee, niin tunnen itsessäni kuvasi ja kertomasi. Vaatii ihan hirmuisen määrän työtä, viitseliäisyyttä ja aikaa keittiössä, että jokainen päivä näyttää tuolta! Ja niihän se näyttää, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Meillä on onneksi se tilanne, että kaikki tosiaan syövät samaa ruokaa (id:een purkamista lukuun ottamatta), niin ruokia ei tarvitse tehdä useita erilaisia. Mutta siltikin tuntuu, että suuri osa päivästä kuluu keittiössä, vielä kun kehittelen niitä reseptejä…juuri viisi perättäistä iltaa ruusunmarjaraakakakun reseptiä on viilailtu! Onneksi tänään maku ja koostumus osuivat kohdilleen, huomenna vielä yksi kakku ja sen kuvaus (tajusin just, että teen aika hullua hommaa :D)

    Nostan hattua jaksamisellesi ja kaikkea mahdollista hyvää teidän perheen syksyyn <3

    • Emmi kirjoitti:

      Iideekuulumiset rokkaavat aina! Ja varsinkin nyt nämä, mitä sä kerrot! Mä luulen, että en saa tätä mun hymyä hyytymään edes nukkumaan mennessä 🙂 Siis ihan totta – pikkusenko siistiä!!! <3

      Oliko teillä mitään muutosta minkään suhteen hoitotasapainossa ennen kun alkoi tuo mahtava ruokien sopiminen? Vai oliko se vaan joku mystinen käänne?
      Oma päätösvalta kuulostaa oikein kivalta, mutta oudolta asialta 😀 Samoin kuin koko perheen yhteinen ruoka kuulostaa jotenkin aivan absurdilta 😀
      Onko sun suolisto ottanut maistiaiset ihan hyvin vastaan vai onko tullut kipuja tms.? (Ei ole pakko avautua näistä jutuista, jos et halua :-D)

      p.s. Haluuuuun ton ohjeen sitten! Tuleeko se sinne Novelleen?

    • AnnaW kirjoitti:

      Kommentoin jo kerran piiiiiitkän viestin mutta se katosi taivaan tuuliin. Josko nyt toisella kerralla onnistaisi!

      Ruokien sopimiseen vaikutti, tiedät kyllä, tähtien asennot tai jokin muu vastaava. Eli ei tiedetä varmasti miksi yhtäkkiä tilanne alkoikin helpottaa. Samoihin aikoihin kyllä pitkään kestäneet hammastyöstöt saatiin hoidettua (meillähän itketään niitä viikkoja). Ja samoihin aikoihin aloitin myös itse säännöllisen refluksilääkityksen, tiedä sitten olisiko pikkusisko saanut samalla myös itselleen vähän lisälääkitystä. Todella suuri vaikutus on tuntunut olevan nyt tällä pari viikkoa kestäneellä imettämisen vähenemisellä. Sen aikana päikkärit on nukuttu paremmin, kuin koskaan. Nyt hän nukkuu sen mitä nukkuu, putkeen (1,5h-2,75h) kun aikaisemmin heräsi itkien 1-3 kertaa tuona aikana.

      Joo, eli me syödään nyt siis pienimmän ehdoilla. Onneksi noita raaka-aineita alkaa olla jo pitkä lista ja tietysti ollaan annettu hänelle sellaisia, joita itsekin jatkuvasti käytämme. Mitään kovin erikoista emme ole vielä antaneet, ellei se sitten kuulu siihen meidän vakiosettiin, kuten taatelit ja mulperit. Ja joka tapauksessa meidän 3/4 refluksiperheessä vältellään sipulit ja voimakkaat mausteet, paprikat jne joka tapauksessa.

      Mun kroppa on reagoinut varsin vähän maistiaisiin. Olen toki saanut päivittäiset vatsakipuni takaisin mutta se ei ole tavallaan mitään erikoista, niitä on ollut aina. Niin en muistanut sanoakaan, että kauraa olen myös palautellut itselleni eikä pikkusisko ole saanut siitä oireita. Olen nauttinut 1/4-1/2 dl puhtaita kaurahiutaleita päivässä ja oma refluksini on kyllä pahentunut sen myötä huomattavasti. Jätinkin nyt itseni takia kauran taas tauolle, kun en jaksa joka aamu herätä huonovointisena ja vatsa kipeänä vielä kaiken yövalvomisen (aina meillä valvotaan syystä tai toisesta) lisäksi. Kauran lopettamisen jälkeen olokin parani. Vehnä ja juusto eivät ole yllättäen olleet yhtä pahat. Ensimmäisillä kerroilla vatsa tuli aika kipeäksi mutta nyt 4 maistelun jälkeen, viimeksi eilen, ei ole tullut enää mitään. Tästä olen oikeastaan aika yllättynyt, miksi miedompi kaura aiheuttaa enemmän oireita kuin vehnä ja lehmänmaito!? Ehkä kyse on kypsentämättömyydestä, olen vedellyt kauran tuorepuurossa tai sitten ihan vaan se, että kauraa olen nauttinut säännönmukaisesti joka päivä, kun taas vehnää ja maitoa kerran viikossa. Täytyykin heti huomenna taas kokeilla kauraa ja katsoa tuleeko yhdestä kerrasta vatsa kipeäksi!

      Raakakakku tulee Novelleen vielä tällä viikolla 🙂 Saat varmasti sen muokattua itsellesi sopivaksi!

      Tässä tärkeimmät, palataan <3

    • Emmi kirjoitti:

      Toi kommenttien katoaminen on niiiin ärsyttävää. Sitten kun mä en ainakaan jaksa edes kaikkea samaa kirjoittaa uudella kerralla uudestaan 🙁

      No hyvät oli tähtien asennot teillä 😀 Ja toki varmaan noi muutkin jutut vaikuttivat 😀 Peukkuja niille!

      Mä mietin noita sipuleita yms., että onkohan ne siis lähes kaikilla lapsirefluksikoilla kuinka oireita aiheuttavia…? Kun on itse närästämättömänä ihmisenä vaikea arvioida, kuinka paljon ja missä muodossa voi mitäkin närästystä yleisesti tuovaa ruokaa antaa Pikkusankarille…? Nyt tosiaan kokonaan poissa ovat vain sitrukset sekä viinimarjat. Monia muita ollaan mietitty, poistamista tai rajoittamista, siis nyt uudella "vain refluksin, ei allergioiden, takia" -ajatuksella, kun oireita hänellä on.

      Kiva kuulla, että sulla maistiaiset ovat menneet noin hyvin! Huippua! Mullakin on toivoa sitten joskus…

      Itse olisin päätellyt kauran suhteen juurikin samalla tavalla: kypsentämättömyys ja monta kertaa syöminen. Toivotaan, että saisit sen takaisin itsellesi edes vähissä määrin. Se kun sopii niin hyvin omenoiden kanssa yhteen… 😉

      Mä yritän muistaa kurkkia tuota raakakakkua!

      Entistä ehjempiä öitä teille <3 Ja ihanaa syksyä!

    • AnnaW kirjoitti:

      Vastaan nyt vielä, kun laitoit tuon kysymysmerkinkin 😉 Kaikilla tuo on tietysti yksilöllistä mikä refluksia pahentaa ja missä määrin mutta tosiaan niitä yleisiä me vältellään, koska koetaan, että ne aiheuttavat oireita.

      Me ei voida syödä lainkaan esim. paprikoita tai kasvihuonekurkkua, ei missään muodossa. Hassua, että avomaankurkku kyllä sopii kuorittuna. Sipulista me syödään vain punasipulia, koska se on aika mieto mutta se pitää kypsentää ihan kypsäksi asti, muuten alkaa happamat röyhtäilyt. Me laitetaan esim. 400g jauhelihakastikkeeseen 1 pieni tai max. keskikokoinen sipuli. Sitten happamat asiat pahentavat meillä, esim. mustaherukka, ruis ja tattari (sitä kokeilin ja se on liian hapan) ja esim. kun hapatin kookosmaitoa jogurtiksi, niin en voinutkaan syödä sitä, koska refluksi äityi tosi pahaksi ja kookos siis muuten sopii. Ja suklaa…tätä mun on vähän vaikea myöntää mutta kyllä se ainakin itsellä pahentaa runsaammin nautittuna. Ja luomuttomuus, syödään vain luomulihaa tai oikeastaan syödään kaikki luomuna, mitä vain on tarjolla. Ja ruuan rasvaisuus on tosi paha juttu. Esim. rasvaista kalaa parilla aterialla ja ranskiksia tai uunijuureksi seuraavilla, niin siitäkin tilanne yleensä pahenee.

      Kääntyi taas oman refluksin avaamiseksi, vaikka lapsista on kyse…itse tietysti KOEN tämän kaiken mutta kyllä lapset oireilevat meillä täysin samoille asioille.

      Maitoasiat ovat nyt mietityttäneet mua ihan älyttömästi tuon kookosjogurttikokeilun vuoksi. Se ei siis sopinut mutta tavallinen juusto pizzan päällä on ollut ok. Mietin, että onkohan mun kohdalla kyse sittenkään maidosta, vaan enemmänkin tuotteen happamuudesta tai rasvaisuudesta. Isosiskollekin ollaan aina maitokokeilut tehty laktoosittomalla hapanmaitotuotteella lääkärin suosituksesta. Luulen, että seuraava kokeilu tehdään luomutuotteella, joka ei ole hapan. Katsotaan mitä siitä seuraa. Ja sitten olen miettinyt noita maitohappobakteereitakin, ei kai ne vaan lisää vatsanesteen happamuutta? Täytyy ehkä kokeilla itseltä jättää nekin hetkeksi taas pois. Ja kaikki ylämääräiset kemikaalit, tiskiaineet jne., niistä on ollut ennekin puhetta.

      Hah, tulipa taas jäsenneltyä omia ajatuksiakin tässä samalla. Mutta kyllähän sä tiedät millaista palapeliä ja salapoliisityötä tämä on.

      Ihanaa syksyä teidänkin perheelle <3

    • Emmi kirjoitti:

      Aaaaa… Voi että ihana, sä vastailit niin antaumuksella <3 Nuo mun kysymysmerkit olivat joo tosiaan sellaisia enemmän retorishenkisiä omia pohdintoja, mutta toki toivoin, että joku lukija osaisi niihin vastata 😉 – kiitos kun näit vaivaa vieläkin tämän minun valistamistyön eteen 🙂 Olet korvaamaton! Ja sain kyllä todella paljon uusia vinkkejä ja ajatuksia refluksitaudista taas sun vastauksesta!! Oikeastaan sain niin paljon uutta ajateltavaa, että pitää ihan kunnolla alkaa seurailemaan näitä juttuja lasten käytännössä ennen kuin sanon mitään omaa ei-niin-viisasta lausetta noihin asioihin liittyen. Tuleepa siis salapoliisihommiin uusia jänniä koukeroita 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *