Hae
Emmi Anniina

Tee näin, kun et tiedä, mitä tehdä

Arjessa tulee melkein päivittäin vastaan tilanteita, joissa ei vaan tiedä, mitä tehdä. Tai tilanteita, joissa ahdistus nousee suureksi. Tulin jakamaan vinkkini, miten toimia tällaisissa tilanteissa – miten siis saada päänsä selväksi ja kropan rauhoittumaan mahdollisimman nopeasti. Tämä toimii minulla kokonaisuudessaan näin loistavasti, mutta jokainen kaavan osa voidaan suorittaa erillisenäkin. Ja joissakin tilanteissa ajanpuute tai muu este vähentää koko kaavan teon mahdollisuutta. Jokainen voi myös löytää tästä oman juttunsa; yhden osan tai pari osaa tai koko kaavan, suoritettuna samassa järjestyksessä kuin minä tai eri järjestyksessä. 
Tilanteet, joissa tätä käytän, vaihtelevat taistelevien lasten riitelyn sietämisestä nopeisiin päätöksentekotilanteisiin. Tai ihan vain hermoston rauhoittamiseen kiireisten tuntien jälkeen.

1) Istu alas. Tällöin ainakin osa kehostasi pakostakin rentoutuu, etkä pääse sinkoilemaan niin helposti esimerkiksi nopeiden signaalien perään.
2) Sulje silmät. Näin nykyinen fyysinen ympäristö sulkeutuu automaattisesti pois näkökentästä ja etäännyttää sinua tapahtumista sopivasti.
3) Loksauta leuka täysin rennoksi. Nopea, todella tehokas vinkki, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kun leuka rentoutuu, rentoutuu aika automaattisesti muutkin kehon osat. (Ja ei – älä mieti, miltä näytät, kun teet näin, sillä ei ole merkitystä… :-))
4) Hengitä syvään sisään ja pitkästi ulos. Hengistys on kaikista ihan tärkein asia! Sen avulla voi tehdä parhaimmillaan ihmeitä aikaan kehossa. Sen avulla voi esimerkiksi hallita oman kehon kipua, jos sellaista kyseiseen tilanteeseen liittyy.
5) Laske kymmeneen. Tämä tyhjentää pään tehokkaasti, ja pääset etääntymään juuri päässä pyörineisiin asioihin.
6) Mene omaan hyvään tilaan. NLP:ssä omaksi hyväksi tilaksi kutsutaan tilaa, jossa sinulla on hyvä olla: jossa olet täysin läsnä ja kokonaisena aistimassa juuri sitä hetkeä. Oma hyvä tila voi olla mikä tahansa tilanne/muisto elämästäsi, jossa nautit täysillä olemisesta ja elämisestä. Se voi olla oman kullan kainalon lämpö, meren äärellä laineiden kuuntelu, omalla terassilla istuminen luontoa ihastellesn, ihan mikä vain. Jotta oma hyvä tila saavutetaan nopeasti ja tehokkaasti harjoituksessa, sitä kannattaa miettiä etukäteen valmiiksi ja tehostaa tilannetta läpikäymällä sitä kaikilla aisteilla. Miltä silloin tuntuu, näyttää, kuulostaa, maistuu, tuoksuu? Tämä oma hyvä tila olisi hyvä ankkuroida tosi vahvasti omaan mieleen, jotta siihen palaaminen olisi helppoa. Jos tahtoo, oman hyvän tilan ankkuroiminen voi tapahtua myös fyysisen ankkurin kautta. Se tapahtuu niin, että elävöittäessä tätä muistoa, kosketat itseäsi esimerkiksi kyynerpäästä tai puristat vaikka pikkurillistä. Toistat tämän – tilanteen elävöittämisen ja saman fyysisen eleen – monta kertaa, niin, että yhteys vahvistuu kunnolla. Sitten, kun on omaan hyvään tilaan menoaika, pääset tilaan helpommin tekemällä fyysisen eleen itsellesi. Ankkuriväline voi myös olla esimerkiksi koru tai kivi, mikä vain, mitä kannat mukana tai on käden ulottuvilla. Tällöin ankkurin laitto tapahtuu ankkuria kädessä pitämällä.

Kokeikaa ennakkoluulottomasti! Tähän ei mene kuin muutama minuutti kokonaisuudessaan (jos sitäkään), jos syvärentoutuksille ei ole juuri sillä hetkellä aikaa. Lupaan, että tämän jälkeen olet rauhoittuneempi ja valmiimpi kohtaamaan uudet (ja vanhat) haasteet ja päätöksenteot varmemmin ja vähemmän tunnemylläkässä. Tämän jälkeen tuskin menet huutamaan lapsille tai teet täysin päättömän päätöksen.

Nämä ovat taas osaltaan näitä NLP:n kautta tulleita oppeja arkeen. Kuten instaseuraajani (@skribentti) tietävätkin jo, valmistuin NLP Practitioneriksi pari viikkoa sitten, ja syksyllä minua kutsuu NLP Master. En malttaisi odottaa! Jos teitä kiinnostaa joku uusi juttu, itsensä kehittäminen tai psykologisen tiedon käyttöönotto omassa elämässä, niin tutustukaa True Heartsin kurssitarjontaan – siellä on vaikka mitä kaikkea kivaa 🙂
Aiemmat NLP:tä koskevat tekstini löytyvät täältä:
Matkalla itseeni
NLP:stä kumpuavia apuja vanhemmuuteen
NLP:stä kumpuavia apuja vanhemmuuteen osa 2
NLP:stä kumpuavia apuja vanhemmuuteen osa 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *