Hae
Emmi Anniina

Lapsen ruutuaika loppuu ja kiukku alkaa – 5 vinkkiä ehkäisemään kiukku!

ruutuaika

Varmasti melkein jokaiselle lapsiperheelle tuttu ongelma on ruutuajan loppuminen ja siitä johtuva kiukku! Käsittelin valmennettavani kanssa tätä asiaa, ja sain idean kirjoittaa tästä teemasta teillekin. Mitkä viisi vinkkiä minä siis antaisin tuon ongelman taltuttamiseen?

  1. Miettikää jo valmiiksi lapsen kanssa, mitä ruutuajan jälkeen tehdään. Ehkä olisi hyvä ajoittaa, jos vain suinkin mahdollista, ruutuajan jälkeiseen aikaan jotakin kivaa tekemistä yhdessä. Näin lapsen on helpompi irrottautua ruudusta.
  2. Kerro lapselle etukäteen, kauanko ruutuaika kestää ja mitä sen aikana on sallittua katsoa/pelata. Miettikää yhdessä, mihin ruutuaika kannattaa käyttää. On kurjaa, jos joku jakso jää kesken, kun ruutuaika loppuu. Voi myös olla hyvä pohtia, montako eri peliä tiettyyn ruutuaikaan kannattaa mahduttaa, jotta pelaamisen miellekkyys säilyy.
  3. Laita lapsen näkyville digitaalinen ajastin tai munakello tai muu vastaava, josta lapsi voisi nähdä jäljellä olevan ruutuajan. Lapsi voi oppia ajanhallintaa tästä kuin huomaamatta.
  4. Kerro lapselle 15 minuuttia ennen ruutuajan loppumista ruutuajan loppumisesta. Tee samoin 10 minuuttia sekä 5 minuuttia ennen. Ennakoiminen auttaa lasta irrottautumaan ruudusta.
  5. Kun ruutuaika on loppunut, juttele muutama minuutti lapsen kanssa. Anna huomiosi hänelle: kysy ohjelmista, joita hän on katsellut tai peleistä, joita hän on pelannut. Ole kiinnostunut siitä, mistä lapsesi on kiinnostunut ja anna lapselle mahdollisuus kertoa, jos esimerkiksi ohjelmassa, jota hän on katsonut, on ollut jotakin häntä mietityttävää. Läsnäolosi ja syliinottaminen rauhoittaa lasta ruutuajan jälkeen.

Riidattomia ruutuajan loppumisia kaikille!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @emmianniinajansson / FB: @emmianniinablog

MUITA KASVATUSPOSTAUKSIA:

6 keinoa, joilla sekä vahvistat suhdetta lapseesi että kasvatat lapsesi luovuutta

12 kasvatusasiaa: 6, joissa olemme tiukkiksia ja 6, joissa olemme höveleitä (osa 1/2)

12 kasvatusasiaa: 6, joissa olemme tiukkiksia ja 6, joissa olemme höveleitä (osa 2/2)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.