Hae
Emmi Anniina

Näin piilotin raskauteni somessa

Päätin jo raskauden alussa, että pyrin pitämään raskauden salassa blogissa ja instagramissa. Mitä se vaati ja millaisia ratkaisuja oli tehtävä, jotta onnistuin tavoitteessani?

Miten salata raskaus somessa?

Kerro sinua kuvaaville ihmisille, että et halua raskautesi tulevan julki. Tämä on ehkä tärkein asia, jos olet tilanteissa, joissa muut somettavat omille sometileilleen. Tyhmäähän olisi, että itse tekisit kaikkesi raskautta piilotellaksesi, mutta joku muu tilillään nappaisi sinusta kuvat ja videot ja tägäilisi sinut niihin upean raskaumahasi kera.

raskaus

Ystäväni halusi kuvia meistä omaan someensa. Tämä kuva jäi julkaisematta, koska paksummankin takin läpi maha pömpötti.

raskaus

Tämä sitten lopulta julkaistiin, kun rajaus ja asennot olivat kunnossa.

Jos joku muu ottaa sinusta kuvia sinun itsesi käyttöön, niin muista toki niissäkin tilanteissa mainita kuvien rajauksista, jotta maha jää pois kuvasta tai piiloutuu.

raskaus

Tämän julkaisin…

raskaus

…ja tämä jäi kotialbumiin

Kuvaa IG-storyt ajatuksella. Aika monta kertaa minulle kävi niin, että storyselitykset jouduin kuvaamaan uudestaan, kun mahakumpu vilkkui niissä liiaksi..

raskaus

Viimeinen raskaudenaikainen selfie, sairaalassa otettu. Vaikka mahaa ei tässä kuvassa näkynyt rajaukseni ansiosta, en uskaltanut tätä sitten kuitenkaan julkaista, sillä olin jo synnytyskivuissani, kuten ehkä itketystä nenästä saattaa huomata. Ja mietin myös, että jos joku osaa yhdistää taka-alan synnytyssaliin (vaikka taustan sumensinkin…)

Kuvakulmat selfieissä. Mitä enemmän harrastaa selfieitä, sitä paremmin oppii, mitkä kuvakulmat peittävät parhaiten mahaa.

raskaus

Julkaisin tämän somessa raskausaikana.

raskaus

Tätä en julkaissut raskausaikana…

Lue tekstit ja kuvatekstit aina vielä kerran ennen julkaisua. Olet meinaan saattanut kirjoittaa sivulauseeseen jotakin raskaudesta kuin huomaamattasi…

raskaus

Tässä julkaisussa kerroin jotakin väsymyksestä. Meinasin kirjoittaa, että kiitos yliaikaisen raskauden, mutta kirjoitin sitten jotakin kierrellen ja kaarrellen…

raskaus

samasta tilanteesta otettu julkaisematon kuva, paljastaen väsymyksen syyn

Säästä parhaat palat raskauden jälkeiseen aikaan. Tiedän, sinun tekisi mieli kertoa kaikista sadoista eri raskauden puolista seuraajakunnallesi, mutta jos olet tosissaan päätöksesi tehnyt olla kertomatta raskaudesta, niin malta mielesi! Kirjoittele ylös ajatuksiasi ja kokemuksia, mutta julkaise ne vasta synnytyksen jälkeen.

raskaus

Minulla raskaus ei näkynyt takaa katsottuna, joten se oli turvallinen kuvakulma. Tämän kuvan siis julkaisin…

raskaus

…ja tätä en tietenkään, vaikka olisi tehnyt mieli huutaa maailmalle onneamme.

Hyväksy, että jotakin spesiaalia menee ohi somejulkaisujen suhteen. Meinasin paljastaa Halloweenina raskauteni tämän kurpitsani kera, mutta en kuitenkaan tehnyt sitä…

raskaus

Onko siellä lukijoissa muita raskauden salailijoita?

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG @emmianniinajansson / FB: @emmianniinablog

Sometin joka päivä ja kirjoitin blogia säännöllisesti, mutta en kertonut raskaudestani. Miksi?

Olisin voinut kertoa teille…

Kolme poikaa ja…

8 kommenttia

 1. Jasmin kirjoitti:

  Meillä raskautta salaillaan myös, ei tosin omasta toiveesta, itseäni harmittaa koska haluaisin laittaa vaikka instagramiin kuvan mutten voi…. no siinä on yllätystä sitten kaikillee joskus oikein kerralla….

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

 2. Jenni Virta kirjoitti:

  Onnistuit kyllä todella hyvin yllättämään ja uskon että on varmasti meinannut lipsahtaa ohimennen montakin kertaa. En tosiaan olisi ikinä osannut aavistaa mitään, ennenkuin paljastit pienokaisen syntyneen ?

  Itse salasin aikanaan kolmannen raskauteni viimeiseen kolmannekseen ja sekin tuotti välillä tuskaa ?

  • emmi kirjoitti:

   Ai sä salailit noinkin pitkälle ja onnistuit! Joo, kyllä saa skarppina olla, ettei paljasta, jos on tottunut kertoilemaan kuulumisia someen!

 3. Birdie kirjoitti:

  En bloggaa, mutta muutoin olen aktiivinen somettaja. Raskauden alkaessa en asiaa sen kummemmin miettinyt, tehnyt numeroa/päätöstä tai laatinut suunnitelmaa siihen näkyykö vatsa vai ei. Melko luonnollisesti ajaduin sille linjalle, että mahani ei someissa vilku. En edes ajatellut siinä olevan mitään kovin kummallista tai pähkäiltävää sen ihmeemmin. Raskauden aikana huomasin, että aika monella odottavalla näytti olevan samankaltainen linja eli ninusta taas tuntuu, että useimmat julkaisevat tiedon vasta kun vauveli syntyy ja masukuvat pidetään omina ihanuuksina ja raskaus yksityisenä. Minusta tuntuu hassulta pohtia asiaa kirjoituksen näkökulmasta. Tällaisia ajatuksia tällä kertaa.

  • emmi kirjoitti:

   Moikka Birdie! Itse en kovinkaan paljon seuraa blogikenttää tai seuraa IG:stä kovinkaan laajalti eri ihmisiä, joten minun näkemys on hyvin subjektiivinen. Silti kymmenen vuotta bloganneena ja monta vuotta somea tehneenä en ole koskaan törmännyt raskauden viimeiseen asti salanneeseen, joten siksi kirjoitin asiasta. (Uskon silti, että niitä on, kuten kirjoitit!) Toinen syy tähän kirjoitukseen oli hämmennys monella, joka minua raskausaikana näki livenä ja ihmetteli että miten pystyn piilottelemaan raskauden somesta. Mutta ehdottomasti: pystyyhän sen piilottelemaan ja kuten varmasti tajusitkin, kirjoitus oli pilke silmäkulmassa kirjoitettu – ei kovin vakava teksti 🙂

 4. Birdie kirjoitti:

  En minäkään seuraa kuin lähinnä ”omaa piiriäni”. Heitä jos somesta käsin tarkastelen, niin tuntuu että raskaus on top 3 listalla niitä tyypillisimpiä asioita, joista on varsin tavanomaista olla somettamatta monestakin syystä -yksityisyys, raskauden kulun arvaattomuus, pelko, valtava elämän sisällöllinen muutos jne.

  Tämän sinun tekstisi ulkopuolella, minua hämmentää yleisemminkon kovasti se, että somekulttuurissa tehdään numero erilaisista asioista myöhemmin, joista ei sillä hetkellä ajankohtaisesti someteta tai julkaista. Mikä pointti tai ajatus siinä oikein on? Lähtökohta josta valtaosa somea käytää on se, että siellä näkyy n. 20% siitä todellisesta elämästä ja elinpiiristä. Miksi pitäisi selitellä jos jostain ei ole kuvaa tai se on onnistuttu ”salamaan” somesta tai sillä hetkellä ei muistettu dokumentoida.

  MInua ehkä hämäsi tämä oma näkökulmani tekstisi suhteen, enkä nähnyt omassa kokeilussasi huumorin siementä. Pahoittelut. Yleisemmin kohdistan tämän kommenttini koskemaan sinun tekstisi ulkopuolista kummallista someilmiötä.

  • emmi kirjoitti:

   Kiva, kun kommentoit! 🙂 Ymmärrän oikein hyvin näkökulmasi 🙂 Oikeastaanhan se, etten kertonut raskaudesta julkisesti, oli monille ihmisille muistutus, että somessa EI TODELLAKAAN kerrota kaikkea, eikä minun kohdallani edes sitä 20 prosenttia. 🙂 Bloggaamiseen ja somettamiseen liittyy vahvasti kuvat, ja ehkäpä siksi kirjoitin raskaudesta näin jälkikäteen: raskaus kun yleensä näkyy ihmisillä. Toisella tavalla taas vaikka talon ostaminen tai eroaminen eivät näy samalla tavalla kuvissa kuin raskaus. Minullakin on siis elämässäni paljon asiota, joita en luonnollisestikaan jaa somessa, mutta perhebloggaajana kirjoitin nyt raskaudesta, jonka salasin, sillä yleisesti ottaen perhebloggaajan oletetaan kai sitten kertovan raskaudesta ja jakavan sitä kanssaodottajille 🙂 Tarkoitin kevyemmällä tekstillä sitä, että tässä tekstissä ei käsitelty varsinaisesti vakavia aiheita, vaan oli sellainen pilke silmäkulmassa väsätty. Mutta en erityisesti huumoria upotellut tekstiin, siksi et sitä ehkä tavoittanut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.