Hae
Emmi Anniina

Miehen matkatyö – parisuhteen pelastus, tuho vai jotakin muuta?

Jatketaanpa miehen matkatyöstä juttelemista, sillä kysymyksiä siitä koskien saan paljon. Tällä kertaa höpöttelen teille vähän parisuhteesta ja matkatyöstä. Mikä on muuttunut? Mikä on ennallaan? Millaisia vaikutuksia matkatyö itsessään luo parisuhteelle?

He, jotka juuri ovat aloittelevia lapsellisia matkatyöleskiä, voivat sulkea seuraavan lauseen ajaksi silmänsä. (Tai sitten lukea sen ja saada tietää, mitä todellisuus saattaa olla…) Yleisesti ottaen matkatyö on ollut meidän parisuhteelle huono juttu, siis jos vertaa siihen, että toinen vaihtoehto olisi, että miehen työ olisi ei-matkatyötä. Juuri nyt, kun matkatyötä on takana 7 kuukautta, voin rehellisesti sanoa, että ei se ole ollut koko ajan kivaa ja ihanaa parisuhteen osalta, kun toinen on melkein joka toisen viikon ulkomailla (ja välillä matkat ovat yli viikon tai on pari viikkoa putkeen matkoja muutaman päivän tauolla).

Meillä on ollut ennen matkatyötäkin tosi vähän kaksinaikaa, joten luonnollisesti se on nyt vieläkin vähäisempää. Meillä lapset ovat melko vähäunisia, joten iltaisin meillä ei ole kovinkaan paljon kaksinaikaa. Ja ne kerrat, kun olemme kuopuksen aikana (puolitoistavuotias) olleet kaksin kodin ulkopuolella, ovat laskettavissa yhden käden sormin. Ja tietenkin nyt, kun matkatyö on kuvioissa, niin nekin vähäiset kahdenkeskiset ilta-ajat puolittuvat. Kodin ulkopuolista kahdenkeskistä aikaa ei tule järjestettyä, ellei ole oikeasti, siis ihan oikeasti joku syy, miksi on pakko lähteä kaksin ja pakko löytää lastenhoito kaikille kolmelle lapselle. Ne muutamat kerrat, kun olemme kahden olleet jossakin kuopuksen aikana, ovat olleet suurin piirtein kaikki ravintola- ja kylpylälahjakorttien käyttö viimeisenä mahdollisena päivänä plus lapsettomat juhlat… 😀

Okei, mutta parisuhteeseen matkatyön aikana. Vielä ei pitkäaikaista vaikutusta voi tietää, mutta ongelmia on ollut havaittavissa, joihin täytyykin heti tarttua, jotta ne eivät suurene (jos ne ovat sellaisia, joihin voi puuttua). Listaan tähän nyt viisi vaikeutta minun persektiivistä katsottuna.

  1. Kun on rankka päivä lasten kanssa, ei olekaan sitä toista, jolle sanoa, että hoidetaanko tämä yhdessä. Ei ole ketään, jota odottaa kotiin saman päivän aikana keventämään taakkaa.
  2. Kotityöt saattavat tuntua epäreiluilta. Kun kotonaoleva hoitaa poissaolevan työpäivän ajan lapsia ja kotia, niin sen jaksaa kyllä, mutta sitten, kun toinen ei olekaan viikkoon tulossa kotiin, niin vääjäämättäkin kaikki kotityöt kasaantuvat sille, joka on kotona. Ja varsinkin silloin, jos on itse tosi väsynyt, niin epäreiluus saattaa tulla mieleen yömyöhään tiskejä ja pyykkejä hoitaessa. Toisen kun hotellissa ollessaan ei tarvitse kotitöitä murehtia ja ruokailukin hoidetaan ravintolassa valmiissa pöydässä työkavereiden kanssa mukavasti.
  3. Lapset kiukuttelevat ja uhmaavat sille kotonaolevalle. Minä kärsin siitä myös siis lasten kautta, että mies on pois kotoa. Se ei tee ehkä parisuhteelle niin hyvää, kun tuntuu, että miehen takia nyt lapsetkin ovat minulle vaikeampia.
  4. Jos ei ole koskaan pitänyt toista itsestäänselvyytenä ja jos on aina arvostanut toista, niin se toisen poissaolo ei tee mitään ”Wau, enpä ole ikinä tajunnut arvoasi ennen kuin lähdit”-efektiä, koska se arvostus on aina ollut jo läsnä. Meillä ei siis olla mitenkään ”syvennytty” tms. tämän matkatyön kautta. Pikemminkin kaipaus on vain saanut surullisempia muotoja.
  5. Jos on rankempi elämäntilanne muutenkin juuri sillä hetkellä (muita kuin parisuhteeseen liittyviä murheita, huolia), niin silloin myös kotonaoleva puolisko tarvitsee enemmän palautumista. Palautuminen on kytköksissä omaan hyvinvointiin ja oma hyvinvointi parisuhteen hyvinvointiin. Tätä kautta tulee tämä vaikutus: Jos matkatyössä olevalla puoliskolla ei ole mahdollisuutta antaa palauttavaa aikaa (minulle erityisesti nukkuminen)/jakaa kotitöitä kotonaolevan kanssa, voi olla, että kotonaoleva ei voi niin hyvin, mikä vaikuttaa myös siihen, miten sitä parisuhdetta jaksaa hoitaa, miten herkillä ollaan toisen poissaolon suhteen jne. Näin on valmis negatiivinen itseään kiertävä kehä valmis…

parisuhde

Tällaisia asioita tuli nyt päällimmäisenä mieleen. Pystyttekö te matkamiesten puolisot samaistumaan vai tuleeko teillä aivan eri asiat mieleen? Ja te, joilla miehet eivät ole matkatöissä, niin kuulostaako tällainen elämä houkuttelevalta…? 😀

Niin, jokaisessa asiassa on puolensa ja puolensa. Rehellisenä blogina ja vertaistuen väylänä halusin jakaa nämäkin puolet tästä asiasta, vaikka onhan matkatyössä myös hyviä puolia. (Mutta oikeasti, meidän parisuhteen kannalta en keksiä tällä hetkellä montaakaan, tai yhtään…)

Viimeiseksi tahdon nostaa esille asian, jota olen miettinyt: vaikka minulle tarjottaisiin osapuolten vaihtoa miehen kanssa, niin en tahtoisi. Minun sydämeni sanoo, että yli viikonkin pituiset erot lapsista olisivat aivan liikaa minulle. Kaiken tämän härdellin keskellä nautin kovasti lasten kanssa olosta kotona. Halusin tämän kertoa, silä tämäkään asia kun ei ole mustavalkoinen.

// Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.