Hae
Emmi Anniina

Mitä sydän sanoo? – Ystäväni Kake Karisson kertoo laulun taustoista

kakekarisson

Tykkäätkö sinä räpistä ja popista, mutta kaipaisit näiden genrejen sisälle musiikkia, joka motivoi ja tsemppaa? Oletko jo tutustunut Kake Karissonin musiikkiin? Ehkä olet jossakin kuullut hänen isoimmat hitit ”Saa mitä haluat ” ja ”Tästä tulee hyvä päivä”? Tänään perjaintaina 10.4.2020 Kake Karisson julkaisi uuden biisinsä Mitä sydän sanoo! Ja siksi kirjoitan tätä tekstiäkin – haluan juhlistaa ystäväni Eetun eli Kake Karissonin levytyssopimusta ja uutta huikeaa biisiä tällä tekstillä 😎

Tutustuminen Eetuun ja Eetun musiikkiin

Tutustuttiin Eetun kanssa viime marraskuussa 2019 Täysii-seminaarissa, jossa minä olin töissä takahuoneessa mikityspuuhissa ja Eetu oli esiintymässä. Illalla yhteisessä illallisporukassa tutustuttiin paremmin – ja pääsin toteamaan, että kyseessä on todella huikea, motivoiva ja lahjakas tyyppi! Joidenkin ihmisten kanssa vain synkkaa heti ensilauseelta – ja Eetu oli juurikin tällainen. Eetu on kasvatustieteiden maisteri, musiikinopettaja ja artisti – ja siihen kun lisää huikean matkan Lapista Helsinkiin, niin voitte kuvitella, että jutut jäivät tuona iltana meiltä ihan kesken! Niin hienoja tarinoita oli Eetulla kerrottavanaan.

Olin ennen tuota iltaa kuullut Eetun musiikkia yhteisten tuttujemme kautta somessa, mutta illan jälkeen tietenkin tutustuin kaikkiin Eetun biiseihin. Ja aika monta biisiähän sieltä sitten kolahti minuunkin! 😀  Koko elämäni olen ollut aika kaikkiruokainen musiikin suhteen, olin siis kuunnellut myös poppia ja räppiä. Pikkuhiljaa nämä genret jäivät taka-alle musiikkilistoillani, sillä en kokenut enää antoisaksi kuunnella vain bailaus-ryyppäys-blingbling-musaa, jota suurin osa pop-räpgenrestä sisältää. Lasten myötä musiikin kuuntelu tarkoittaa melkeinpä aina lasten kanssa yhdessä kuuntelua, ja minä en vain todellakaan tahdo, että lapseni lauleskelevat kirosanoja tai liian kaksimielisiä lurituksia. Musiikki ja sanat vaikuttavat alitajuntaisesti myös lapsen mieleen. Haluanko siis soittaa lapsilleni musiikkia, jossa kerrotaan kosteista illoista ja naisten takapuolista vai kenties tästä:

”Uskalla innostuu, uskalla olla rohkee, uskalla antaa elämän sieluus kunnolla koskee. Ja vaik unelmas nyt kuulostais hulluilta, niin mitä siitä. Jos sun sydän sanoo, niin sit vaan täysii eikä muu mikään riitä.” (Kake Karissonin biisistä Saa mitä haluat)

Niinpä. No, minä valitsen mieluummin varsinkin suomenkielisistä lauluista lasten kanssa soitettavaksi juurikin sen motivaatio- ja tsemppimusiikin! Ja toki myös silloin, jos kuuntelen vain itsekseni musiikkia. En tarkoita tällä, että kauniitnaisetpörisevätautot-musiikki olisi ehdoton nounou minulle, mutta jos tahdon musiikin resonoivan minulle kunnolla, niin sitten valitsen toisenlaista musiikki sielulleni 😉

Biisit, jotka minua ovat koskettaneet

Moni Kake Karissonin biisi on minua koskettanut. Moni niistä kertoo uusista aluista, kovasta työstä oman tavoitteen eteen, periksiantamattomuudesta, omasta sisäisestä voimasta, päämäärätietoisuudesta ja kiitollisuudesta. Valitsin tähän muutaman biisin, josta tahdon nostaa mahtavia, tsemppaavia sanoja tähän postaukseen!

Soihtu on ihan minun lempparein Kaken Karissonin tuotannosta.

”Ei välii, vaikka vastatuulen meen. Ja vaikka kaadun, niin aina nousen uudelleen. En tuumaakaan mä periks tuu antaa. Ja nyt soihdun mä valmiina oon kantaa.” (Soihtu)

Muutos käsittelee myös niin olennaista asiaa.

”Tiedäks sä sen kun kaikki romahtaa yhtä aikaa. Ja siitä kestää hetken että toipuu. Mutta päätin että kaikki tää vielä lopulta hoituu. Sit pahanilmanlinnut mä aloin kiertämään kaukaa, sain ympärille ihmisiä, kenen kanssa voin nauraa. Sain uutta uskoo, sain mieleeni rauhaa. Nyt onnen kyynel valuu, kun tätä sulle saan laulaa.” (Muutos)

Tästä tulee hyvä päivä-kappale kannattaa kuunnella heti aamulla, niin todennäköisyys hyvälle päivälle kasvaa hurjasti 😉

”Mä saan murheeni unohtaa, ja siks en aionkaan tänään niistä muistuttaa itseeni laisinkaan. Jos hetkeksi irrottaa voi, niin mä lupaan, et se helpottaa.” (Tästä tulee hyvä päivä)

Mitä sydän sanoo

Sitten uuteen kappaleeseen, joka ei todellaan ole pettymys edellisten jälkeen – päinvastoin! Mitä sydän sanoo -kappale on nyt julki! Arvostan Eetussa sitä, että hän rustaa itse kaikkiin biiseihin sanat, joten sanoma, joka lauluista välittyy, on varmasti se, mitä Eetu tahtoo musiikillaan viestittää. Kun juteltiin Eetun kanssa puhelimessa ja kuuntelin tämän biisin ennakkoon, niin alettiin miettimään, että olisi kiva jakaa pieni pala kappaleen taustoista tänne. Eetu rustaili tarinan ja se on alkuperäisessä muodossa tässä, suoraan Eetun kynästä:

”Biisin idea lähti ajatuksesta, joka on kuljettanut minua eteenpäin monta vuotta. Jos minun pitäis antaa yks ainoa ohje tai neuvo jonkun elämään, niin se ois, että kuuntele aina mitä sinun oma sydän sanoo. Mie oon ollut monta kertaa tilanteessa, jossa varmasti moni vierestä seurannut on ajatellut, että tuossa touhussa ei ole mitään järkeä. Esimerkiksi me kuljettiin Rovaniemeltä toiseen päähän Suomea keikoille joka viikonloppu autolla. Kymmenen tuntia autossa, tunnin keikka, muutaman tunnin yöunet ja takaisin kymmenen tunnin matka kotiin viikosta toiseen. Ja me tehtiin se ilmaiseksi. Tein keikkoja pitkään täysin ilmaiseksi, sillä halusin kehittyä ja levittää nimeä niin paljon kun vain mahdollista ja halusin mennä joka ainoaan paikkaan keikalle, mihin vain huolittiin. Vaikka sinne oli 12 tunnin ajomatka niin se ajettiin edestakasin, että päästiin vetämään keikka. Keikalla saattoi olla yksi, kolme tai kymmenen ihmistä, mutta jokainen ihminen oli tärkeä ja sama toistettiin seuraavana viikonloppuna. Ja kun ei ollut esiintymispalkkiota, niin ei ollut varaa hotelleihinkaan, vaan me nukuttiin ihan missä tahansa, mikä meille pystyttiin järjestämään. Välillä varastossa oma untuvatakki patjana, välillä kokoustilojen tuoleilla ja välillä kun ei ollut niitäkään vaihtoehtoja, niin ajettiin sitten koko yö takaisin Rovaniemelle välillä kuskia vaihtaen. Oliko se järkevää? Ei varmaankaan, mutta sitä rakasti tehdä yli kaiken ja joka ainoa viikonloppu oli niin älyttömän siistiä lähteä taas reissuun.

Tällä matkalla on tullut myös niin montaa erilaista ”ohjetta”, joissa on pitänyt muistaa kuunnella omaa sydäntä. Ties kuinka monta kertaa oon kuullut, että ei tällaisella tsemppip*skalla voi menestyä vaan pitää tehdä tämän ja tämän tyylistä musiikkia, koska se on nyt suosittua. Useita kertoja mulle sanottiin, että sie et osaa laulaa yhtään niin sinun kantsis vaan pysyä tuossa räppäämisessä ja ottaa aina joku kaveriksi laulamaan, sillä sie et tuu ikinä menestymään, jos vielä laulat. Ainiin ja sit oli ne ilmaiset keikat… ”Eikai nyt herranjestas kukaan lähde ilmaiseksi keikkaa vetämään?” Tuota oon kuullu niin monta kertaa että… Ja nää oli vain muutamia esimerkkejä, mitä kaikkea tässä matkalla on kuullut, mutta mikään niistä ei saanut minua vakuutettua. Oma sydämen ääni oli niin paljon vahvempi. Tunsin, että tää ”tsemppip*ska” on se tyyli mitä haluan tehdä ja että ku treenaan ja treenaan ja meen laulutunneille niin jonain päivänä vielä osaan laulaa. Niin ja keikkoja halusin tehdä niin paljon ku mahdollista ja ainoa keino siihen silloin oli, että teen niitä ilmaiseksi. Se, että oon sitkeästi kuunnellut omaa sydämen ääntä enkä antanut järjen tai muiden mielipiteiden ohjata, on tuonut minut tähän pisteeseen ja oon niin kiitollisessa asemassa, että pystyn tekemään sitä, mistä oon unelmoinut pienestä saakka. Tähän pisteeseen, jossa yks valtava etappi ja suuri unelma on saavutettu ja mulla on elämäni ensimmäinen levytyssopimus taskussa ja ensimmäinen biisi levy-yhtiön kautta julkaistuna.”

mitä sydän sanoo

Onnea vielä kerran ystäväni todella mahtavista etapeista, jotka olet saavuttanut! En voi kuin ihailla, kuinka sitkeä oletkaan ollut! Kun sinä laulat oma tien kulkemisesta ja tsemppaat muita samaan, niin se tulee sinun sydämestäsi. Olet kulkenut kivikkoisen matkan tähän asti – ja nyt on aika juhlia!

”En lupaa aio mä anella. Ei mulle ehtoja sanella. Teen joka päivästä paremman. Teen mitä sydän sanoo, sydän sanoo. En lupaa aio mä anella. Ei mulle ehtoja sanella. Teen joka päivästä paremman. Teen mitä sydän sanoo, sydän sanoo.” (Mitä sydän sanoo)

”Vedän täysii ettei tarvii kuolinvuoteella jossitella. Ja kysyn vaan: ootaksä nyt keneltä lupaa? Niin ja omaisuutta kun et saa täältä etenkään mukaan. Löydä sydämen polku ja sillä tosissaan jatka niin ennen summerii voit todeta vaan et olihan matka.” (Mitä sydän sanoo)

”Sydän huutaa ja hehkuen tykyttää. Se saa jatkaan eteenpäin myös sillon ku pyryttää. Matka loppuen lopuksi meillä on niin lyhyt tääl, etten tee ku niitä juttuja, jotka mut sytyttää.” (Mitä sydän sanoo)

Tämä kappale koskettaa minua todella. Oman sydämen äänen kuuntelu on myös minun juttu ja oikeastaan se on yksi onnellisuuteni salaisuus.

Mitä sydän sanoo -kappaleen voit kuunnella tästä: KLIK! (sävellys & tuotanto: Juho Pakkasvirta, sanoitus: Eetu Kaikkonen)

Kake Karissonin somekanavat:

kakekarisson.fi

Instagram: @kakekarisson
Snapchat: @kakekarisson
TikTok: @kakekarisson
Facebook: Kake Karisson

Kaikki postauksen kuvat: Juha Paavilainen

Aurinkoisia kuunteluhetkiä kaikille!

// Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.