Hae
Emmi Anniina

Joulu, Yule vai Saturnalia – mistä meidän perinteet ovat tulleet

Mitä joulu merkitsee sinulle? Moni ei varmasti tule ajatelleeksi näinä kirkollisina juhlapyhinä, että mitä sitä oikein pitäisikään juhlia. Koti koristellaan muun muassa enkeleillä ja kuusen latvaan laitetaan tähti ihan vain tavan vuoksi. Joululaulujen sanat kertovat, miten Jeesuslapsi syntyy uudelleen. Mutta kuinka moni uskoo oikeasti? Enkä nyt tarkoita joulupukkiin vaan Jeesukseen.

Itselläni on pitkään ollut ristiriitainen tunne juhlapyhinä. En pidä itseäni uskonnollisena saatikka uskovaisena. Käyn lasten vuoksi joulukirkoissa, mutta jotenkin siellä on hieman kiusallinen olo. Varsinkin, kun pitäisi rukoilla tai lausua kädet ristissä Isä meidän.

Joulupukki

Monet saattavat kuvitella, että joulupukki on suomalainen alkujaan. Asuuhan hän Korvatunturilla. Ei ehkä kuitenkaan. Alkuperäinen joulupukki syntyi arviolta vuonna 270 nykyisen Turkin alueella, Rooman valtakunnassa. Hän oli kreikkalainen Nikolaos. Hän teki pitkän uran kirkon palveluksessa piispan hommissa. Pyhä Nikolaos oli aikansa hyväntekijä, joka muun muassa lahjoitti köyhille tytöille rahaa myötäjäisiin. Sen hän halusi tehdä kuitenkin salaa, nolaamatta tyttöjen isää ja heidän perhettä, siksi hän heitti rahapussukan savupiipusta sisään ja kipitti piiloon. Rahapussi sattui tippumaan takan reunalla kuivumassa roikkuvaan sukkaan ja loppu onkin sitten kaikille tuttua juttua.

Mutta mennäänpä ajassa vielä enemmän taaksepäin. Jo Viikingit viettivät karussa pohjolassa 12-päiväistä juhlaa nimeltä Yule. Sieltä tulee paljon yhtäläisyyksiä meidän nykymuotoiseen jouluun. Heille ikivihreät havupuut edustivat toivoa tulevasta satokaudesta ja sen kunniaksi näitä koristeltiin ja juurille laitettiin lahjoja. Ne olivat lahjoja hengille, jotka sitten varmistivat tulevan sadon. Noiden 12:sta päivän aikana kokoonnuttiin sisätiloihin ja suunniteltiin tulevaa, syötiin hyvin ja pelailtiin sekä rellesteltiin. Niin, ja olihan Viikingeillä oma pakanajumala Odin, jolla oli pitkä valkoinen parta ja joka ratsasti kahdeksan jalkaisella hevosellaan öisin. Lapset jättivät Yulen aikoihin ulkosalle saappaansa, jossa oli tupsu heinää Slepniria, Odinin hevosta varten ja vastineeksi Odin laittoi pienen lahjan saappaaseen.

 

joulu

George Orwell aikoinaan totesi, että se kuka kontrolloi historiaa, kontrolloi nykyaikaa: se kuka kontrolloi nykyaikaa, kontrolloi historiaa. Tiedä tässä nyt sitten mihin uskoa ja mihin ei, mutta yksi asia on melko varma: Joulupukki on joulun vietossa lapsille se ykkösjuttu. He, ketkä vähät välittävät Jeesuksen syntymäpäivästä per se, voisivat suoraan vaihtaa joulun merkittävimmäksi juhlapäiväksi vaikkapa Pyhän Nikolaoksen kuolinpäivän, jota vietetään 6. joulukuuta tai sitten aloittaa, kuten Viikingit aikoinaan Yulen vieton jo 21. joulukuuta. He, ketkä eivät oikein koe kristinuskoa omakseen eivätkä samaistu Viikinkeihinkään, voivat silti juhlia 22. joulukuun tienoilla talvipäivän seisausta, joka sekin oli aikoinaan merkittävä juhlapäivä. Tätä roomalaiset kutsuivat Saturnaliaksi. He pyhittivät tuon juhlan maanviljelyksen jumalalle Saturnukselle.

Kulutuksen juhla

Palataanpa nykyaikaan. Kirjoitan tätä tekstiä 23. joulukuuta ja tänään oikeastaan heräsin itse kunnolla tosiasiaan, että kohta on joulu. Kävin paikallisessa Prismassa ihan tavallisesti ruokaostoksilla, mutta järkytyin taas, miten ihmiset hamstraavat ruokaa ja tarvikkeita. Ja minkä vuoksi? Kaupat ovat joka ikinen päivä jouluna kuitenkin auki! Ei se ruoka pääse loppumaan. Suorastaan naurattaa, miten melkein joka taho varoittelee punaisesta lihasta ja rasvaisista maitotuotteista koko vuoden ympäri medioissa, mutta jouluna – huokaus – jouluna kauppoihin ilmestyy jopa ylimääräisiä kylmäaltaita kaikille niille lukemattomille kinkuille ja muille perinneruoille, jota on tarjolla. Tänään oli joka ikinen punainen maito myyty jo iltapäivällä, kun itse kaupassa kävin. Kinkkuja oli kyllä vielä varmasti satoja tarjolla. Mihinköhän nekin menevät, kun pyhät ovat ohi ja kaupan pitäisi saada taas pakastetilaa herne-maissi-paprikalle ja ranskalaisille. Huoh!

Monessa perheessä varmasti lahjatavaran määräkin on ryöstäytynyt aivan täysin hallinnasta. Krääsää ja tilpehööriä tulee ovista ja ikkunoista ja roskikset pursuavat pakkausmateriaaleja. Ehkä jo vihdoin tänä vuonna tähän olisi valmistauduttu myös lajittelupisteiden tyhjennysvälejä viilaamalla. Jääpä nähtäväksi.

Meidän joulu

Meillä ei ole tiukkoja perinteitä. Vietämme ainakin joulupäivän yhdessä sukulaisten kanssa. Pyrimme syömään koko porukka samaan aikaan saman pöydän ääressä, mutta meillä ei ole ostettu kinkkua tänä vuonna vaan uuniin laitetaan kokonainen ankka sen tilalle. Meillä ei tänä vuonna ole joulukuusta, vaikka sellainen mahtuisikin. Emme puhu pojille joulupukista, mutta emme myöskään tyrmää, jos he siitä puhuvat. Pidämme tuota joulu-ukon taikaa siis vielä kevyesti yllä, mutta emme mässäile ja pelottele sillä tai sen poisjäännillä. Annamme lahjoja, mutta hyvin kohtuullisesti. Emme juhlista mitään tiettyä henkilöä tai tapahtumaa, vaan töiden seisahtamista muutamiksi päiviksi, joka mahdollistaa perheen kanssa pidemmän yhdessäolon.

Toivotan kaikille tunnelmallista juhlaa, miksi sitä sitten kutsutkin.

//Ramon

4 kommenttia

 1. Micah Jansson kirjoitti:

  Luinpa itsekin juuri toissapäivänä menneiden aikojen jouluperinteistä, kuin myös, miten Nikolaos jakeli kultakolikoita nuorille naisille, jotteivat joutuisi prostituution huonoille poluille.
  Joulu on meille yhdessäoloa ja rauhoittumista, mutta muutama lahjakin annetaan toisillemme.
  Vältämme totaalisesti tänä jouluna kulutusjuhlan kannattamisen, menemme ulos ravintolaan syömään, emmekä käy kaupassa hakemassa muuta kuin välttämattömät normaalit päivittäiset ainekset. Ostoskeskukset ja muu hullunmylly vältetään kokonaan.
  Jouluaatto sujuu mukavasti vaimon ja anopin seurassa ilman hössötyksiä West Vancouverissa Chez Michel -ravintolan jouluantimia nautiskellen.
  Hyvää Joulun aikaa kaikille!
  Micah Jansson

 2. RJ kirjoitti:

  Mukava kuulla. Kivaa joulun jatkoa.

  //Ramon

 3. kummitäti kirjoitti:

  Hyvää joulua teille kaikille. Itse olen perinteisen suomalaisen joulun vaalija. Kinkkua ja itse tehtyä, luomu porkkalaatikko pitää olla. Uutena perinteenä on tullut ihana bataattilaatikko. ( tämä ihanuus tuli opittua kummipojan vanhemmilta aikanaan)Ja Kalkkunaa ja savukalaa tulee myös olla tarjolla. Joulupukin pitää tulla myös aikuiseen kotiin. Tosin hassutellen aikuisten kesken. Joulu ei tule ilman joulukuusta ja lukuisia lyhtyjä ulkona. Yksi pojista on tänä jouluna Balilla ja ikävä on suuri. Oli pakko katsoa 26 vuoden takaisia vauvakuvia.

  Olkoon joulu missä tahansa ja lahjoja tai ei tärkein juttu on rakkaiden kanssa yhdessä olo. Hyvää rauhaisaa jouluaikaa kaikille.

 4. RJ kirjoitti:

  Perinteet luovat ennustettavuutensa vuoksi turvaa, joka on ehdottomasti positiivinen asia kiireisen työelämän vastapainoksi. Kunhan ei stressaa ja suorita jouluperinteitä vain liikaa.

  Toivottavasti sait huilattua ja ladattua akkuja pyhien aikana.

  Kaikkea hyvää!

  //Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.