Hae
Emmi Anniina

Minun vaaralliset ruokani

Ruokajututhan kiinnostavat melkein kaikkia ihmisiä, tavalla tai toisella. Imetysdieetti on yksi yleisimmistä puheenaiheista minulla nykyään melkein kenen kanssa tahansa (ja niin oli tietenkin Pikkusankarin dieettiaikoihinkin). Näillä minun rajoituksillani ruokailuni mielletään usein todella tylsäksi, yksipuoliseksi ja jopa vaaralliseksi. Siksi ajattelinkin ladata taas muutamien päivien ruokakuvia lukijakansan silmille (varsinkin niille, jotka eivät katsele instagramini ruokakuvaspämmäyksiä 🙂 )

Pääaterioita:

Kana-annoksen mausteena tuoreen basilikan lisäksi yhtä minun lempparimaustettani: nokkosta.

Minun joulukalaani, kampelaa.

Noin yksi kolmasosa pääaterioistani ovat täysin vegejä: silloin proteiinin- ja rasvanlähteenä ovat mm. avocadot ja siemenet.

Turskaa ja retiisejä uunissa.

Jokikatkaravunpyrstöt ovat suuuurta herkkuani.

Silakkaa ja se kohtalokas teelusikallinen ruohosipulia…

Välillä pitää saada pihviä.

Possua, lanttua ja yhtä minun lempparia kasvikunnan edustajista, sientä.

Tomaattista hirvenlihakastiketta.

Kalamuhennosta pannulla. Sinne tungin kaikki jämät jääkaapista.

Peruskanasalaatti. Tämänkin, kuten monen muun rasvaköyhän ruuan oheen/jälkeen nappaan jotakin seuraavasta kategoriasta.

Snäksejä, jälkiruokia, välipaloja ja muita paloja:

Jotkut kesäkurpitsat ovat todella makeita… ja sen takia päätyvät minun jälkkärikulhooni: lucuma-kookosöljy-kookosjauhokuorrutteella niiiin namia!

Mustaherukka-chiahyytelöä tuoreella ananaksella.

Mikrossa tehty hätäratkaisu omenapaistoshimoon. Omenoiden päällä mikrossa kookosöljy-kookosjauho-kaneli-inkivääri-kardemumma-seos. Kylmänä kastikkeena kookosmaitoa vaniljariisiproteiinijauheella.

Banaani-chiapuuroa gojeilla ja inkamarjoilla.

Bataatti-mustapapulettuja.

Raitajuurikaskeksejä mustaherukoilla.
Ananas-kinoalettuja.

Herkkusotku; omenaa, päärynää, karhunvatukoita, kookosöljyä, kookoshiutaleita, siemeniä, kanelia…

Herkkusotku numero kaksi: testissä lupiinijauho muun sotkun seassa.

Joku mitä-kaapista-löytyy-raakakakku, tarkka sisältö ei jäänyt muistiin…

Minun suklaakeksejä eli carob-keksejä.

Chia-banaanilettuja. Chiamania on minun uusi palleromania.

Sämpylöitä teffjauhosta.

Kesäkurpitsarieskat.

Munakoisosipsejä.

Tattaripannaria.

Tattaripeltileipää.

Kesäkurpitsaleipää.

Siemennäkkäriä.

Onhan minulla ikävä monia ruoka-aineita, enkä ilman pätevää syytä söisi näillä rajoituksilla, mutta jokainen voi itse pohtia, onko tällainen maidoton-viljaton-pähkinätön-munaton-soijaton-kauraton-muukaiketon-ruokailu sitten kuitenkaan välttämättä aina sitä tylsää, yksipuolista ja vaarallista syömistä…

11 kommenttia

 1. AnnaW kirjoitti:

  Heh, tylsää ja yksipuolista? Ei ehkä 🙂 Meidän pikkusiskon 1,5v neuvolassa lääkäri oli vähän huolissaan tästä meidän ruokavaliosta, kun tyttö on painon suhteen aika reippaasti miinuskäyrillä. Pyysi mua sitten kertomaan mitä oikein syödään, että onko riittävän monipuolista. Kerroin ja lääkäri sanoi "ok, taidatte syödä monipuolisemmin, kuin keskiverto ruokarajoitukseton perhe".

  Tein muuten uudestaan sitä nyhtöpossua omalla kastikkeella ja siitä tuli superhyvää, saattaisi jopa sopia teille kaikille! 🙂

  • Emmi kirjoitti:

   Joo, luulen, että nämä minun ruokani ovat keskivertosuomalaissyöjään verrattuna kaukana tylsästä ja yksipuolisesta 🙂 Vielä kun saisi Minimullistajalle menemään päivittäin yhtä laajasti ruoka-aineita kuin mulla nyt!

   Meillähän Pikkusankarin kanssa kävi todellakin niin, että kun häneltä vapautui lähes kaikki ruuat, niin hän alkoi syödä muita kehnommin. Siis: yhä useammin nirsoilee esim. kalan kanssa (mikä on ollut hänen suurta herkkuaan aina!), vaatii ketsuppia ihmeellisiin ruokiin, kun muuten ei kuulemma mene alas ja osaa jo pyytää suklaapatukkaa yms. silloin, kun tarjolla olisi myös näitä "meidän muiden herkkuja" yms…. Pyh. Toivottavasti menee jonkinlaisen kokeiluvaiheen jälkeen ohi!

   Oooo, pistä reseptiä kastikkeeseen! Kuolaan kyllä kaikkea sun reseptiikkaa instassa ja blogissa ja olen muutamia kokeillutkin! Pitäisi varmaan itsekin hankkia niitä tummia teffejä!

  • AnnaW kirjoitti:

   Niin, tajusin etten edes tiedä mitä minimullistaja saa syödä! Mutta nyhtöpossuun tuli siis possun kasleria, paseerattua tomaattia, tomaattipyrettä, suolaa, sopivaa tuoretta yrttiä ja sopivaa sokeria. Kaikki vaan uuniin 100 asteeseen 6 tunniksi ja sen jälkeen possu nyhdetään pieniksi paloiksi jäljelle jääneeseen kastikkeeseen. Tosi maukasta tuli ihan noin simppelisti!

   Tummaa teffiä kyllä suosittelen! Ollaan tehty nyt kaksi leipäsatsia itse hapatetusta juuresta (toisesta tuli kyllä ihan korppuja, kun leivät menivät niin monien jauhoisten käsien kautta :D) ja se on kyllä hyvää!

  • Emmi kirjoitti:

   Minimullistaja saa maistella kaikkea, mitä minäkin syön, mutta jokapäiväisessä käytössä hänellä on kapeampi ruokavalio.
   Kiitos ohjeesta – me ei ollakaan vielä koskaan nyhtöä tehty edes! Nyt on pakko 🙂
   Saa nähdä, millaiset etsinnät minulle tulee teffien kanssa… 😀

 2. Eli kirjoitti:

  Hei nää näyttää oikein monipuolisilta ja terveellisiltä aterioilta 🙂 Saan kai olla onnellinen, kun itse olen joutunut jättämään pois vain maitotuotteet 🙂

  • Emmi kirjoitti:

   Hyvä, jos sinunkin silmään siltä näyttää 🙂
   Onhan se maitoproteiinin poisjättö aluksi aika iso juttu sekin, mutta kaikkeen tottuu, myös tällaiseen rajatumpaan dieettiin. Mutta siis todellakin onneksi et ole joutunut rajaamaan tuon enempää dieettiä!

 3. Rinttu kirjoitti:

  Mun tuli nälkä!!! Eli hyviltä näyttää! 🙂

  Meidän allergialääkäri kertoi että hälle oli joku toinen lääkäri joskus hämmästellyt kuinka ne allergiset lapset kasvaa niin hyvin ilman maitoa ja vehnää. Oli meidän lääkäri siihen sitten todennut ettei tarvi kovin kauaksi mennä maan rajojen ulkopuolelle, löytääkseen ihmisiä jotka käyttää noita raaka-aineita paaaaljon vähemmän kuin me ja silti voivat loistavasti, syövät vain jotain muuta parempaa 😉

  Meillekin neuvolassa usein ihmeteltiin saako lapsi tarpeeksi sitä ja tätä vitamiinia/hivenainetta yms kun on kapealla ruokavaliolla. Samaan aikaan kukaan ei kuitenkaan ihmettele saako se Maija-Petteri kaikkea, vaikka suostuukin syömään vain nakkeja ja ranskalaisia. Noin karrikoiden. Koska ei se tarkoita että jos ei ole allergioita, syö tooosi monipuolisesti. Valitettavasti. Jotkut lapset ei suostu ja toisille ei osata tarjota.

  • Emmi kirjoitti:

   Toivottavasti ruokaa oli sulla lähellä 😀

   Niinpä niin, Suomessa ei oikein olla tajuttu sitä, että ei ne maito ja vehnä ole mitään superruokia kasvaville lapsille. Aina niitä kaikkialla tuputetaan, vaikka niiden korvaajat ovatkin parhaassa tapauksessa tosipaljon terveellisempiä!

   Jep, juuri noin: ei voi vetää mitään johtopäätöksiä lapsen ruokavalion monipuolisuudesta vain sen tiedon perusteella, onko hän allerginen vai ei.

 4. Alanis kirjoitti:

  Hyvältä näyttää! Mitä ananas-quinoa letuissa on? Tai siis onko jotain muuta?

  • Emmi kirjoitti:

   Kiitos! Niissä on tuoreen murskatun ananaksen ja kinoajauhojen lisäksi psylliumia sekä kookosmaitoa (mutta myös veteen olen tehnyt, nestettä ei tarvitse paljoa, ihan vain sen verran, että psyllium saa kunnon turvottajan), paistoon käytin kookosöljyä.

  • Alanis kirjoitti:

   Kiitos, nämä tulee meillä kokeiluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *