Hae
Emmi Anniina

Meidän perheen ruokailufilosofiaa ja yhden aterian anatomia

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Ruokajutut taitavat kiinnostaa melkein jokaista tämän blogin lukijaa? Ainakin niin olen käsittänyt, ja toiveenne on kuultu, meinaan niitähän on tullut paljon, ja lisää tulee jatkossakin ihan reippaasti 🙂 Kuten eilen instassani (storyssa) lupailin, tänään kerron aluksi hieman meidän perheen ruokafilosofiasta ja sitten avaamme yhden aterian ainesosat.

Kauppalistasta, rentoudesta ja tiukkuudesta

Meidän perheessä kaupassa ei käydä tiukan ostoslistan kanssa, vaan meillä ostetaan melkeinpä aina ne samat jutut, ja sitten siihen bonukseksi jokaisen mielitekoja/toivomuksia. Niistä, mitkä ovat meidän perheen ”aina listalla” -ruuat, voisinkin tehdä oman postauksen jossakin vaiheessa (jos kiinnostaa?). Mielitekoja ovat usein esimerkiksi seuraavat: miehellä tumma suklaa, minulla katkaravut ja herneet, esikoisella taatelit ja aprikoosi, keskimmäisellä päärynä ja granaatinomena ja kuopus nyt huutelee vähän minkä perään vain. Peruslistalla ovat mm. banaani, avocado, kananmunat, tuore kala ja kaurahiutaleet (mutta näistä tosiaan lisää myöhemmin).

Meillä ei kauhean tarkkaan suunnitella, mitä syömme milloinkin, eikä ole tarkkoja rooleja siitä, kuka mitäkin valmistaa (minä, mies tai esikoinen). Se, kuka kerkiää ja ketä inspiroi, niin se kokkaa ja sitä, mitä kaapista löytyy. Vaikka asenne on erittäin rento näiden asioiden suhteen, niin yhden asian suhteen emme missään nimessä ole rentoja: meinaan ruuan poisheittämisen! Ruokaa emme todellakaan heitä pois! Jos jostakin olen ylpeä ruokailussamme, niin siitä, että olemme äärimmäisen tarkkoja ruuantähteiden käyttäjiä! Koska panostamme ruuassa laatuun, haluamme käyttää jokaikisen murun hyödyksi: se on taloudellista, eettistä ja ekologista. Syömme tähteet tarkkaan ja sovellamme pienetkin ylijääneet kökkäreet uuteen elämään seuraavalla aterialla. Onneksi lapset ovat myös oppineet tämän ajattelutavan, eikä bioon päädy juuri muuta kuin vihannesten kannat! (Minua ei kovin moni asia saa vihaiseksi, mutta holtiton ruokakäyttäytyminen kyllä…)

Muikkujuttuja

Yksi päivä ostimme pari kiloa muikkuja. Ne olivat niin pieniä, että niitä ei tarvinnut alkaa edes ruotimaan. Niistä syntyi kahta eri ruokaa: paistettuja, kevyesti leivitettyjä muikkuja sekä muikkupihvejä. Paistettujen muikkujen kera tarjoillaan sitä, mitä perheessä toivotaan; voidaan laittaa perunaa, bataattia tai vaikka vain vihanneksia, kuten seuraavassa annoksessa.

muikut

Kevyesti leivitetyt muikut + salaatinkastike (gluteeniton)

½kg pieniä muikkuja

1 kananmuna (valinnainen)

1-2 rkl kookosjauhoa

1-2 rkl kurpitsansiemenjauhoa

ripaus suolaa

voita/gheetä paistamiseen

Riko kananmuna kulhoon. Pyörittele muikut ensin kananmunassa. Ripottele sitten jauhot muikkujen päälle ja pyörittele muikkuja jauhoissa niin, että ne peittyvät hyvin. Mausta suolalla ja paista voissa/gheessä keskilämmöllä ruskeiksi.

Salaatin päälle valmistat ripeän ja ravitsevan kastikkeen yhdestä osasta omenasiiderietikkaa ja kahdesta osasta hamppuöljyä sekä lorauksesta sitruunamehua.

Kerroppa, tykkäätkö ruokapostauksista ja millaisia postauksia liittyen ruokaan toivoisit? 🙂 Kivaa viikonloppua jokaiselle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.