Hae
Emmi Anniina

Keinoja, joiden avulla lapsiperhearki on hieman sujuvampaa

lapsiperhearki

Aloin kirjoittamaan teille siitä, mitä äitiys on minulle opettanut. Päätin kuitenkin kesken tekstin viilata näkökulman hieman konkreettisempaan suuntaan: listasin melko konkreettisia asioita/tekoja, jotka helpottavat lapsiperhearkea aina jollakin tavalla. Onhan tämäkin toki sitä, mitä olen äitiyden kautta oppinut! Rajasin listan kymmeneen ensiksi mieleen tulevaan asiaan, sillä tajusin, että näitähän voisi kirjoittaa vaikka sata, enkä sitten sille linjalle lähtenyt, ihan vain teitä lukijoita ajatellen 😉 Lista ei ole suinkaan kattava, vaan pienen pieni vilkaisu aiheeseen… Täydennä sinä siis listaa kommenttikenttään!

lapsiperhearjesta sujuvampaa

VESSAAN! Käy itse vessassa silloin, kun hätä ei ole vielä suuri, vaan sellainen siedettävä. (Eteesi tulee jatkuvasti tekijöitä x,y ja z, jotka viivästyttävät aina vessaan pääsyä, joten jos et tahdo pissata housuusi kesken imettämisen/kriittisen nukuttamishetken, niin suosittelen tätä.)

LAPSET VESSAAN! Käytä lapset vessassa AINA ennen lähtöä harrastuksiin tai yhtään pidemmille automatkoille/ulkoiluille. (Helppo näin teoriassa, mutta aina tätä ei muista muistuttaa. Silti KANNATTAA.)

HÄTÄVARARUOKA! Säilytä pakkasessa AINA joku hätävararuoka, jonka voit helposti ottaa sulamaan. Sille tulee tarvetta, lupaan sen. 😀

EVÄÄT! Ota eväät mukaan AINA. Tähän tuskin sen kummemmin tarvitsee perusteluja… Nälkäkiukku (niin lapsilla kuin aikuisillakin) on vain yksi syy siihen, miksi eväät ovat huikean tärkeitä  – eväät toimivat paljon muuhunkin 😀

VARAHANSKAT! Kun ulkoillaan loskasäässä, taskujen suojassa olevat varahanskat pidentävät ulkoilua ihan kivasti siitä vartista puoleen tuntiin, jopa tuntiin.

KUIVAUSKAAPPI! Hanki kuivauskaappi vaatteille. Me emme ole hankkineet, ja siksi meillä onkin kylppäri, kodinhoitohuone sekä eteinen täynnä märkiä vaatteita ja kenkiä ulkoilujen jälkeen. Jos siis sopiva tila ja budjetti olisi, niin kuivauskaappi olisi ainakin kolmilapsisen perheen unelmahelpottaja!

KUIVAUSRUMPU! Hanki kuivausrumpu. Sama perustelu kuin edelliseen. Jos teillä tulee pyykkiä järjettömät määrät, niin vaihtoehtoja on levittää monta kuivaustelinettä ympäri kämppää (ei kiva!) tai kerätä isot pinot pyykkejä odottamaan edellisen satsin kuivumista (ei myöskään kauhean kiva…), tai, hankkia se kuivausrumpu. Me emme ole hankkineet, sillä tahdomme olla ekologisia ja kuluttaa 15 vuotta vanha pesukone ensin loppuun ja vasta sitten sijoittaa yhdistelmään…

HOITOLAUKKU! Jos jaksat kantaa mukana menoissa laukkua, niin sen sisältö voisi olla (lasten iästä toki riippuen) eväiden lisäksi jotakin seuraavaa: vaihtovaatteet, kosteuspyyhkeet, suolatipat, kirjoja, leluja, pukluliinoja, kantoväline, vaippoja, itkuhälärit, tutteja. Tiedän, että kaikki eivät tykkää raahata mukana hoitolaukkua, mutta minä olen raahannut, ja satoja kertoja todennut, että onneksipa jaksoin pakata: niin monia kertoja helpotuksia sieltä on löytynyt matkan pulmiin.

MUSIIKKI! Käytä musiikkia moniin eri tarkoituksiin. Meillä pidetään monta spontaania tanssihetkeä päivässä musiikin tahtiin. Meillä rauhoitutaan musiikin tahtiin (meillä rauhoitutaan myös äänisatujen tai Vieno-rentoutusten tahtiin – tuolla Vienossa on muuten aivan ihania rentoutuksia lapsille!). Me myös silloin tällöin musisoimme yhdessä. Ja toki, tietynlainen musiikki menee myös taustamusiikkina ja fiilistelymusiikkina. Kunhan vain muistaa musiikin taian – se meinaan unohtuu helposti! Meillä musiikin avulla on pelastettu monta arjen hetkeä.

OMINAISUUDET! Tärkeintä, mitä kannat mukanasi, ovat rentous, joustavuus, ymmärtäväisyys, rauhallisuus ja tasapainoisuus. Ne ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, joita vanhempi tarvitsee lapsiperhearjessa.

lapsiperhearki

Nyt, kun kirjoitin tämmöisen kymmenen vinkin listan, niin huomaan, että suurin osa liittyy juurikin varautumiseen, valmisteluun ja suunnitteluun. Vaikka me olemmekin melkein aina valmiita ex tempore-menoihin ja pyörittämään arkean flown, ei excel-taulukoiden mukaan, niin tällaiset asiat helpottavat kummasti arkea ja ovat pitkälti myös mukavuustekijöitä! Ja mitä enemmän lapsia, niin sitä kivempi on ennakoida mm. juurikin näiden asioiden suhteen!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA : IG: @skribentti / FB: @readysteadyflowblog

LUE MYÖS:

NÄISTÄ SÄÄNNÖISTÄ MEILLÄ EI LIPSUTA

TÄHTEIDEN TAIDOKAS KÄYTTÖ

MEIDÄN PERHEEN TAUTISALDO TÄLTÄ VUODELTA: KAKSI TAUTIA. JA SIINÄ ON KAKSI LIIKAA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.