Hae
Emmi Anniina

Viikon blogin vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin 4/7

Meidän blogi on tällä viikolla Vaikuttajamedian viikon blogi, ja sen kunniaksi heitetään ilmoille joka päivä yksi terveysaiheinen juttu! Lupaamme, että nämä jutut kiinnostavat ihan kaikkia, sillä ne myös koskettavat ihan kaikkia. Kannattaa ehdottomasti katsastaa jokainen osa tästä juttusarjasta. ? Tällä viikolla juttujen kirjoittamisessa aktivoituu Ramon, meidän perheen biohakkeri. ?

Hyvien unien jälkeen maistuu hyvä ruoka. Pureudun seuraavassa tekstissä ruuansulatukseen ja entsyymien maailmaan.

Oletko sitä mitä syöt?

Olet sitä mitä syöt – ei riitä. Olet sitä mitä syömäsi eläin on syönyt – ei riitä sekään. Vaan olet sitä, mitä suuhusi laittamasta ruuasta imeytyy kehoosi. Monet terveystietoiset ihmiset panostavat laadukkaisiin ruoka-aineisiin, mutta eivät välttämättä kiinnitä huomiota siihen, miten he saavat kaiken irti ravinnostaan.

Tietoinen syöminen

Mindfulnes on pop. Tehdään syömisestäkin tietoista toimintaa. Tässä voimme ottaa oppia keskieurooppalaiselta ruokakulttuurilta, jossa ruoka valmistetaan perheissä rakkaudella, aidoista ja puhtaista raaka-aineista ja se syödään kaikessa rauhassa, yhdessä. Okei, myönnän – oli hieman kuorrutusta mukana, mutta saitte varmasti pointista kiinni. Ruuan alkuperällä on iso merkitys ja sillä, että se valmistetaan oikein. Mutta keskitytään nyt ensin syömistilanteeseen. Tee siitä rauhallinen hetki, jolloin parasympaattinen hermosto ottaa vallan ja verenkierto siirtyy lihaksista ruuansulatuselimistöön.

Ruuansulatus alkaa siitä, kun haistat ruuan aromit. Kun saat lautasen eteesi ja sen hurmaava tuoksu iskeytyy tajuntaasi, käynnistyy jo tällöin kehossasi ruuansulatuskaskadi. Seuraava vaihe on ruuan lusikoiminen suuhun ja pureskeleminen. Tämän vaiheeseen keskittyminen on yksinkertainen ja tehokas tapa parantaa ruuan imeytymistä. Ruuan pureskeleminen siis. Kun syöt, älä juo samalla! Kehon kuuluisi toimia niin, että kun laitat ruokaa suuhun, erittyy sylkeä sen verran, että saat suullisen nielaistua kivuttomasti. Syljessä itsessään on myös ruuansulatusentsyymejä. Ruuan pillkoutuminen alkaa siis jo suussa.

syöminen

Ruokailun yhteydessä juominen vähentää syljen erittymistä. Nesteet ruokailun yhteydessä laimentavat myös vatsan happamuutta. Ilman riittävän hapanta mahalaukun sisältöä, ei ruoka pilkkoudu hyvin ennen kuin se siirtyy ohutsuoleen.

Totuus närästyksestä

Muttä entäs jos liian hapan mahalaukun sisältö alkaakin närästämään? Kerron teille salaisuuden närästyksestä. Se ei johdu liian happamasta mahalaukun sisällöstä vaan päin vastoin! Närästys tulee siitä, kun mahalaukussa on liian vähän happoa ja/tai se on liian laimeeta. Tälläisessä tilanteessa sulkijalihas ruokatorven portilla veltostuu ja tunnet poltetta, kun mahalaukun neste hölskyy kohti ruokatorvea tai valuu sinne makuuasennossa oltaessasi. Pyri lisäämään vatsalaukkusi happamuutta ja hapon eritystä ensisijaisesti happosalpaajien sijaan. Omenaviinietikka ja betaiini hydrokloridi ovat tehokkaita apuja tähän.

Entsyymitoimintaa tukevia ruoka-aineita

On olemassa ruokia, jotka sisältävät luonnostaan entsyymejä tai ne ovat entsyymitoimintaa tukevia. Kaikki hapatetut ruoat, pastöroimaton ja suodattamaton omenaviinietikka, kaikki kitkerälle maistuvat kasvikset, yrtit ja mausteet näin yleisesti ottaen ovat ruuansulatusta edistäviä aineksia. Myös ruuanvalmistustavalla voi vaikuttaa ruokien imeytyvyyteen. Jotkin ruuat kannattaa syödä (lähes) raakana, toisia pitää käsitellä pitkän kaavan mukaan esimerkiksi niiden sisältämien antiravinteidan vuoksi.

Antiravinteet

On myös ruokia, jotka ovat yleisesti ottaen hyvin terveellisiä, mutta ne ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne sisältävät entsyymitoimintaa inhibioivia komponentteja, antiravinteita. Useimmiten nämä ruuat löytyvät kasvikunnan tuotteitteista. Siemenet ja kokojyvät esimerkiksi ovat rakenteeltaan sellaisia, että jos niitä ei pureskele ollenkaan, tulevat ne kokonaisena ruuansulatuskanavan toisesta päästä ulos ja ne ovat silti vielä sen jälkeen täysin toimintakykyisiä kasvamaan kasveiksi, joksi luonto on niiden tarkoittanut kasvavan. Koska kasvit eivät pysty fyysisesti puolustautumaan niitä syöviä ”petoja” vastaan, ovat ne kehittäneet puolustuskeinokseen erilaisia myrkyllisiä komponentteja, jotka pahimmassa tapauksessa tappavat niiden napostelijan. Kasvien miedompina aseina ovat niiden sisältämät kemikaalit, jotka sotkevat esimerkiksi näiden napostelijan entsyymitoimintaa. Viljat, pähkinät ja palkokasvit sisältävät esimerkiksi fytaatteja, jotka salpaavat kehon entsyymitoimintaa ja näin ollen heikentävät ruoan imeytymistä.

Kun liotat antiravinteita sisältäviä ruokia yön yli, idätät niitä tai keität/kuumennat vielä sen jälkeen, voit parantaa niiden imeytyvyyttä merkittävästi. Mutta kuumenna ruoka vain sen verran, kuin on tarpeen, jotta et tuhoa arvokkaita ravinteita. Vältä kuitenkin ruuan kuumentamista mikroaaltouunissa, sillä se tuhoaa varmasti jokaisen entsyymin ruuasta!

// Ramon

LUE MYÖS:

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 1/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 2/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 3/7

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *