Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Pitäisikö sinunkin kiinnostua asunto- ja kiinteistösijoittamisesta?

Kaupallinen yhteistyö: Varapuu

Sijoittaminen on mielenkiintoista hommaa ja siitä voi jatkuvasti oppia lisää. Olen ollut Varapuun Mikko Sjögrenin opeissa nyt jo jonkin aikaa ja siinä on tullut perehdyttyä rahaan monelta kantilta: mistä raha tulee, rahan managerointiin, sijoittamiseen, raaka-aineisiin, bisnekseen ja nyt viimeisimpänä olin asunnot ja kiinteistöt omaisuuslajina -etävalmennuksessa. Kerron seuraavaksi minun oivalluksiani koulutuksessa ja siitä, miksi sinun kannattaa ehdottomasti käydä tuo valmennus.

Asuntosijoittaminen – lainaa ja kassavirtaa

Ennen kuin aloitin Varapuun valmennuksiin osallistumisen, olin jo kiinnostunut asuntosijoittamisesta. Olen seurannut muutamia menestyneitä asuntosijoittajia ja miettinyt, että olisiko minustakin siihen hommaan. Perinteisesti asuntosijoittajahan tarvitsee tietenkin jonkin verran alkupääomaa, jotta hommassa pääsee alkuun, mutta itse asiassa ei sitä rahaa välttämättä edes kauhean paljon tarvita. Tai ainakaan omaa rahaa.

Minulle on jäänyt hyvin mieleen Robert Kiyosakin sanat, että ”miksi minä laittaisin omia rahojani kiinni asuntoihin, kun voin hyödyntää siihen muiden rahaa (lainaa)”. Eli käytännössä hän tarkoittaa sitä, että jos sinulla on vaikkapa 50K ylimääräistä ja haluaisit sijoittaa sen asuntomarkkinoille, voit ostaa sillä yhden yksiön sijaan viisi 50K maksavaa asuntoa ja käyttää rahasi käsirahana lainoihin! Tämä on varmasti suurimmalle osalle ihmisistä, jotka eivät ole perehtyneet asuntosijoittamisen maailmaan, ihan käsittämätön asia, mutta siis lainaraha ei välttämättä ole aina huono asia. Kysymys on loppujen lopuksi vain kassavirrasta.

green house

Oletetaan, että saat vaikka yhdestä sijoitusasunnosta 200 euroa voittoa joka kuukausi. Kymmenestä asunnosta saat 2.000 euroa, sadasta 20.000 euroa… ja pikkuhiljaa makselet samalla lainojasi pois, jolloin jossain vaiheessa tuon voiton määrä kasvaa vielä entisestään, kun lainalyhennyksiä jää pois. Mutta kestääkö pääsi miljoonan tai useammankin miljoonan euron lainanottoa?

Varapuun Asunnot ja Kiinteistöt valmennus

Valmennuksessa oli monia puhujia, jotka käsittelivät asunto- ja kiinteistösijoittamista hieman eri näkövinkkeleistä. Koulutus oli monipuolinen, sillä se tarjosi erilaisia ja -tasoisia keinoja päästä mukaan asuntosijoittamiseen. En ollut itse esimerkiksi ajatellut, että Airbnb:tä voisi hyödyntää myös tähän – vai miltä sinusta kuulostaisi se, että sillä aikaa, kun olet kesällä 2 viikkoa mökillä, joku muu bunkkaa sinun kämpässä ja maksaa sinulle vaikkapa 100 euroa / yö siitä korvausta?

Asunnot ja Kiinteistöt valmennuksessa käytiin monia konkreettisia ja erittäin tärkeitä asioita läpi, mitä asuntosijoittajan on hyvä ottaa huomioon ennen kauppoihin ryhtymistä. Eli teimme sijoitusstrategian. Valmennuksesta opin, että miten se sijoitusasunto hankitaan, mitä taloyhtiöstä ja remonteista on hyvä tietää ennen päätöstä ja muita olennaisia käytännön asioita.

Monet mahdollisuudet

Nyt ei välttämättä ole se parhain hetki aloittaa asuntosijoittamista, mutta silti tässäkin hetkessä on monia mahdollisuuksia. Kun olemme keskellä Koronakriisiä, tai siis pikemminkin talouskriisiä, ja kun osakekurssit ovat sukeltaneet, niin on todennäköistä, että monia sijoittajia kiinnostaa laittaa rahansa mieluummin arvopapereihin kuin asuntoihin.

Kukaan ei tiedä mihin tämä nykytilanne talouden vielä ajaa. Voi olla, että monille tulee pakkomyynti eteen talousahdingon vuoksi ja silloin voi asuntoja saada hyvinkin kohtuullisilla hinnoilla. Korot ovat ainakin toistaiseksi vielä alhaalla, joten lainanottoakaan ei tarvitse tällä hetkellä kauheasti hikoilla.

yksiö pohjapiirrustus

Se, mikä on ainakin varmaa, on se, että oli tilanne mikä tahansa maailmassa, ihmisten pitää asua jossakin. Hieman voi olla kuitenkin huolissaan siitä trendistä, minkälaisia asuntoja tällä hetkellä kaupunkeihin suunnitellaan rakennettavan. Asunto- ja kiinteistösijoittajalle yksiöt ja kaksiot ovat selkeästi niitä kiinnostavimpia, mutta monissa kaupungeissa on alettu rakentamaan isoja perheasuntoja kerrostaloihin. Löytyyköhän niihin sitten lopulta halukkaita asukkaita?

Itse jään seuraamaan tilannetta tarkalla silmällä ja tartun tilaisuuteen, jos hyvä kohde tulee tarjolle. Sillä välin suosittelen lämpimästi kaikille ottamaan sijoittaminen haltuun teorian tasolla. Sijoittakaa siis ensin itseenne ja tehkää kotiläksyt!

Pysykää kuulolla – lisää on tulossa!

//Ramon

Kaupallinen yhteistyö: Varapuu

2 kommenttia

  1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

    Asuntosijoittaminen kiinnostaa täälläkin ja itse asiassa jo MELKEIN ostettiin yksi asunto. Se meni kuitenkin nenän edestä, joten katsellaan rauhassa seuraavaa. Ehdottomasti mielenkiintoinen aihe!

  2. RJ kirjoitti:

    Mukava kuulla, että sielläkin ollaan kiinnostuneita aiheesta. Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun vaan!

    //Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.