Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Vajaa vuosi Zinzinon ensimmäisestä rasvahappokoostumusmittauksesta – mitä selvisi toisesta mittauksesta?

Kaupallinen yhteistyö: Zinzino

zinzino

Tämän tekstin oli tarkoitus tulla ulos jo aikoja sitten, mutta tuli muutamia muttia matkaan. Koska mittaustuloksiin vaikutti varmastikin alkanut raskaus, en halunnut laittaa tekstiä vajavaisena ulos – olinhan päättänyt, että en kerro raskaudesta lainkaan blogissa ennen kuin vauva on syntynyt. Sen takia tämä teksti on vasta nyt tässä! Ja elämänmakuisena onkin – viime vuosi oli yksi haastavimmista vuosista elämässäni, mikä aivan taatusti on vaikuttanut minuun myös fyysisesti ihan rasvahappotasollakin!

Jotta pysyt perässä tämän jutun käänteissä, suosittelen erittäin lämpimästi käymään lukemassa juttusarjan ensimmäisen osan. Siinä selitän tarkemmin mm. Zinzinosta, BalanceOilista ja testistä. Juttuun pääset tästä:

Miltä näyttää rasvahappokoostumukseni? Mitä vaikutuksia olen huomannut käytettyäni kaksi kuukautta Zinzinon tuotteita?

Yllättävät, mutta ei yllättävät tulokset

Niin, ensimmäinen testi näytti, että rasvahappokoostumukseni oli epätasapainossa. Testien välissä söin BalanceOilia suositellun määrän verran päivittäin. Toinen testi näytti myös, että rasvahappokoostumukseni on epätasapainossa. Mitä ihmettä siis? Voiko tästä vetää johtopäätöksen, että BalanceOilit ovat täysin tehottomat ja pelkkää huijausta? Vai voisiko syy tuloksissa olla jossakin muualla, kun katsoo elämääni kokonaisvaltaisemmin sekä tutkii tuloksia tarkemmin?

Ennen kuin vedetään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, niin käydään tuloksiani tarkemmin läpi sekä sitä, mitä minulle BalanceOil-käytön aikana tapahtui elämässäni. Kuten alussa mainitsin, öljyjen testausaikaan elämässäni koin paljon elimistöä ja mieltä rasittavia tapahtumia. Koin yhden erittäin ahdistavan tilanteen, jossa minua uhkailtiin jopa oikeudella. Koin rikoksen uhriksi joutumisen. Raskauduin. Imetin koko tuon öljyjen käyttöajan. Myös korona-aika alkoi samaan aikaan. Kaikki nämä olivat suurta stressiä keholle. BalanceOilia otin sen verran, kuin kilomääräni puolesta minulle oli suositeltu. Tulokset kuitenkin osoittivat, että tuo BalanceOil- määrä ei ollut riittävä.

zinzino

Testien välissä oli tapahtunut minimaalinen parannus: omega 6/omega3 -suhde 9.7:1 vaihtui 9.0:1 -suhteeseen. Ennen ensimmäistä testiä en ollut juurikaan käyttänyt omega kolmosta (tai siis hyvin harvoin ja epäsäännöllisesti olin käyttänyt). Testien välin käytin – ja kaiken järjen mukaan tulosten olisi pitänyt nousta huimasti tuona aikana!

Mitä tästä voi päätellä? Kehoni on siis todellakin käyttänyt jokaikisen BalanceOil-tipan hyväkseen, aivan kaiken, mitä olen ottanut! BalanceOil on siis omega kolmosta ja omega kolmosella on tulehdusta laskeva vaikutus. Omega kutonen puolestaan nostaa tulehdustilaa kehossa. Kaikki ne tapahtumat, jotka mainitsin testin välissä minulle tapahtuneen, ovat saaneet kehooni varmasti ison tulehduksen kaltaisen tilan aikaiseksi, ja se määrä, jonka olen tulehdusta laskevaa omega kolmosta syönyt, ei ole alkuunkaan riittänyt pitämään kehoani tasapainossa, mutta se määrä on riittänyt siihen, että minä en ole sairastunut lainkaan mihinkään eikä fyysisisiä oireita ole tullut! Kaiken järjen mukaan kaikki nuo rankat elämäntilanteet olisivat voineet viedä minut syvälle sairauskierteeseen, mutta minä vältyin siltä. Voisin kuvitella, että siitä voin kiittää osaksi juurikin BalanceOilia!

zinzino

Omega kolmosen ja kutosen suhteen lisäksi mielenkiintoista on tarkastella eri omega kolmosia, siis EPAa ja DHAta hieman tarkemmin. EPA laskee eniten tulehdusta kehossa, ja sen suhteellinen osuus rasvahappoprofiilissani on ollut supervähäinen eli 0.6%, kun optimaalinen prosentuaalinen osuus olisi 4.1%. Sitten DHA: minulla DHA-osuuden pitäisi olla 4,8%, mutta se oli 1,6%. Eli kyseessä oli vakava puutostila. Tämäkin tulos tuntuu aika pahalta, koska tiedän, miten tärkeää DHA on juurikin raskaana olevalle ja imettävälle. Aivot tarvitsevat DHAta toimiakseen optimaalisesti. DHA on sikiön kehitykselle ja pienelle lapselle tärkeä ravinne. Tutkimuksissa on havaittu, että lapsen keho ei hyödynnä omaga kolmosista EPAa yhtä hyvin kuin DHAta.  Tulosten perusteella kehoni oli käyttänyt siis kaiken saamani DHA:nkin, koska sainhan minä sitäkin BalanceOilista! Tämä DHA:n erittäin reipas kuluminen saattaa selittyä sekä raskauden alulla että henkisellä stressillä.

Linolihappo eli omega kutosen tavoitearvo kokonaisrasvahappoprofiilissa on 20,1% ja minulla se oli 25,7%. Tavallisesti tämä saattaisi johtua vääränlaisesta ruokavaliosta, jossa syödään paljon esimerkiksi rypsiöljyä sisältävää ruokaa, mutta minun kohdallani tämä ei oikein voi pitää paikkaa, sillä en juuri lisää tuonkaltaisia öljyjä ruokiini. Täytyy myös muistaa, että tulokset eivät kerro yksittäisen rasvahapon pitoisuutta veressä, vaan niiden kokonaisuuden ja keskinäisen suhteen eli tasapainon. Ehkä siis omega kutosen saanti ei ole minulla ongelma, vaan liian vähäinen omega kolmosen saanti.

zinzino

Zinzinon Balance Test arvioi myös soluseinän läpäisevyyttä, jossa tarkastellaan siis tyydyttynyneen rasvan ja omega 3:n suhdetta. Tuon suhteen pitäisi olla alle 4:1. Minun suhde oli 19:1. Tämä kertoo oksidatiivisesta stessistä. Kaikki solut tuottavat vapaita happiradikaaleja, jotka sitten hapettavat soluseinämillä olevia omega kolmosia ja kutosia, jolloin ne härskiintyvät. Tätä voidaan estää syömällä antioksidanttipitoista ruokaa, kuten tuoreita hedelmiä, vihreitä vihanneksia tai polyfenolipitoista oliiviöljyä päivittäin ja vähentämällä kokonaisstressiä. Tämän tilan pitkittyessä on mahdollista, että alkaa syntymään metabolisia elämäntapasairauksia. Stressiä olen siis ehdottomasti kokenut hurjan määrän tuona testivuonna! Siitä nyt ei tosin ollut epäilystäkään, vaikka mitään testejä ei olisikaan tehty.

Mitä olisi tapahtunut ilman öljyjä ja ravintolisiä?

Kuten aiemmin tekstissä kirjoitin, tuon testiajanjakson kannalta saattoi olla pelastus, että käytin BalanceOilia, sekä tueksi myös Zinzinon ravintolisillä (Vivaa ja Xtendia). Miten sattuikaan tämä yhteistyö juuri tuohon saumaan! Tulokset puhuvat yhtä totuutta: minulla on selkeä epätasapaino. Ja elämäni kertoo sen, että stressi oli hurjaa. Oletan siis, että jos elämäni olisi ollut normaalimpaa, olisin öljyjen kautta löytänytkin sen oikean tasapainotilan! Mietin vain, että kuinka paljon BalanceOilia olisinkaan tarvinnut, jotta sen syöminen ei olisi ollut vain sairauksien estämiseen menevää…? Matkaa on tasapainoon rutkasti!

Jatkamme Zinzinon kanssa yhteistyötä. Käytän vielä seuraavat kolme kuukautta öljyjä, ja tuon testijakson jälkeen otamme kolmannen rasvahappotestin. Otan käyttööni myös Zinobiotic -valmisteen, joka tasapainottaa suoliston mikrobiomia, mikä taas voi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen.

zinzino

Kehotan kaikkia testaamaan rasvahappokoostumuksensa ja korjaamaan tarvittaessa epätasapainotilaa oikean suuruisilla ravintolisäannoksilla. Ilman mittaamista annostus voi olla optimaalisen terveyden kannalta aivan riittämätön tai myöskin turhan suuri. Kohti parempaa rasvahappotasapainoa siis!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @emmianniinajansson FB: @emmianniinablog

Kaupallinen yhteistyö: Zinzino

11 kommenttia

 1. Nauriz kirjoitti:

  Surullista. Tiedäthän, että Zinzino on huijaus? Ovat itse keksineet ongelman rasvahappojen suhteesta ja sitten tuotteen, joka on lääke tuohon kuvitteelliseen ongelmaan. Omega 3 on tarpeellinen ja Omega 6 on tarpeellinen ja molempia saa paljon edullisemmin muista tuotteista.

 2. Henkka kirjoitti:

  Kiinostavaa pohdintaa! Itse olen käyttänyt kyseisiä tuotteita jo 9 vuotta. Oletko tutustunut lähemmin omega 3 indexiin? Omega indexi tuntuu olevan viellä merkittävämpi markkeri mitä 3/6 suhde. Tuossahan on mitattu myös kyseinen indexi..

  • emmi kirjoitti:

   Moikka Henkka ja kiitos vinkistä, täytyypä tutustua tuohon omega 3 indexiin!

 3. Jan Porema kirjoitti:

  Nauriz, olet ehdottoman oikeassa siinä että molemmat rasvahapot ovat tarpeellisia ja itse asiassa välttämättömiä ihmisen terveydelle. Suosittelen kuitenkin perehtymään enemmän omega-3-/omega-6-rasvahappojen väliseen tasapainoon ja siitä tehtyihin tutkimuksiin.

  Pikaisella haulla PubMedistä (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/) löytyy pelkästään viimeisen vuoden ajalta yli 200 tutkimusta haulla ”omega 3 omega 6 ratio” ja niiden näkemykset ovat hyvin pitkälle yksimielisiä siitä, että kyseisten rasvahappojen tasapainolla ruokavaliossa on merkitystä muun muassa diabetekseen, lihavuuteen, sydänsairauksiin, maksan terveyteen ja moneen muuhun asiaan.

  Vastaavasti haku akateemisen maailman yleisesti käyttämältä Web of Science -sivustolta (webofknowledge.com) piirtää samankaltaisen kuvan aiheesta.

  Erittäin arvostettu ja useita vertaisarvioituja tutkimuksia aiheesta kirjoittanut Artemis P. Simopoulos on julkaissut ensimmäiset tutkimuksensa aiheesta jo 1991 ja jatkaa julkasuja yhä. Viimeisin tutkimus aiheesta hänen toimestaan on julkaistu helmikuussa 2020. Hänen tutkimuksiinsa on viitattu tiedemaailmassa yli 14 000 eri julkaisussa, eli hänen tutkimuksiaan arvotetaan suuresti.

  Erityisen mielenkiintoinen tutkimus on Simopouloksen ja hänen kollegoidensa vuonna 2019 julkaisema tutkimus, jossa todettiin, että mitä huonompi rasvahappotasapaino ihmisellä oli, sen lyhyemmän matkan hän pystyi viikossa juoksemaan eli ruokavalion rasvahappotasapainoa kohentamalla voi parantaa suorituskykyä urheilussa.

  Web Of Science -sivuston hakukone löytää aiheesta tuhansia julkaisuja per vuosi ja jo tänä vuonnakin on tietokantaan lisätty useampi sata julkaisua aiheesta, joten missään nimessä rasvahappojen tasapaino tai niiden vaikutus terveyteen ei ole Zinzinon keksintö vaan sen taustalla on hyvin vahva tutkimus ja tiedemaailman konsensus viimeisen 30 vuoden ajalta.

  Aihe on siis erittäin tärkeä ja mitä useampi tästä kuulee, sen useampi voi tehdä parempia valintoja arjessaan kohentaakseen omaa terveyttään, olipa ratkaisu sitten Zinzino tai jokin muu vaihtoehto.

 4. Masa kirjoitti:

  Verkostomarkkinoinnin ongelma on se itse verkostomarkkinointi joka nostaa tuotteiden hinnat korkeiksi kun koko verkostolle täytyy maksaa bonukset jokaisesta myydystä tuotteesta, ihan liikaa välikäsiä. Netissä valtavasti kirjoituksia aiheesta jos asia kiinnostaa.

 5. Jan Porema kirjoitti:

  Masalta tuli niin ympäripyöreä kommentti, että haluan hieman pureutua siihen tarkemmin. Pahoittelut blogin pitäjälle tästä taloustieteen luennosta 😀

  Yleisesti ottaen minkä tahansa tuotteen tai palvelun hinnan määräytyminen on todella monen tekijän summa ja vain harvoin edes pyritään mahdollisimman alhaiseen hintaan.

  On toki yrityksiä, jotka panostavat mahdollisimman suureen tuotantomäärään saadakseen pienistä puroista ison virran (ns. economies of scale), mutta yleisempää on kattaa kuluja laajasti ja hinnoitella tuote markkinoinnin sekä kysynnän kautta.

  Jos katsotaan lähes minkä tahansa tuotteen kulurakennetta, niin siinä on yhtiön nykyisten tuotanto-, jakelu- ja markkinointikulujen lisäksi mukana myös aikaisemmin tehtyjä investointeja vaikkapa tuotantolaitoksiin ja tulevia kuluja esimerkiksi tuotekehityksen parissa.

  Pelifirmat ovat hyvä esimerkki, koska yhtä peliä voidaan tehdä vuosia ja matkalle saattaa mahtua muutama epäonnistunutkin projekti ennen kuin jokin peli tulee julki ja menestyy. Sen onnistuneen pelin hinnassa me kuluttajat maksamme myös ne kaikki aikaisemmat kokeilut ja osaksi myös seuraavan menestyspelin kehitystyötä. Sama on helppo nähdä lääkkeiden hinnoissa, jossa vuosien tuotekehitys ja epäonnistuneet kokeilut pitää kaikki rahoittaa sillä yhdellä onnistumisella.

  Jos kaikki yritykset kilpailisivat hinnalla ja kuluttajat oikeasti ostaisivat vain hinnan tai edes laatu/hinta-perusteella, niin ihmiset eivät ostaisi tuotteita kuten iPhone, Porsche, Lamborghini, Rolex, Nike, Converse, Louis Vuitton jne.

  Eikä listalle tarvitse laittaa edes kalliita luksusmerkkejä, vaan suurin osa kuluttajista ostaa marketista ruokaa, jossa he maksavat tunnetuista laatubrändeistä enemmän, vaikka vieressä olisi 100% sama tuote, mutta kaupan omalla tuotemerkillä.

  Tuotteisiin voidaan siis luoda suuri määrä lisähintaa ja yhtiölle marginaalia puhtaasti markkinoinnin keinoin ilman että sillä on mitään tekemistä tuotteen tai yrityksen kustannusten kanssa.

  Totuus on se, että suurin osa meidän ostamistamme tuotteista on ”ylihinnoiteltuja” ja ne myydään meille puhtaasti mielikuvilla. Tiesitkö, että kaikkien kulujen jälkeen Applelle jää Iphonesta viivan alle yli 50% myyntihinnasta ja Porsche tienaa kaikkien kulujen jälkeen yksittäisestä autosta noin 20 000 euroa?

  Zinzino ei ole mitenkään poikkeus markkinataloudessa, vaan sen hinnoittelussa on varmasti mukana tuotteen valmistuskulut, jakelukustannukset sekä markkinointikulut ja toisaalta tuotteiden myynnillä rahoitetaan aikaisempia investointeja ja tuotekehitystä.

  Yhtiö ilmoittaa palauttavansa jälleenmyyntiorganisaatiolle reilun 40% liikevaihdosta.
  Toisaalta yhtiön vuosiraportin mukaan kaikkien kulujen jälkeen ennen veroja marginaali (operating margin) on 9,5% eli tuotteen hinnasta 50,5% menee muihin kuluihin kuin jälleenmyyntiorganisaatiolle. Tuosta viivan alle jääneestä 9,5% verottaja vie vielä osansa ja lopputuloksena Zinzinolle yhtiönä jää kaikesta myynnistä alle 6%, josta sitten maksetaan osinkoja osakkeenomistajille ja tehdään uusia investointeja.

  Päätellen siitä, että Zinzinon myynti kasvoi vuonna 2020 neljäkymmentäkahdeksan prosenttia (48%), niin vaikuttaa siltä, että tuotteen hinnoittelu toimii omassa tuotesegmentissään omalle kohderyhmälleen hyvin.

  Verkostomarkkinointi on yksi jakelutapa muiden joukossa ja kuten kaikilla jakelutavoilla, silläkin on kulurakenteensa. Minkään tuotteen hinnasta ei voi kuitenkaan suoraan päätellä onko se edullisempi vai kalliimpi sen vuoksi mikä sen jakelutapa on, vaan mukana on suuri määrä muita muuttujia kuten tuotteen valmistuskustannukset, markkinointikustannukset, tuotetta valmistavan yrityksen muut kustannukset, osakkeenomistajien tuotto-odotus, kilpailutilanne, markkinoinnilla luotu mielikuva arvosta ja monta muuta tekijää.

  Millekkään tuotteelle ei myöskään ole olemassa oikeaa tai väärää hintaa, vaan loppujen lopuksi markkinataloudessa kuluttajat äänestävät lompakollaan mikä on heidän mielestään heille sopiva hinta kullekin tuotteelle sen mukaan kuinka paljon lisäarvoa he kokevat sen tuovan itselleen.

 6. Henkka kirjoitti:

  Vähän vedellään mutkia suoriksi. Tottakai palkkiot verkostolle näkyvät hinnassa mutta jokaisella firmalla, jakelukanavasta riippumatta on muita kuluja kuin tuotantokustannukset mitkä näkyvät hinnassa. Perinteisen jakelukanavan tuotteen hinnassa näkyvät markkinointi ja mainonta sekä välikäsien omat katteet. Jos tuolta Zinzinon vuosiraportista katsoo talouslukuja niin kate on varsin maltillinen. Kivijalasta myytävien tuotteiden välikäsien omat katteet, brändin rakentamisen ja muun markkinoinnin kustannukset ovat aikalailla samassa suhteessa verkostomarkkinointiyhtiöiden verkoston palkkioiden kustannuksiin. Jotenkin se tuote pitää saada ihmisten tietoisuuteen ja yleensä se maksaa ihan pirusti. Verkostoissa yleensä palkkioihin menevä kustannus on 40-55% liikevaihdosta.

 7. Masa kirjoitti:

  Nimimerkit Jan Porema ja Henkka ilmeisesti itse ovat verkostomarkkinoinnissa mukana ja siksi eivät halua nähdä siinä systeemissä mitään huonoja puolia. Turha tässä mitään pitkää kirjoitusta kirjoittaa kun tuskin viesti menee perille. Esimerkiksi Murobbs palstan Onecoin ja Zinzino ketjuissa sekä Suomi24 verkostomarkkinointi osastolla on paljon kirjoituksia verkostomarkkinoinnin huonoista puolista, niitä luettua monella on silmät auenneet ja itsekin monta epäkohtaa verkostomarkkinointifirmoista tiedän noiden palstojen ansiosta. Vaikka Suomi24 on huonossa maineessa niin silti siellä paljon asiaakin kirjoitetaan.

 8. Henrik kirjoitti:

  Ikävää, miten ihmiset ahneudessaan vedättää muilta rahoja pois Zinzino / FitLine yms huijauksilla. Emmi, onko toimintasi mielestäsi vastuullista?

 9. JK kirjoitti:

  Vuosikustannukset suositusannoksen mukaan:
  Möllerin Tupla Säästöpakkaus 57,91 EUR
  Zinzino Balance Oil 682,20 EUR

  Yhteenveto
  Ravitsemussuositukset pitävät Omega-3 ja Omega-6 –saantia ravinnosta tärkeänä. Myös kalaperäisten Omega-3 rasvahappojen saannista on suosituksia. Tämän perusteella ravitsemussuositukset ehdottavat ensisijaisesti rasvaista kalaa ruokavalioon.
  Kalaöljyvalmisteet ovat ravintolisiä, joiden tavoitteena on lisätä kalaperäisten Omega-3-rasvahappojen saantia. Periaatteessa silloin, kun ruokavalio on yksipuolinen, voi ravintolisän käytöllä kompensoida saantiongelmaa.
  Tutkimusnäytön perusteella voisi olettaa, että Omega-3 rasvahapoista lisänä voisi olla hyötyä, jos kalaa ei syö lainkaan ja kasvikunnan omega-3:n saanti ei ole riittävää, tietyille henkilöille, joilla on jotain geneettistä poikkeavuutta rasvahappoaineenvaihdunnassa ja mahdollisesti vaikeassa triglyseridemiassa.
  Nyt käsitellyt Zinzino ja Balanstri -valmisteet vaikuttavat sinänsä asiallisilta kalaöljytuotteilta. Hintavertailun perusteella kustannuksissa on eri tuotteiden välillä suurta vaihtelua. Tuotteiden vertaaminen laadun suhteen on kuitenkin vaikeaa.
  Zinzino ja Balanstri eroavat muista tuotteista siinä, että tuotteisiin on liitetty testi. Testin tulokset ovat kuitenkin asetettu niin tiukoiksi, että testituloksen perusteella lähes jokainen tarvitsisi ravintolisän tavoitteisiin päästäkseen. Lisäksi testin tulkinnan kriteerit ovat osin virheellisiä tämänhetkisen tutkimusnäytön perusteella.
  Ravintolisien käytön perustelemiseen testin perusteella kannattaa ylipäätään suhtautua kriittisesti. Meillä ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että testituloksen perusteella tuotteita käyttämällä saataisiin terveysvaikutuksia.
  Tutkimusnäyttö öljyjen käytöstä sairauksien hoidossa on vielä niukkaa ja puutteellista mutta myös alustavia lupaavia tutkimustuloksia on saatu alkavan muistihäiriön hoidossa. Toivottavasti uudet tutkimukset tuovat lisänäyttöä tähän asiaan.

  Jälkikirjoitus
  Lähetin kirjoitukseni kommentteja varten Zinzinon edustajille ja myös yrityksen käyttämän konsultille Paul Claytonille. Keskustelu oli asiallista ja stimuloivaa teeman osalta.
  Toki näkemyksemme joistakin asioista erosivat, sillä minusta näyttö ravintolisien vaikutuksista on vielä rajallista eikä tavoitearvoja tiedetä. Otin huomioon saamani kommentit.
  Ehkä on syytä mainita Paul Claytonin kommentti yhdessä sähköpostissaan:
  ”I also agree that it is time to review the issue of omega 6’s, as we have already done with the saturated fats. This is a work in progress, and I believe that you will see this reflected in Zinzino literature in the future.”

  https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/terveytta-kalaoljysta-tapaukset-zinzino-ja-balanstri/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.