Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Kannattaisiko sinunkin sijoittaa raaka-aineisiin ja arvometalleihin?

Kaupallinen yhteistyö: Varapuu

Tämä kirjoitus on jatkoa juttusarjalle, jossa sukelletaan sijoittamisen jännään maailmaan Varapuun koulutuksista saatujen oppien avulla. Tsekkaa rahan manageroinnin perusteet ja sijoittamisesta yleisesti kertova teksti ensin.

raaka-aineet

Kun suunnittelee sijoittamista, niin on hyvä perehtyä eri vaihtoehtoihin: mihin sitä voikaan sijoittaa ja millä tuotteilla. Arvopaperit tai siis osakkeet sijoituskohteena on se yleisin mielikuva, mikä useimmilla on sijoittamisesta, mutta on monia muitakin. Nyt otan tarkasteluun yhden erittäin mielenkiintoisen omaisuuslajin, nimittäin raaka-aineet ja arvometallit sijoituskohteena.

Raaka-aineilla tarkoitetaan tässä siis oikeastaan mitä tahansa ainetta, josta joku on valmis maksamaan jotakin. Se voi olla viljaa, soijaa, kahvia, kultaa, kuparia, öljyä tai vaikka uraania. Kyllä, luit oikein, voit sijoittaa vaikka kahviin! Enkä nyt välttämättä tarkoita, että sinun tarvitsee ostaa muutama tonni kahvipapuja varastoon ja myydä sitä fyysisesti eteenpäin. Sekin on kyllä tavallaan sijoittamista, mutta se menee jo enemmän liiketoiminnan puolelle. Eli raaka-aineiden kohdalla ei välttämättä kannata ostaa fyysistä tuotetta. Poikkeuksena tästä on kulta. Jos kulta kiinnostaa, kannattaa perehtyä vaikkapa Ilkka Hikipään KultaEevaan.

raaka-aineet

Miksi kannattaisi sijoittaa raaka-aineisiin

Ennen kuin mennään tarkemmin mihin ja miten voit sijoittaa raaka-aineisiin, täytyy ehkä hieman perustella, että miksi ihmeessä sitä pitäisi sijoittaa johonkin raaka-aineisiin tai arvometalleihin. Kaikki markkinat ovat syklisiä, niin kuin elämäkin yleensä on. Esimerkiksi osakemarkkinat ovat olleet jo ennätyspitkään nousuputkessa. Viimeisin romahdus on ollut vuonna 2008. Markkinoilla on tapana tulla notkahduksia karkeasti noin 10 vuoden välein. Eli nyt ollaan tilanteessa, jossa osakkeiden hinnat ovat kaikkein korkeimmillaan viimeisen 150 vuoden aikana. Sen sijaan raaka-aineiden hinnat ovat ennätysalhaisia, jos tarkastellaan viimeistä 100 vuotta. Kummankohan omaisuuslajin arvo kehittyy todennäköisemmin ylöspäin?

raaka-aineet

Kukaanhan ei oikeasti tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi, mutta trendejä pystyy seuraamaan ja niiden perusteella pystyy veikkaamaan todennäköisyyksiä. Kun puhutaan raaka-aineista sijoituskohteena, täytyy olla perillä maailman menosta, kuten esimerkiksi politiikasta ja sääilmiöistä. Kyllä – sääkin on tärkeä, koska huono sää vaikuttaa vaikkapa viljeltävän sadon suuruuteen. Jos kysyntää on, mutta tarjontaa ei, niin niukkuus raaka-aineesta nostaa sen hintaa. Poliittinen päätös suurvalloilta hyökätä johonkin öljymaahan saattaa vaikuttaa raakaöljyn barrelihintaan. Teollisuuden kehittyminen ohjaa tiettyjen raaka-aineiden kysyntään ja niin edelleen… Yksi mittari, millä voi seurata koko raaka-ainemarkkinan hintakehitystä on kullan hinta. Kullan hinnan suunta ennustaa melko luotettavasti sitä, mihin koko raaka-ainemarkkina on menossa noin puolen vuoden viiveellä. Kullan hinta on ollut kuusi vuotta suhteellisen vakaa, mutta 2019 kesäkuussa se on lähtenyt nousuun.

Miten päästä alkuun raaka-aineisiin sijoittamisessa

No miten sitä nyt sitten osaa sijoittaa mihinkään raaka-aineeseen? Tee kotiläksyt ensin! Kannattaa valita muutama raaka-aine, joko sellainen, jonka kanssa on ollut vaikkapa työn puolesta tekemisissä ja josta tietää jo ennestään paljon tai sitten sellainen, joka oikeasti kiinnostaa ja aloittaa näiden raaka-aineiden seuraamisen. Indeksit ovat yksittäisiä raaka-aineita helpompia sijoituskohteita näin alkuun. Erilaisia sijoitustuotteita on monenlaisia. Näistä mainittakoon esimerkiksi ETF tai ETC rahastot, futuurit sekä optiot. Esimerkiksi futuurien avulla voi saada ihan hillittömiä vipuvaikutuksia sijoitetuille rahoilleen. Kun jotkut väittävät, että 10% tai saatikka 15% korkotason saavuttaminen on ”lähes mahdotonta”, voi näillä työkaluilla saada satojen prosenttien korkotuoton sijoitukselleen!

Suosittelen kaikkia kiinnostuneita lämpimästi käymään Varapuun koulutuksissa, sillä koko päivän tai viikonlopun koulutuksen antia on mahdotonta tarjoilla 500-sanaisessa blogitekstissä. Näistä koulutuksista saa niin paljon timanttista tietoa, jota ilman pahimmassa tapauksessa menettää kaikki rahansa, jos lähtee leikkimään sijoittamisella ilman hyviä pohjatietoja. Sijoita ensin itseesi! Tärkeintä on vain aloittaa – nyt!

raaka-aineet

Pysykää kuulolla. Sijoittamisjutuille tulee vielä jatkoa varmasti jossakin muodossa. Heittäkää kommentteja, että mitä olette tykänneet näistä teksteistä ja ideoita tai ajatuksia, mistä haluaisitte kuulla lisää.ne

Jos tahdotte aloittaa rahataipaleenne samoissa opeissa kuin me, niin tsekatkaa Varapuun tulevat Rahaillat täältä. Meidän postauksen käymästämme rahaillasta voit lukea täältä: Pitäisikö rahasta olla kiinnostunut?

//Ramon

Kaupallinen yhteistyö: Varapuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *