Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Täytä lapsen toive ja leiki hänen kanssaan

Kaupallinen yhteistyö: lelukaupat.fi

lelukaupat.fi

Kun on kolme eri-ikäistä lasta, niin talo on täynnä leluja ja uusia vaan tulee viikottain. Ei ihan niinkään. Meillä on kyllä paljon leluja, ja jonkin verran tulee uusiakin, mutta jonkin verran myös laitamme kiertoon (ja kyllä, moni menee myös rikki). Millaisia leluja meillä on? Millaisia leluja me hankimme lapsillemme? Mitkä asiat ovat tärkeitä leluja hankittaessa?  Ja miksi aikuisten on myös tärkeää leikkiä niillä leluilla lasten kanssa. Tämä lelupohdinta on tehty yhteistyössä lelukaupat.fi – sivuston kanssa.

Mitä teitä pitkin lelut päätyvät kotiimme?

Suurin osa meidän lasten leluista on peräisin siskoltani, jolla on meidän poikia muutamia vuosia vanhemmat lapset. Aika huikean kätevää lelujen kierrättämistä, kiitos sisko! Siskon lasten vanhoista leluista on löytynyt aikamoisia lemppareita meidän poikien leikkeihin. Kuitenkin välillä olemme olleet siinä tilanteessa, että meidän poikien kiinnostusten kohteet ovatkin olleet erilaiset kuin serkkujen (tai serkkujen kaikki lelut eivät ole kestäneet enää kierrättämistä meille asti). Jos lapsi osoittaa pysyvää kiinnostusta jotakin tiettyä leikkiteemaa kohtaan, niin olemme halunneet tukea lapsen kiinnostusta ja olemme alkaneet miettiä, miten toteuttaa uusien lelujen hankkiminen mahdollisimman ekologisesti ja myöskin taloudellisesti (niin, kolme lasta…).

Ensimmäinen tapa on tehdä lelu itse (esimerkiksi rytmikapulat ja muutkin helistinsoittimet on helppo tehdä itse). Monet muutkin lelut onnistuvat itsetehtyinä, jos vain on aikaa ja taitoa (ja mahdollisuus hankkia tarvikkeita). Toinen tapa on kysyä lainaan joltakin kaveriperheeltä, jos tietää, että heillä lelu saattaisi olla. Voihan käydä niin hyvä tuuri, että sillä hetkellä se ei ole niin trendilelu juuri siinä kaveriperheessä. Lainaamisessa on myös se hyvä puoli, että jos huomaa, että lelulla todella leikitään aktiivisesti, niin lelun voi hyvillä mielin hankkia myös lapselle, kun lelun palautusaika koittaa. Kolmas tapa on tehdä kirppiskierros fyysisesti tai netissä. Neljäs tapa on ostaa uutena.

lelukaupat.fi

Me olemme kaikkia näitä tapoja käyttäneet ja pyrimme aina tässä järjestyksessä käymään läpi lelunhankintamahdollisuuksia. Poikien synttäreiden ja joulun lähestyessä saamme yleensä kysymyksiä kummeilta, ystäväperheiltä ja sukulaisilta joistakin lahjavinkeistä, joita voisi pojille hankkia. Aina olemme osanneet vinkkejä jakaa, sillä pojilla on aina mielessä kivoja juttuja, joita he toivoisivat. Me toivomme usein immateriaalisia lahjoja: metsäretkiä, kulttuurimenoja, sisäleikkipaikkavisiittejä, uimalippuja lähiuimalaan jne. Välillä lahjapaketeista paljastuu myös arjen kannalta hyödyllisiä juttuja kuten uimalasit tai uudet kumpparit. Joskus vieraat haluavat ostaa leluja, ja niihin hetkiin olemme säilöneet myös aina muutamia vinkkejä sellaisista leluista, joista on puhuttu jo kauan.

Periaatteita lelujen hankinnassa

Meille on siis tosi tärkeää, että lapset saavat sellaisia leluja, joita he itse tahtovat ja jotka sitten oikeasti tulevat käyttöön. Kun tarkkailee lasta, hänen puheitaan ja leikkejään, niin voi huomata, mikä on se lempparein juttu aina sillä hetkellä. Meillä on juuri nyt menossa kolmevuotiaalla itse asiassa monta lemppariteemaa: hän rakastaa kaikkia muumijuttuja, autoja, korjausleikkejä, piirtämistä ja kauppaleikkejä. Kuusivuotiaan suosikit ovat palapelit, pikkulegojen rakenteleminen, askarteleminen ja tehtävävihkojen tekeminen. Yhdeksänvuotias kuuntelee äänikirjoja, lukee ja pelaa lautapelejä (ja pleikkaa myös).

Me emme hanki mitään lelua heti, kun lapsi on ensimmäisen kerran lausunut toiveensa lelusta. Kuitenkin joka kerta, jos joku lelu tuntuu olevan äärimmäisen tärkeä saada ja siitä on puhuttu jo pidemmän aikaa, emme ole ohittaneet tätä toivetta, vaan hankkineet sen/kertoneet sen lahjatoiveena esimerkiksi kummille ennen juhlia. Siksi kannustankin jokaista vanhempaa tarkkailemaan lapsen leluhaluja. Haluaako lapsi koko ajan lisää leluja vain haluamisen takia? Koukuttaako ostaminen lasta (samalla tavalla kuin aikuinen saattaa koukuttua ostamiseen)? Vai onko lapsen toive oikea halu saada lelu leikittäväksi? Jos vastaus viimeiseen kysymykseen on kyllä, on ihana ostaa lelu lapselle ja nähdä se ilo lapsen leikeissä muulloinkin ja pidempäänkin kuin vain lahjakäärettä avatessa!

lelukaupat.fi

Meillä on paljon leluja, mutta toki (eri-ikäisiä) lapsiakin on kolme. En pidä lelujen määrää sinällään huonona, varsinkin, kun ne ovat lajiteltuina helposti käytettäviin teemoihin, jolloin leikkiminen sujuu vaivatta ja voi aina löytää, missä mikäkin lelu sijaitsee. Me itse emme ole hankkineet 10 vuoden aikana kovinkaan montaa lelua, mutta kun olemme, niin olemme ne tarkkaan harkinneet. En väitä, että harkitsemattomasti ostetusta paketista ei voisi löytyä joku aarre, jolla parhaillaan sitten leikitään monta vuotta, mutta varmempaa toki mielestäni on olla ennen ostamista perillä siitä, mistä lapsi tykkää ja ilahduttaa lasta jollakin varmalla lahjalla.

Toinen asia, jonka tahdon nostaa esille, on kiukunlaimentamislelut markettikäynneillä. On hyvä muistaa, että ehdottomat säännöt tuskin toimivat tässäkään, mutta pääsääntöisesti suosittelisin, että perheen jokaviikkoisella kauppakäynnillä ei olisi tarvetta ostaa ”vain jotakin” lelua, jotta lapsi viihtyisi kauppareissun loppuun asti kiltisti kärryssään. Turhautuneisuuden, väsyneisyyden tms. tunteet olisi pääsääntöisesti hyvä opetella käsittelemään muilla keinoin kuin tavaran hankkimisella. Myös jos vanhemmasta tuntuu, että omaa läsnäolottomuutta on tapana paikata leluilla, kannattaa ongelman ääreen pysähtyä. Kuitenkin, mikä sen ihanampaa silloin tällöin piristää lasta ja sanoa kyllä tarra-arkille tai uusille tusseille! Kannattaa kuitenkin auttaa lasta ymmärtämään, että poikkeuksellinen tapa on poikkeuksellinen tapa.

Todella kattava lelukauppa netissä

Joskus on tilanteita, joissa konkreettinen ostostilanne on tärkeää. Kun lapsi on säästänyt säästöpossuunsa kasan kolikoita pitkään ja hartaasti – ja toivoo päästä niillä ostamaan tarkkaan harkitun ja pitkään kuolatun lelun lelukaupasta. Silloin lapsi tahtoo läväyttää koko kolikkopinon kassalle ja saada maksaa lelun ihan itse. Silloin on ymmärrettävää, että nettikaupat eivät ehkä anna samanlaista tunnetta lapselle kuin konkreettinen kaupassakäynti. Kaikkiin muihin tilanteisiin toimiikin sitten nettikauppa. Me olemme tänä päivänä täysin vannoutuneita verkkoshoppaajia! Siksi lähdin myös lelukaupat.fi -yrityksen kanssa yhteistyöhön.

Tutustuin lelukaupat.fi -nettisivuihin ja yllätyin, miten paljon eri lasten tavaroihin liittyviä kategorioita voikaan olla yhden nettisivun alla! Lelukaupat.fi -sivuilta löytyy kaikkea, mikä liittyy leluihin, luovuuteen & peleihin, ulkoleikkihin, vaatteisiin, kenkiin, lastenhuoneeseen, lastenvauhuihin ja turvaistuimiin. Tuotteita ja tuotemerkkejä on todella paljon eli valinnanvaraa riittää! Nyt, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, on verkko-ostaminen lisääntynyt, joten nyt on aikaa myös vertailla eri hankintoja huolella. Ja luulenpa, että monissa perheissä on tämän erityiskuukauden aikana hankittu lapsille jotakin uutta leikittävää kotiin – ja varmasti tullaan myös hankkimaan erityisajan jatkuessakin. On tärkeää, että lapset viihtyvät kotona niin hyvin kuin mahdollista! Me olemme usein lastenkin kanssa selailleet verkosta leluja – se on kivaa ja siihen saa näppärästi myös yhdistettyä jutustelun rahankäytöstä!

erityisajan piristykset

Me olemme kuukauden aikana rakentaneet puumajan lapsille (okei, mies teki sen lasten avustuksella ja minä vastaan sitten sisustuksesta) ja me olemme myös retkeilleet enemmän kauemmissa metsäkohteissa kuin ennen korona-aikaa. Kuopuksen synttärit ajoittuivat juuri tähän huhtikuun alkuun, ja hän sai kummeilta ja sukulaisia muutamia paketteja postissa. Paketeista tulleet lahjat ovatkin olleet suureksi iloksi meidän kotiarjessa! On ollut kiva katsella, että lelut olivat todella mieluisia ja niillä leikitään ahkerasti. Muutama lahjaidea odottaa vielä niitä suuria synttäreitä. Katsotaan, raaskitaanko antaa kuopuksen odottaa niitä niin pitkään, vai kallistutaanko niiden hankintaan jo ennen synttäreiden juhlimisia. Esikoisella ja keskimmäiselläkin on jo lahjatoiveet valmiiksi mietittynä heidän elokuisia synttärijuhlia varten!

On ihana huomata, että lapset osaavat haaveilla – ja että jotkut haaveet ovat niinkin tavallisia kuin tietyn lelun saaminen.  Myös lahjan odottaminen opettaa kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta. Ylipäätään olen sitä mieltä, että tavaroita kohtaan osoitettavaa arvostusta voisi opettaa lapsille enemmän. Jos aikuinen arvostaa tavaroita, myös lapsi oppii arvostamaan. Silloin leluista ei tule vain kaapin täytettä, vaan arvokkaita ja tärkeitä. Meidän perheessä lelut jatkavat matkaansa ystäväperheiden lapsia ilahduttamaan tai hyväntekeväisyyskohteisiin, jotka varmuudella tiedän luotettaviksi. Ne eivät mene yhden leikin jälkeen kaatopaikalle jätekasaa kerryttämään. Roskiin menevät vain sillä tavalla rikki menneet lelut, joita ei voi enää korjata tai muulla tavalla hyödyntää.

lelukaupat.fi

lelukaupat.fi -sivuilta voi etsiä lapsille leluja esimerkiksi iän perusteella, suositumpien lelujen listalta, kategorisoittain tai tuotemerkeittäin.

Jos mieleesi on joskus tullut, että olisi kiva piristää sukulaislastasi, kummilastasi tai ystäväsi lasta jollakin hänelle mieluisella lelulla, nyt on hyvä hetki tehdä se. Nyt kun ei tapaamisia suositella, lupaan, että postitse tullut piristys on todella iloinen yllätys puhelinsoiton lisäksi. Ja jos tahdot suosia suomalaisia tuotteita, niin niitäkin löytyy lelukaupat.fi -sivustolta. Tämä verkossa sijaitseva lelukauppa on siis tutustumisen arvoinen, olipa ostos/haavelistallasi sitten mitä tahansa lapsiin liittyviä hankintoja. (Ja p.s. joulun alla kannattaa osallistua, jos vain taloudellisesti mitenkään mahdollista, hyväntekeväisyyskeräyksiin, jossa voi ostaa köyhyydessä eläville lapsille heidän itse toivomia leluja. Tällöin lelujen tulisi olla uusia. )

Sukella leikkiin mukaan!

Miten lelusta sitten saisi kaiken mahdollisen irti? Kysele lapselta asioita lelusta ja miksi se on mieluinen. Pyydä häntä opettamaan, miten sillä leikitään. Leiki hänen kanssaan! Lelut ovat lapsille tärkeitä  ja on kiva, että myös vanhemmat osoittavat kiinnostusta lapselle tärkeitä asioita kohtaan. On tutkittu, että jo vartti keskittynyttä leikkiä päivässä lapsen kanssa parantaa aikuisen ja lapsen välistä suhdetta. Yhdessä leikkiminen siis todella kannattaa! Nyt yhteiselle leikille on todennäköisesti enemmän aikaa kuin normaaliarjessa. Parasta tietysti olisi, että leikkimisestä tulisi tapa ihan siihen normaaliinkin arkeen. Ymmärrän, että kaikille leikkiminen ei ole luontevaa eikä niin mieluista, mutta toisaalta, jos vaikka vain sen vartin sukeltaa juuri siihen leikkiin, joka on lapselle mieluisin, se ei ole iso uhraus.

Millaisia lelujenhankintaperiaatteita teillä on? Leikittekö te paljon lasten kanssa?

Ihania leikkihetkiä kaikille!

lelukaupat.fi

// Emmi

LUKAISE MYÖS:

Vuosikymmenen 2010 kymmenen mullistavinta elämänmuutosta meidän perheessä

Minkälaista on kohta kolmevuotiaan imetys?

Kuusivuotiaan unelmapäivä minun kanssa kaksistaan

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

IG: @emmianniinajansson / FB: @readysteadyflowblog

Kaupallinen yhteistyö: lelukaupat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *