Hae
Emmi Anniina

Ajattele nyt edes vähän kielenkäyttöäsi!

Joko luit tekstin, joka liittyi lapsille puhumiseen? Tämä teksti on jatko-osaa tuolle tekstille. Tässä tekstissä keskityn itselle ja toisille puhumiseen.

Kuten jo tiedämme, kielessä on taikaa! Jos kirjoittaisin tämän asian värikkäämmin, niin kirjoittaisin, että kielen avulla voit taikoa itsellesi asioita! Jos taas haluaisin kirjoittaa hieman lievemmin, niin voisin kirjoittaa, että kieli luo mahdollisuuksia ajattelullesi, ja ajattelun kautta moni asia mahdollistuu. Kun kiinnität huomiosi kielenkäyttöösi, voit avata mielellesi paljon uusia mahdollisuuksia! Kerron seuraavaksi viisi muuria, jotka kaikki saattavat osaltaan sysätä sinua entistä negatiivisempaan ja suljettumpaan ajatteluun ja maailmaan.

kielenkäyttö

JOS ja KUN. Miten sinä puhut haaveistasi? Kerrotko, että JOS olen joskus/tulen tekemään joskus…? Vai kerrotko sinä, että KUN olen joskus/tulen tekemään joskus? Vaikka et ehkä arvaisikaan, niin näillä sanoilla on ajattelussasi iso, todella iso ero. Kun sanot KUN, aivosi alkavat jo tekemään alitajuntaisesti suunnitelmaa, että miten toivottuun tilaan päästään. Jos taas jossittelet, voi olla, että haluttuun asiaan pääsy on tahmeampaa.

MUTTA. Miltä kuulostaa lause: Olet kiva, MUTTA… Niin, ihan sama, miten lause jatkuisi, sillä sana ”mutta” vähentää huomattavasti ensimmäisen lauseen arvoa! Et varmaan itse tahtoisi kuulla kehuja itsestäsi, jotka jatkuvat ”mutta”-sanalla. Makustele eri lauseita ja totea asia itsekin! Tämän jälkeen voit kiinnittää huomiota siihen, miten on kiva puhua toisillekin (ja ehkä vähentää ”mutta” -sanan käyttöä?).

JOUDUN/SAAN. Joudutko sinä tekemään asioita, vai saatko sinä tehdä asioita? Joudutko sinä heräämään joka aamu vai saatko sinä herätä? Joudutko taas seisoa ratikassa vai saatko sinä seisoa ratikassa? Joudutko taas vesisateeseen vai saatko olla vesisateessa? Jep, ymmärrän kyllä, että tätä ei voi soveltaa ihan kaikkeen elämään liittyvään (vaikka hc-ihmiset niin ehkä tekevätkin), mutta kyllä tuo perspektiivin vaihdos hyvin usein tuo juuri sitä kivaa positiivista virettä tekemiseen ja olemiseen, jota monikin ihminen kaipaa 🙂 Suosittelen, että kokeilet erilaisissa tilanteissa ja teet havaintoa siitä, missä tilanteissa se sinulla toimii!

PÄÄLLÄ/ALLA/VIERESSÄ/ym. eli leikittely sijamuodoilla. Kuvitellaanpa tilanne, että painit jonkun ongelman kanssa. Kerrot kaikille itsesi mukaan lukien, kuinka suossa olet, ihan pulassa, täysin syvällä siinä vaikeimmassa probleemassa, mitä voi vain ajatella. Näitä sanoja käyttäen kerrot itsellesi, että olet suurinpiirtein hukkunut ongelmaasi. Tämä näkökanta tuskin antaa aivoillesi juurikaan toivoa poispääsemiselle. Voit kuitenkin vaihtaa sanojasi. Voit alkaakin kuvitella ongelmaa eri tavalla ja alkaa kertoa, kuinka pääset vaikka ongelman viereen tai päälle. Tämä sanojen/näkökannan muutos ei poista ongelmaa, mutta saat ylivallan siitä! Ehkäpä aivosi nyt näiden sanojen avulla alkavat keksiä oikeita ratkaisuja ongelmaan, ainakin todennäköisemmin kuin jos mantraisit vain olevasi ongelman sisällä syvällä.

EI ja KYLLÄ. Hieman kertauksena, mutta myös hieman uutta tuoden muistutan, miten sanat ”ei” ja ”kyllä” voivat saada aivan erilaisia käytöksiä aikaan, niin lapsissa kuin aikuisissakin. Pyri siis mieluummin sallimaan itsellesi jotakin kuin kieltämään. Esimerkiksi usein joku dieettiläinen kertoo, kuinka hän ”ei koskaan saa syödä karkkia, pullaa, jätskiä.” Mutta mitä jos tämä sama dieettiläinen sanoisikin sen sijaan: ”tänäänkin saan syödä herkullisia ruokia ja terveellisiä jälkkäreitä”. Eikö olekin kivempi keskittyä siihen, mille voi sanoa kyllä, kuin siihen, mille joudutaan sanomaan ei. Lisää tästä aiheesta kannattaa lukea tuosta edellisestä tekstistä, jonka linkitin alkuun.

kielenkäyttö

Nämäkin jutut kumpuavat NLP-kurssilta ja lukemistani NLP-kirjoista, mutta toki mukana on omaa pohdintaa, muuta lukemaani tietoutta sekä omia kokemuksia. 🙂 Toivottavasti sait tästä tekstistä jonkin pienen jyvän mieleesi… 🙂

// Emmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *