Hae
Emmi Anniina

Mikä paasto sopisi sinulle parhaiten?

Paastoaminen on monille varmasti melko vieras asia tai sitten se saattaa tuoda mitä ihmeellisimpiä mielikuvia hämäristä pussikeittokuureista. Olen itse kokeillut monia tapoja paastota ja seuraavaksi kerron teille kolme tapaa, jotka olen kokenut hyviksi vaihtoehdoiksi.

1. Helpoin tapa

Paasto tarkoittaa taukoa syömisestä. Kaikille meille tulee luontainen tauko yön/nukkumisen aikana. Jos ajatus pitkästä ajasta ilman ruokaa ei tunnu houkuttelevalta alkuunkaan, voit aloittaa sillä, että totuttelet pidentämällä illan viimeisen ja aamun ensimmäisen aterian väliä. Jos tavallisesti syöt vaikkapa klo 21 pienen iltapalan ja aamupalan klo 7, niin kokeile aikaistaa iltapalaa klo 19 ja aamulla klo 7 juotkin vain vettä 0,5-1 litran verran ja syöt vasta klo 9-13 aikaan tai myöhemmin, mikä vain sopii sinun aikatauluihin parhaiten.

Kuinka usein: tätä tapaa voit toteuttaa vaikka joka päivä. Tarkoituksena ei ole syödä vähemmän vaan harvemmin, joten pidä huoli, että syöt riittävästi silloin kuin syöt.

Paaston tarkoitus on antaa ruoansulatuselimistölle pieni tauko. Tauon aikana ruoansulatukseen normaalisti varattu energia voidaan kanavoida muihin elimistön prosesseihin, kuten esimerkiksi kudosvaurioiden korjaamiseen.

2. Keskivaikea tapa

Kun olet kokeillut pidentää illan viimeisen ja aamun ensimmäisen aterian väliä ja onnistunut siinä, olet valmis paastoamaan 24 tuntia. Helpoiten se käy niin, että syöt illalla kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa viimeisen aterian ja seuraavan kerran syöt samaan aikaan seuraavana päivänä.

Valitse paastovuorokaudeksi sellainen ajankohta, jolloin sinulla on jotakin mielekästä, ei kovin fyysisesti rasittavaa tekemistä. Pahinta on olla vain kotona tekemättä mitään ja ajatella koko ajan ruokaa! Muistat vain juoda paljon vettä päivän aikana. On myös sallittua juoda kuppi kahvia mustana tai teetä sellaisenaan.

Kuinka usein: Voit paastota näin vaikka yhden päivän viikosta. Itse suosin tätä tapaa paastota ja teen sitä 2-4 kertaa kuukaudessa, säännöllisesti.

Paaston suurimmat terveyshyödyt alkavat noin 18 tunnin jälkeen, kun keho huomaa, että nyt ei ole ruokaa käsiteltävänä. Saatat tuntea olosi jopa tavallista energisemmäksi tai keskittyminen ja aivotoiminta voi parantua selkeästi.

3. Pitkän kaavan mukaan

Itse tykkään tehdä vähintään kerran vuodessa hieman perusteellisemman puhdistuskuurin, detoksin. Olen käyttänyt tähän Blessed Herbsin Colon Cleanseä. Siinä käytetään ruoansulatusta stimuloivia yrttejä ja psylliumkuitua sekä bentoniittisavea sitomaan myrkkyjä suolesta. Ensimmäiset kolme päivää vähennetään asteittain ateriakokoa ja varmistetaan, että suoli tyhjenee säännöllisesti. Seuraavat viisi päivää paastotaan. Niiden päivien aikana ”nautitaan” vain kuitu+savi-valmistetta sekä yrttisekoitusta omenamehun kanssa. Tämän jälkeen totutellaan suolistoa jälleen pienillä annoksilla kiinteään ruokaan.

Tämänkaltaisella protokollalla on mahdollista putsata suolistoa todella tehokkaasti. Olen huomannut, että kuurin jälkeen energiatasot nousevat selkeästi ja kehossa on kokonaisvaltaisesti parempi ja kevyempi olo.

Pieni varoituksen sana on varmasti paikallaan. Jos olet kerryttänyt itseesi vuosikausia toksiineja tai et ole ollut ihan niin tarkka ruokasi laadusta, etkä ole aikaisemmin tehnyt suurempaa puhdistuskuuria, saattaa suolesta lähteä liikkeelle hyvinkin paljon epämiellyttävää tavaraa. Se toisaalta motivoi myös jatkamaan syömättömyyttä ja auttaa jaksamaan kuurin loppuun saakka. Kuulostele kehoasi, äläkä tee mitään väkisin. Totuttele paastoon asteittain, ja aloita se vain, jos koet että se on sellainen asia, josta olisi sinulle hyötyä. Tiedosta terveydentilasi ja konsultoi tarvittaessa lääkäriäsi, jos olet epävarma.

// Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.