Hae
Emmi Anniina

12 kasvatusasiaa: 6, joissa olemme tiukkiksia ja 6, joissa olemme höveleitä (osa 2/2)

Postaussarjan ensimmäisessä osassa kerroin asioita, joissa olemme tiukkiksia. Tässä toisessa osassa kerron kuusi asiaa, joissa olemme aika höveleitä.

Asiat, joissa olemme hövelempiä

Uniajat. Meillä ei ole tarkkoja uniaikoja, vaan lapset laitetaan nukkumaan, kun he ovat väsyneitä. Toki pidämme huolta siitä, että he saavat tarpeeksi unta. Haluamme opettaa lapsille oman väsymyksen tunnistamista ja haluamme, että nukkumaanmeno on kiva juttu, ei mikään pakollinen paha. Erityisesti kuopuksemme on aina itse kertonut siitä asti, kun on puhumaan oppinut, kun tulee pienikin väsy ja hän tahtoo itse mennä nukkumaan mielellään.

Ruoka-ajat ja aterioiden sisällöt. Meillä ei kelloteta ruoka-aikoja, eikä suunnitella menoja sen mukaan, milloin pitää olla kotona syömässä. Olemme rentoja ruoka-aikojen suhteen ja oikeastaan sama periaate pätee tässä kun uniajoissakin: syömme, kun on nälkä. Pyrimme opettamaan lapsielle intuitiivista syömistä ja nälän tunteen tunnistamista. Kammoksumme laitosmaista syömistä tasan tietyn tuntimäärän välein. Toki ruoka-aikojen epäsäännöllisyyteen vaikuttaa myös lasten aktiivinen harrastaminen: joka päivä ei vain ole edes mahdollista olla samaan aikaan ruokailemassa. Myös aterioiden sisällöt ovat vaihtelevia: saatamme kasata jääkaapin jämiä pöytään ja niistä sitten jokainen valitsee itselleen mieluisinta syömistä: meillä ei ole tarkkaa se, että joka aterialla jokaisella olisi sama sisältö. Tällä systeemillä lapsilla on myös itsellä valtaa syömiseensä: emme kovin usein kiellä heiltä kokkaamista ja leipomista: esimerkiksi koulusta tullessaan lapset tekevät hyvin usein itse banaanilettuja, jos heitä huvittaa. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, meillä ei lasketa ”montako kertaa tällä viikolla olettekaan nyt lettuja syöneet” -tyylisesti.

Siivoaminen. Me tykkäämme siisteydestä, mutta emme ole siivoushulluja. Varsinkin välillä olemme melko höveleitä siivouksen suhteen. Jos emme aina itsekään jaksa laittaa niitä astioita koneeseen, pyykkejä kaappiin tai omia tavaroitamme paikoilleen, niin emme me voi aina lapsiltakaan vaatia lelujen tarkkaa siivoamista paikoilleen… Toki välillä on tilanteita, joita varten haluamme, että kaikki paikat on siivottu tarkasti, mutta ei se kyllä ole jokapäiväistä ollenkaan.

kasvatus

Aikataulutus. Meillä päivän aikatauluja ei oteta turhan vakavasti, kuten jo varmasti saatoitte päätellä uni- ja ruokailukohdista. Aikataulutuksella tai oikeastaan sen rentoudella tarkoitan kuitenkin vielä tarkemmin sitä, että me saatamme tarttua hyvinkin herkästi johonkin (kivaan) päähänpistoon ja lähteä tekemään jotakin, mitä ei oltu ollenkaan suunniteltu sille päivälle. Jos kaverit ehdottavat ex tempore jotakin, olemme heti messissä, jos vain se suinkin muiden syiden takia meille sopii.

Vaatteet. Meitä (eikä lapsia) haittaa pienet tahrat (eikä pienet reiätkään) vaatteissa, kunhan vain vaatteet ovat yleisesti ottaen siistit, lämpimät ja käytännölliset.

Leikit. Haluamme tukea lasten luovuuden kehitystä ja kukkimista mahdollisimman paljon. Siksi meillä ei ole ”vain yksi lelu kädessä” -sääntöjä, vaan kyllä leikkejä saa leikkiä aika vapaasti ja vaikka toivottavaa olisikin, että leikit pysyisivät vain lasten huoneissa, niin aika usein leikit leviävät kuin itsestään muihinkin huoneisiin… Usein pojilla on vain yksi leikki kesken, mutta välillä leikin flow on niin suuri, että keskenään seikoittuvat niin legot, ruokaleikit kuin pehmolelutkin. Höllyyteemme liittyy myös se, että saatamme antaa poikien niin pyytäessä leikkiin myös omia tavaroitamme tai keittiön tavaroita. Eikä ole kyllä koskaan kaduttanut, että tällaisissa asioissa antaa vapautta lapsille, kun mistään vaarallisesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse.

Tällaista meidän perheessä 😀 Kaikissa perheissä ei toimi samat asiat, mutta meillä toimii juuri nämä. Missäs asioissa teidän perheessä ollaan höveleitä? Vai ollaanko missään? 😉

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: FB: @emmianniinablog IG: @emmianniinajansson

Vuosikymmenen 2010 kymmenen mullistavinta elämänmuutosta meidän perheessä

Jyväskylän seudun talviset kohteet lapsiperheille

Täytä lapsen toive ja leiki hänen kanssaan

6 kommenttia

 1. Outi Karita kirjoitti:

  Hyvin samoja ajatuksia ja tapoja näissäkin kohdissa.
  Teillä vielä hieman rennompi ote, jota ihailen ja johon itsekin pyrin yhä enemmän!

  Outi Karita
  https://outikarita.vaikuttajamedia.fi/

  • emmi kirjoitti:

   Kiva kuulla! Musta tuntuu, että mitä enemmän on tullut lapsia, niin sitä rennompi ote on meillä toiminut, vaikka voisi kuvitella toisaalta päinvastoin! Varsinkin oman mielenterveyden kannalta rento ote sopii meille, heh. Ja onhan se totta, että jotkut lapset oikeasti tarvitsevat tiukat aikataulut ja raamit leikeille ym., mutta onneksi meidän perheeseen on siunaantunut sellaiset lapset, joiden kanssa voi mennä aika rennolla otteella.

 2. Salla kirjoitti:

  Kuulostaa aika samanlaiselta mitä meillä on, siivous on viime aikoina ollut isossa osassa, juuri siksi että olemme sen suhteen lepsumpia. Meilläkin pidetään siisteydestä ja siivotaankin joka ilta, mutta päivisin ei jaksa nipottaa. Silti se tuntuu olevan joillekkin ihmiselle isokin ongelma.

  • emmi kirjoitti:

   Jep, siivoamatonta kotia kyllä jotkut kovasti kauhistelevat, ja ei mulla ole mitään sitä vastaan, että jotkut käyttävät kaiken aikansa siivoamiseen, meille se ei sovi. Meillä pririsoidaan usein muita juttuja. Tärkeintä tässäkin asiassa on, että lapset ovat onnellisia ja kukaan perheenjäsenistä ei kärsi sotkuista.

 3. Outi Karita kirjoitti:

  Tätä oon kuullut, että mitä useampi lapsi niin sitä helpommaksi käy kun jokaisen myötä oppii rennommaksi. Kyllä itselläkin lisääntynyt rentous kummankin lapsen myötä ?

  • emmi kirjoitti:

   Jep, tuo on toinen puoli. Ja toinen on se, mitä kuulee, että mitä enemmän lapsia, sitä tarkemmat rutiinit ja kellonajat niille tarvii olla, että arki pyörisi, mutta meillä tosiaan pyörii kivasti arki ilman tarkkoja kellonvahtaamisiakin. Toki onhan meilläkin rutiineja, mutta ne ei ole sidottuja kelloon, ja tosi asiassa niistä rutiineistakin voidaan tarpeen tullen livetä. (No, ei tietty mistään hampaidenpesusta livetä…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.