Hae
Emmi Anniina

Söin istukkani synnytyksen jälkeen. Tiedätkö, mitä hyötyä siitä voi olla?

Söin istukkani synnytyksen jälkeen. Mutta en tosiaan suoraan raakana ”lautaselle ja haarukalla suuhun” -meiningillä synnärillä, vaan kuivattuna ja kapseloituna. Tiedän, että saatat siellä ruudun toisella puolella pyöräyttää silmiäsi tai huoahtaa epäuskoisena. Mitä enemmän sinua nyt ällöttää, niin sitä suuremmalla syyllä toivon, että luet tätä tekstiä eteenpäin! 😉

Doula Maria Aronson on koonnut omille Juuri Mama -nettisivuilleen hyvän tietopaketin istukasta ja sen eri käyttömenetelmistä. Maria on opiskellut monien muiden Doula- kurssien lisäksi istukkaan liittyviä kursseja, mm. Doulakan Istukka -koulutuksen. Siteeraan Mariaa tässä postauksessa.

Istukka eri kulttuureissa

”Hedelmöittyessään munasolu jakautuu kahtia ja siitä muodostuvat vauva ja istukka. Monissa kulttuureissa istukka nähdään ”Elämän Puuna”. Puut siirtävät juuriensa avulla ilmaan kosteutta ja ravinteita sekä sitovat hiilidioksidia tuottaen happea, pitäen näin yllä elämää Maassa. Samoin istukka toimii äidin ja lapsen välillä – siirtäen tarpeelliset ravinteet, hapen ja informaation kohdussa kasvavalle vauvalle, mahdollistaen uuden elämän luomisen. Monet alkuperäiskulttuurit pitävätkin istukkaa arvossaan ja istukkaan liittyy lukuisia myyttejä ja tarinoita. Istukkaa saatetaan myös pitää vauvan suojelusenkelinä tai siskona ja joissakin kulttuureissa istukalla uskotaan olevan oma henki. Alkuperäis-kulttuureissa tapa haudata istukka maahan, on symbolisoinut ihmisen yhteyttä kaikkeen elävään. Näin tekemällä uskottiin, että ihmisestä ei tulisi itsekäs, vaan hän muistaisi yhteytensä juuriinsa, Maahan ja kohtelisi kaikkea elävää kunnioituksella. Monissa idän kulttuureissa istukan uskotaan myös siirtävän ”pranaa” eli elämänvoimaa lapselle. Jos vauva syntyy keskosena tai on heikko ja hengittämätön syntyessään, lämmitetään istukkaa vesihauteessa tai hieromalla, jotta nopeutettaisiin pranan siirtymistä vauvaan.” (www.juurimama.fi 17.3.2021)

”Istukalla on todettu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia äidille synnytyksestä palautumiseen ja mm. synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisemiseen. Luonnossa monet eläimet syövät istukkansa synnytyksen jälkeen. Istukka sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, rautaa, proteiineja ja hormoneita kuten progesteronia ja estrogeeniä. Sisäisesti nautittuna istukka voi ehkäistä runsasta jälkivuotoa sekä auttaa palauttamaan ravinteita ja tasapainottamaan hormoneita synnytyksen jälkeen. Se auttaa myös nostamaan äidin oksitosiinin tuotantoa ja rauhoittaa hermostoa.” (www.juurimama.fi 17.3.2021)

Istukkakapselit

Ei tarvitse siis olla mikään hörhö eikä pölvästi, että pystyy ymmärtämään, että istukasta on oikeasti hyötyä äidille. Me teimme jo toisen kerran istukasta kapseleita. Otimme istukan mukaan synnäriltä koko ajan kylmässä säilyttäen. Kuivasimme sen, jauhoimme sen ja laitoimme jauheen kapseleiden sisään. Söin kapseleita seuraavat viikot. Ja jo toisen kerran voin todeta, että onneksi uskaltauduimme tehdä tämän, sillä kuten Maria sivuillaan kirjoittaa, istukkakapselit todella voivat nostaa energiatasoja, nostaa rauta-arvoja, lisätä maidontuotantoa, edistää kiintymyssuhteen muodostumista, lievittää kipuja sekä vähentää unettomuutta (www.juurimama.fi 17.3.2021).

Keskustelin istukan hyödyntämisestä synnärillä kätilöiden kanssa, ja ilokseni huomasin, että asia ei ole heille vieras. Saimme hyvän vastaanoton jo neljä vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran kannoimme istukan kotiin, ja samoin saimme nytkin. Kuulin myös, että yhä useammat synnyttäjät todella tahtovat ottaa istukan kotiin mukaan ja hyödyntää sen. Istukkakapseleiden lisäksi istukasta voi tehdä printtejä, homeopaattista valmistetta, istukkatinktuuraa, istukkasalvaa – tai sitten istukan voi yksinkertaisesti vain haudata ja istuttaa puuntaimen viereen maahan muistoksi (www.juurimama.fi 17.3.2021). Muistathan, että vain terveen istukan voi hyödyntää syömiseen, joten kuuntele tarkalla korvalla kätilön tuomio istukan kunnosta.

istukka

Jos istukan hyödyntäminen kiinnostaa, mutta et itse tahdo tehdä prosessia, niin voit tilata prosessin Marialta (täältä sivulta näet hinnan: KLIK!). Itse en ole Marian palveluja hyödyntänyt, mutta tiedän heitä, jotka ovat. Tämä kirjoitus ei myöskään ole kaupallinen yhteistyö enkä tunne Mariaa ollenkaan. Haluan kuitenkin nostaa hänet tähän kirjoitukseen vahvasti, sillä koen, että tämän tyylisistä asioista puhutaan yhteiskunnassa liian vähän. Toki myös itse mietin tämän tekstin julkaisua, sillä neljä vuotta sitten, kun asiasta kirjoitin, sain niin törkeitä kommentteja täällä blogissa, että ne jäivät ihmetyttämään. Ehkäpä aika on nyt muuttunut sen verran, että ihmiset ovat tulleet fiksummiksi ja tietoisemmiksi ja osaavat kommentoida hienovaraisemmin.

Kiva, kun luit tekstin loppuun! Toivottavasti tästä tekstistä oli sinulle hyötyä. 😉 Ja kerrohan kommentteihin, jos sinä olet yksi heistä, jotka ovat istukkaa jotenkin hyödyntänyt!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @emmianniinajansson / FB: @emmianniinablog

LUKAISE MYÖS:

Lapsen ruutuaika loppuu ja kiukku alkaa – 5 vinkkiä ehkäisemään kiukku!

6 keinoa, joilla sekä vahvistat suhdetta lapseesi että kasvatat lapsesi luovuutta

2 kommenttia

  1. Emmi kirjoitti:

    Ihanaa kun kirjoitat aiheesta! Mä tein samoin toisen lapsen kohdalla ja kokemus oli tosi hyvä! ❤️

    • emmi kirjoitti:

      Kiva kaimani, että tulit kommentoimaan ja ihana kuulla, että sinunkin kokemuksesi oli hyvä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *