Hae
Emmi Anniina

Kun oksennus tulee kylään – 15 vinkkiä selviämiseen!

Jos minä en jotakin kestä hyvin äitiydessä, niin lasteni oksennusten siivoamista… Harmi vaan se on sellainen juttu, joka on ihan pakko tehdä vuosittain tai ainakin melkein (ja lasten lisääntyessä luulen, että en tule välttymään tältä jatkossakaan kokonaan…). Jos tähän hommaan olisi mahdollista tilata joku oksennustensiivouspika-apu kotiäideille, niin todennäköisesti sellaisen palvelun tilaisin… Siis mikään vaipanvaihto, niskakakat tai ripulin siivoaminen ei ole yhtään niin paha kuin oksennusten siivoaminen. Onko joku muukin samaan mieltä?
Esikoinen oksensi suurieleisesti ihan koko keittiön täyteen kolmella oikein mahtavalla peräjälkeen tulevalla isolla yökkäisyllä tuossa muutama päivä sitten. Siinä sitten vauva itki sylissäni ja keskimmäinen töllötti ihan ihmeissään minun vieressä tapahtunutta melko vakavin ilmein. Keittiön lattia, ruokapöytä, tuolit, jääkaappi, elektroniikkalaitteet, paperipinot, kaapinovet, astiat jne. lainehtivat iloisessa oranssissa värissä… Hetken hengitettyäni pääsi myös minulta itku, ja yritin soittaa miehelleni saadakseni muutaman tsemppisanan. Hän ei tietenkään töissä juuri sillä hetkellä vastannut, joten seuraavan oksennussoiton sai äitini. Siinä sitten puhelimessa itkin, että miten tästä selviän. Jep, true story. Äitini tietenkin kannusti, ja sain aloitettua siivoamisen.
Onneksi näitä oksennuksia tulee meillä tosi harvoin. Jossain vaiheessa taisi olla ihan himppusen vaille kaksi vuotta ilman, että meidän lapsilla oli yhtäkään sairautta. Ja onneksi silloin, kun tulee joku sairaus (tai ruokamyrkytys tai muun sopimattoman jutun syöminen), se kestää yleensä vain päivän pari. Oksennuksia siivotessa minulle tuli mieleen jakaa meidän perheen vinkit oksennusjuttujen varalle täällä blogissakin.
Soita eka se paniikkipuhelu, jos sellaisen tarvitset 🙂
Iske vauva kantoreppuun ja auttamaan kykenettömät lapset esimerkiksi sohvalle pädi käteen tai lahjo heitä huutamaan kannustushuutoja tietyn rajan takana oksennusalueesta (meillä ainakin keskimmäistä alkoi kiinnostamaan, että mitä ruokaa mikäkin hippunen lattialla oli, itse kun en ollut niin jutteluhaluinen tuolla hetkellä…).
Ennen kuin alat siivoamaan oksennusta, sido suun ja nenän eteen paksu huivi, johon kannattaa tipauttaa vaikka jotakin eteeristä öljyä tai hajuvettä.
Jos sinulla on eteeristen öljyjen höyrylamppu, laita sieltä tupruttamaan jotakin sinulle mieluista öljyä.
Jos olet musiikki-ihmisiä, laita taustalle soimaan joku sinun mielialaasi kohentava kappale.
Avaa ovia ja ikkunoita, jos mahdollista.
Tämä vaatii ennakoimista, mutta on todella hyödyllinen vinkki: Älä ikinä heitä pois mitään rikkinäisiä vaatteita tai vanhoja lakanoita tai pyyhkeitä. Siivuta ne valmiiksi siivousräteiksi, ja ota ne käyttöön oksennustilanteissa! On todella näppärää vain heittää sitten oksennuksen siivoamiseen käytetty rätti menemään, eikä tarvitse pestä oksupyykkiä!
Käytä kumihanskoja.
Sijoittele vateja ympäri taloa uusien oksennustilanteiden varalle.
Poista matot.
Nosta kaikki oikeasti arvokkaat jutut pois oksennusetäisyydeltä.
Laita sohvalle/sänkyyn saksilla avattuja isoja jätesäkkejä pohjalle ja päälle pyyhkeitä. Näin ei tarvitse siivota patjoja ja sohvatyynyjä.
Käy lasten kanssa läpi se tärkeä asia, että jos mahassa VÄHÄNKÄÄN vääntää, niin kannattaa juosta vessaan/sangolle HETI.
Anna lapselle aktiivihiiltä. Se on erittäin tehokas pöpöjen poistaja! Oksennustaudin/ruokamyrkytyksen ollessa kyseessä, kannattaa aktiivihiilikapseli avata, jotta jauhe pääsisi vaikuttamaan heti vatsan yläosassa.
Kun oksennusrumba on ohi, keitä itsellesi hyvät kahvit ja nappaa palkinnoksi jotakin namia! Niin, ja nauti juuri siivotusta kodista 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *