Hae
Emmi Anniina

Rasvainen juttu

Yhteistyössä Foodinin kanssa

On ilo huomata, että yhä useammat ihmiset uskaltavat palauttaa rasvat pikkuhiljaa takaisin ruokavalioonsa. Rasvat ovat herkullisia ja ne pitävät nälkää loitolla pitkään, mutta ne ovat myös meille ihmisille välttämättömiä. Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin gheetä, kookosöljyä, mct-öljyä ja kapryylihappoa.

Ghee

Ghee on kirkastettua voita, siis voiöljyä, josta on poistettu voissa tavallisesti olevat pienet määrät hiilihydraattia ja proteiinia. Se on 100%:sesti rasvaa, kun taas tavallinen voi on noin 80%:sesti rasvaa. Ghee on yksi parhaimpia paistorasvoja, koska sen kemiallinen rakenne pysyy stabiilina korkeissakin lämpötiloissa.

Foodinin Ghee on peräisin Alpeilla laiduntaneiden lehmien maidosta. Nämä lehmät, jotka syövät ravinnokseen ruohon lisäksi Alppien villiyrttejä, tuottavat maitoa, jossa on paljon enemmän ravinteita, kuten vaikkapa K2-vitamiinia. Gheessä on myös CLA:ta, rasvahappoa, jolla on lukuisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. CLA:n on todettu auttavan painonhallinnassa, edistävän lihastenkasvua ja parantavan voimatasoja, mutta myös vähentävän verisuonten seinämiin kertynyttä plakkia.

Kookosöljy

Kookosöljy on ehkä kaikista monikäyttöisin öljy. Se soveltuu niin paistamiseen, leivontaan, ihorasvaksi/hierontaöljyksi tai vaikkapa hampaiden pesuun. Kookosöljyllä on bakteereja, viruksia, hiiva- ja sieni-infektioita vastustavia ominaisuuksia. Kookosöljy koostuu lauriini-, kapriini- ja kapryylihapoista. Kookosöljyssä rasvahapot ovat sellaisessa muodossa, että elimistö pystyy ne helposti hyödyntämään nopeana energialähteenä. Näitä keskipitkiä rasvahappoja kutsutaan tutummin MCT-öljyiksi.

Kookosöljy on kiinteää alle 25 asteen lämpötilassa ja juoksevaa lämpimämmässä. Kiinteän olomuodon ansiosta se on hyvä ainesosa raakaleivonnaisiin, kuten vaikkapa raakasuklaaseen.

MCT-öljy

MCT-öljy sisältää kapriini- ja kapryylihappoa, jotka ovat lauriinihappoa lyhyempiä rasvahappoketjuja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ne ovat helpommin hyödynnettävissä energianlähteenä. MCT-öljy pysyy aina juoksevana ja se on mauton sekä väritön öljy. Sitä voi käyttää salaatin tai kylmien ruokien kanssa, mutta se on myös rasvakahvin tärkeä ainesosa. Ethän kuitenkaan käytä sitä paistamiseen.

Kapryylihappo

Kapryylihaposta elimistö pystyy tuottamaan tehokkaimmin ketoaineita. Ne ovat vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ihmisen elimistön tuottamia yhdisteitä, joita esimerkisi aivot pystyvät hyödyntämään korvaavina energialähteinä silloin kuin hiilihydraatteja ei ole saatavilla. Sillä saat pitkäkestoista energiaa ja terävän fokuksen ilman, runsaammin hiilihydraatteja sisältyvään ruokavalioon kuuluvia, verensokerin heittelyjä. Käytä kapryylihappoa kuten MCT-öljyäkin.

Näiden öljyjen lisäksi suosittelen käyttämään laadukasta oliiviöljyä, avokadoöljyä (joka on yksi parhaimmista paistorasvoista) sekä omega-3 rasvahappoja sisältävää kalaöljyä. Suosi aina öljyjä, jotka ovat tummissa pulloissa ja osta mahdollisimman laadukkaita tuotteita. Rasvojen kohdalla en suosittele missään nimessä kitsastelemaan hinnan kanssa!

// Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *