Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Minulla on ikioma harrastus tänä syksynä!

Kaupallinen yhteistyö: Musiikkikoulu Demo

Minulla on tänä syksynä ikioma harrastus, miten kivaa! Lapsena ja nuorena harrastin paljon, mutta kun muutin toiseen kaupunkiin yliopisto-opintojen perässä, jäivät kaikki tiettyyn aikaan harrastettavat ennalta sovitut harrastukset pois kuvioista. Samoin kymmenen vuotta lapsiperheenä teki sen, että lapsia kyllä kuskattiin ja kuskataan harrastuksiin, mutta minulla itsellä ei ole ollut mitään tiettyä harrastusaikaa viikossa tiettyyn harrastukseen. Mutta nytpä on tämän syksyn ajan, meinaan aloitin laulutunnit! Pääsen laulamaan koko syyskauden yhteistyössä Musiikkikoulu Demon kanssa. Jännää, mielenkiintoista ja hauskaakin!

Miksi juuri laulaminen?

Teen nykyään yrittäjänä koulutuksia ja valmennuksia, joten äänenkäyttö on noussut yhdeksi mielenkiinnon kohteekseni. Uskon, että laulutunnit auttavat minua äänenkäytössä niin tekniikan suhteen kuin senkin suhteen, että saan lisää uskallusta esiintymiseen sekä äänenkäyttööni. Laulan, jos en nyt ihan päivittäin, niin vähintään viikottain lasten kanssa kaikenlaisia lastenlauluja. Olen myös lapsena harrastanut laulamista kuorossa ja bänditouhuissa. Joten sinällään laulaminen on minulle tuttu juttu. En kuitenkaan koe olevani siinä hyvä enkä koe hallitsevani laulutekniikkaa (enää) ollenkaan. Siksi siis odotin tosi paljon laulutuntien alkamista!

Musiikkikoulu Demo ja laulamisen etäopetus

Tutustuin Musiikkikoulu Demoon koronakeväänä, kun kokeilimme lasten kanssa Jamkids-muskaria kotoa. Tykkäsimme muskarin iloisesta ja hauskasta meiningistä. Kun minulle tuli mahdollisuus tehdä yhteistyötä Demon kanssa, olinkin muskarikokemuksen jälkeen oitis valmis. Demo tarjoaa paikan päällä (Espoo, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Lohja) opiskelua sekä myös etäopetusta! Me valitsimme laulunopetusmalliksi etäopetuksen.

Demossa voi opiskella yksin tai ryhmässä, aikuisena tai lapsena. Laulamisen lisäksi Demossa voi opiskella soittamaan harmonikkaa, kanteletta, sähkökitaraa/kitaraa, pianoa/koskettimia, rumpuja, sähköbassoa, ukulelea sekä viulua. Demo järjestää myös mm. bändiopetusta ja musiikkikerhoja suoraan koulupäivän jälkeen lapsille.

Minua olisi voinut kiinnostaa valita instrumentikseni myös kitaran, jonka edelleen omistan teinivuosien harrastuksen jälkeen ja jota kaiholla välillä katselen. Lapsena harrastin kanteleen soittoa ja kantelekin minulla on edelleen tallessa, joten sekin olisi ollut aika mielenkiitoinen harrastus näin aikuisiällä kokeilla uudemman kerran. Mies on muutamaan otteeseen omistanut rummut, mutta nyt tilanpuutteen vuoksi niitä ei enää ole. Rumpujen soiton opettelukin olisi siis voinut olla yksi vaihtoehto, jos rummut olisivat löytyneet edelleen varastostamme. Niitä minä teininä paukuttelin valinnaisen musiikin bändissämme. Yksi ihan ultimatehaave minulla kuitenkin on oppia soittamaan pianoa aikuisiällä, mutta sellaista emme omista. Lapsena kävin jonkun pianonopiskelun peruskurssin, mutta en muista siitä enää yhtään mitään! Joskus vielä toteutan pianohaaveeni!

Ensimmäinen laulamisen etätunti

Nyt minulla on takanani ensimmäinen laulamisen etätunti! Olin aiemmin sähköpostitellut opettajani kanssa, ja hän oli lupautunut olemaan rento ja hauska opettaja 😀 – minulla ei siis ollut mitään hätää. En ole kovin paljon jännittäjätyyppiä, mutta kovasti mietin kyllä sitä, että miten opetus etänä voi onnistua. Rakastan ihmisten kanssa yhdessäoloa kasvokkain, en niinkään ruutujen kautta. Mietin meidän kommunikaatiota ja vuorovaikutusta, kaikkea sitä, mitä EI voi tapahtua näytön kautta.

Ennen ensimmäistä tuntia olin valinnut muutaman laulun, jota voisimme aloittaa harjoittelemaan. Muuten en ollut valmistatunut oikeastaan mitenkään tunnille. Opettajakseni oli valikoitunut Tiina Björk. Heti ensikohtaamisesta lähtien tiesin, että meillä Tiinan kanssa synkkaisi oikein hyvin – mikä helpotus! Tiina kannusti kysymään kaikkea mahdollista, mitä mieleen tulee koko opetussyksymme ajan – tuntui, että hän oikeasti haluaa, että opin!

Tehtiin äänenavauksia, Tiina kertoi perusasioita äänenkäytöstä ja kyseli minulta taustoistani ja tavoitteistani. Harjoittelimme äänenkäytön tekniikkaa (lapset nauroivat oven ulkopuolella kun pöristelin kuin olisin leikkinyt pikkuautoilla työhuoneessa 😀 ). Lopuksi lauloimme hieman valitsemaani kappaletta. Tunti meni tosi nopeasti ja varsinaista jännitystä en kokenut, paitsi leuoissani – jotka ovat olleet jo piiiiitkään todella jumissa. Yksi isoin haasteeni on siis leukojen jännitys (en saa niitä rentoutettua juuri ollenkaan). Tätä vaivaa olen hoitanut jo mm. osteopaatilla, mutta vaiva ottaa aikaa parantuakseen. Tiina kertoi, että laulutunnit saattavat edesauttaa vaivan poistumisessa. Tavoitteikseni laulutuntien suhteen luettelin siis äänenkäytön monipuolistumisen/parantumisen/vapautumisen, leukojen rentoutumisen sekä laulamisen helppouden ja ilon löytymisen. Eikä pahitteeksi toki olisi sekään, jos esiintymisestä tulisi entistäkin luontevampaa. Ensimmäinen etätunti osoitti, että laulamista voi ihan oikeasti onnistuneesti opiskella myös etänä! Etätunnin tueksi sain Tiinalta sähköpostiini ohjeita, joihin voisin tuntien välissä perehtyä.

Mielenkiinnolla siis lähden laulua opettelemaan Musiikkikoulu Demon kanssa tällä tavalla! Kirjoittelen blogiin kokemuksia tästä prosessistani myöhemmin lisää!

Harrastatko sinä laulamista tai soittamista?

// Emmi

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG @emmianniinajansson / FB @readysteadyflowblog

Kaupallinen yhteistyö: Musiikkikoulu Demo

2 kommenttia

  1. Hilla kirjoitti:

    ??? ihanaa! Musiikki toimii myös etänä. Meille tarjottiin muskarin puolesta muutama omalla ajalla katsottava youtube-jakso, joka upposi lapsiin hyvin. Super kiva, että pääset aikuisena harrastamaan jotain mitä ralastat!

    • emmi kirjoitti:

      Kyllä, oon yllättynyt, että laulutunnit toimivat myös etänä hyvin! Ja tää on kyllä ollut tosi kiva harrastus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.