Hae
Emmi Anniina

Eikö smoothie voi olla ”kunnon ruokaa”?

smoothie

Oletteko te koskaan ajatelleet sitä, miten hullusti ihmiset välillä kategorisoi ruokia? Joku ruoka on kunnon ruokaa ja joku toinen ruoka ei ole kunnon ruokaa, vaikka hiilareita, protskuja ja rasvoja (ja vaikka hivenaineitakin) annoksissa olisi tismalleen saman verran. Mikä tekee ruuasta ihmisten mielestä ”kunnon ruokaa”? Se taitaa olla tottumus ja hupsut, rajoittuneet ajatukset. Esimerkiksi: miksi leipä päällisineen ei olisi kunnon ruokaa, mutta sama määrä hiilaria, rasvoja ja protskua tarjoiltuna esimerkiksi riisin, kanan ja kasvisten muodossa on? Miksi tiettyyn kellonaikaan olisi sopivaa syödä vain leipää ja toiseen kellonaikaan samat ravintoaineet tulisi kattaa riisin, kanan ja kasvisten muodossa?

Tässä postauksessa pureudutaan tarkemmalla syynillä ihmisten ruoka-ajatuksiin ja paneudutaan erityisesti smoothieseen. Vähän väliä kuulee, kuinka ihmisten mielestä ”pelkällä smoothiella ei jaksa” tai ”smoothie on niin kevyttä” tai muuta samantyylistä. Jos sinä olet ajatellut tämäntyylisiä ajatuksia smoothieisiin liittyen, niin kannattaa ehkä lukea tämä postaus. Kerron, miten on mahdollista, että myös smoothiella saa täytettyä vatsan ja pidettyä nälän loitolla pitkään ja kumoan yleisimmät smoothiemyytit!

Smoothien määritelmä

Smoothie saattaa sanana tuoda ihmisille hyvin erityyppisiä mielikuvia. Useimmat mieltävät sen makeaksi, marjoja ja hedelmiä sisältäväksi juomaksi. Toiset laittavat sekaan maitotuotteita ja ehkä kaurahiutaleita tai proteiinijauheita. Toiset taas tekevät vihersmoothien, joka on väriltään pinaatinlehteäkin tummempi, eikä sen maussa tavoita makeutta ollenkaan. Sitten on vielä ketoilijat, joka saattavat tehdä smoothiesta oikean rasvapommin. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa tehdä smoothieta.

Smoothien hyviä puolia on nimenomaan sen monipuolisuus. Saat hyvin nopeasti valmistettua helposti nautittavan ja mukaan otettavan juoman (jota voisi myös ateriaksikin kutsua), juuri sellaisella makumaailmalla kuin haluat ja juuri niillä ravintoaineilla, mitä kehollesi just sillä hetkellä haluat tarjota. Hienoksi pilkotut ruoka-aineet helpottavat ruoansulatuselimistön työtä ja smoothien sisältämät ravinteetkin imeytyvät helpommin.

Mikä monien ruokatottumuksissa on pielessä

Liian monet hotkivat ruokansa kiireessä, stressaavassa tilanteessa. Liian monet ihmiset eivät pureskele ruokaansa riittävästi. Ja liian monet kuvittelevat ravitsevansa kehoaan pääsääntöisesti vehnää, riisiä tai perunaa sisältävällä ruokavaliolla. Niillä kun saa vatsansa mukavasti täyteen ja sehän on monille syömisessä se tärkein päämäärä. Näläntunnetta saa kyllä siirrettyä hetkellisesti, mutta sellaisella syömisellä ei ole mitään tekemistä kehon optimaalisen toiminnan tukemisen kanssa. Siksi nykyaikana on syntynyt hyvin harmillinen skenaario: aliravittu ylipainoinen ihminen. Kuulostaa oksymoronilta, mutta se on todellista totta. Se on siis tilanne, jossa elimistö ei saa tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita vaikka ihminen syö energiapitoista ruokaa. Silloin syntyy eräänlainen syömishäiriö, jolloin syö jatkuvasti yli tarpeen. Keho vaimentaa kylläisyyden tunnetta viestivien hormonien vaikutuksia sen toivossa, että ihminen saisi elintärkeät mikroravinteet vaikka sitten hieman suuremmasta määrästä heikkolaatuista ruokaa. Tämä on negatiivinen kierre, kun ravinepuutokset lisääntyvät, niin elimistö komentaa isäntäänsä syömään enemmän nopeaa energiaa sisältävää ruokaa, eli sokeria ja rasvaa. Näin insuliinitasot ovat koko ajan liian korkealla ja tuo varastointihormoni pumppaa rasvakudokseen kaiken ylimääräisen energian talteen.

Blendaa energiatasot korkealle

Kun pyöräytät kannullisen vihersmoothieta, jossa on paljon mikroravinteita sisältäviä kasviksia, kuituja ja hiukan rasvaa, huomaa kehosi jo muutaman hörpyn jälkeen, että nyt on tulossa ravintotiheää pöperöä ääntä kohti ja vatsasta lähtee aivoille viestiä, että nälän tunteen voi sammuttaa ja kylläisyys moodin voi kytkeä päälle. Tämänlaisen aterian jälkeen keho saa nopeasti käyttöönsä kaikki ravinteet ja kasvisten sisältämä elektrolyyttipitoinen vesi nesteyttää solut ja huuhtoo sisäelimiä samalla. Kuitupitoisten kasvisten GI on yleisesti ottaen hyvin matala, eli ne eivät horjauta verensokeria voimakkaasti. Tasainen verensokeri on yksi tärkeimpiä tekijöitä niin hyvinvoivan ja energisen ihmisen kuin pitkäikäisyydenkin kannalta.

Jos smoothieista täytyy jotain huonoja puolia keksiä, niin osalle ihmisistä ei kylmien juomien (aterioiden) nauttiminen talvikaudella oikein sovi. Ayurvedankin mukaan kylmät ruoat tai juomat vaimentavat ruoansulatuksen tulta ja siksi siinä suositellaan talvikaudella lämpimiä aterioita. Tämän pystyy kuitenkin taklaamaan niin, että ei käytä jäisiä marjoja smoothiessa vaan ottaa ne ajoissa sulamaan ja käyttää nestepohjana vaikka jotain lämmintä teetä, jolloin juomasta tulee vähintäänkin huoneenlämpöinen. Tehokkaimmat blenderit pyörittävät teriään nykyisin jo niin suurella teholla, että pitkällä käymisajalla smoothiekin lämpenee samalla. Smoothien voi siis ihan hyvin nauttia myös lämpimänä, jos näin tahtoo!

SINUA SAATTAA KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ:

Blenderi – keittiön tärkein vempain?

Kermainen vihersmoothie vihreän teen twistillä!

Erilainen, mutta erittäin herkullinen lehtikaali-punajuurismoothie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.