Hae
Emmi Anniina

Aktiiviliikkujan lisäravinteet

Yhteistyössä Biomedin kanssa

Nykyisen fitnessbuumin myötä on lisäravinnetarjontakin paisunut siinä ohella kuin hiivaleipätaikina. Vaikka en ole enää valmentanut asiakkaita seitsemään vuoteen, olen silti pitänyt personal trainerin asiantemustani yllä seuraamalla alaa tarkalla silmällä ja itse kokeilemalla yhtä sun toista lisäravinnetta. Kaksi asiaa, mitkä ovat erityisesti minua ilahduttaneet tässä kehityksessä ovat tuotteiden laadun parantuminen ja ainesosien imeytymiseen panostaminen.

On ollut kiva huomata näin luomuilijana, että niille kuluttajille, joille on äärimmäisen tärkeää, mitä se lehmä on syönyt ennen kuin hänen maidosta tehdään heraprotskua, löytyy nykyisin ihan mukava valikoima tuotteita. (HC-luomuilijat eivät tietenkään koskisi pitkällä tikullakaan näin prosessoituun tuotteeseen kuin vaikkapa heraproteiinijauhe.) Mutta jos palataan otsikon aiheeseen, eli mitä aktiiviliikkujan kannattasi hörppiä treenin oheen, jotta maksimoisi suosituskykynsä, niin siihen löytyy muutama hyvä tärppi:

  1. Palautumisjuoma

Tuliko yllätyksenä? Odotitko, että olisin keksinyt pyörän uudelleen? Ei, mutta oikeasti nyt ja tulevaisuudessa tulee palautumisen merkitys jopa korostumaan entisestään. Jos et ole palautunut edellisestä treenistä, et saa kaikkea irti seuraavastakaan. Jos taas palaudut nopeammin, voit treenata useammin ja näin ollen pääset nopeammin myös tavoitteeseesi.

Hyvästä palautumisjuomasta löytyy riittävästi oikeanlaista proteiinia ja hiilihydraattia. Siitä löytyy lisäksi kreatiinia, joka on ehkäpä maailman tutkituin ja aina vaan toimivaksi todettu lisäravinne. Sitten jos siitä löytyy vielä hivenaineita kuten magnesiumia ja sinkkiä, puhutaan jo aika hyvästä palautumisjuomasta. Magnesiumin ja sinkki (joiden tarve kasvaa aktiivisuuden lisääntyessä) ovat yhdet yleisimmistä hivenaineista, joita ihmiset saavat ravinnostaan liian vähän. Näiden edellä mainittujen poistuminen kehosta kasvaa saman eksponentiaalifunktion mukaan kuin hikoilun lisääntyminenkin.

Erityisen arvoinen suoritus tulee siitä, että palautumisjuomasta löytyy SOD-entsyymiä. Sanottakoon superoksidaasimutaasista sen verran, että se on kehossa luontaisesti esiintyvä yksi kaikista voimakkaimmista antioksidanteista, mitä on. Se nopeuttaa kudosten uudelleenrakentumista ja vähentää akuutista tulehduksesta johtuvaa kipua ja turvotusta.

Tästäpä löytyy kaikki edellämainitut, että sitä kehtaa vähäsen mainostaakin.

  1. Proteiinilisä

Luonnollisesti liikunnan määrän lisääntyessä kasvaa samassa suhteessa myös proteiinin tarvekin. Siitä voidaan kinastella loputtomiin, että mikä on oikea määrä proteiinia per painokilo, mutta se on varmaa, että jokainen aktiiviliikkuja hyötyy proteiinilisästä. Kaiken lisäksi proteiinijauhe on yksi helpoimmista ainesosista, mitä voi lisätä melkein ateriaan kuin ateriaan, jos sitä ei halua pelkiltään imutella sheikkeristä.

Ihan näin välihuomiona todettakoon, että on kaksi asiaa, missä laatu ratkaisee: proteiinijauhetta valitessa ja vessapaperiostoksilla. Pahin virhe, mitä voit tehdä, on tinkiä samanaikaisesti molempien laadussa.

Suomen terveystuotekaupppiaiden liitto valitsi vuoden 2016 Superruoaksi ACTIWHEY:n. Se on heraproteiini, jonka disulfidisidoksia on avattu sh-ryhmiksi. Tällä patendoitulla valmistusmenetelmällä lisätään ACTIWHEY:n bioaktiivisuutta sellaiset vaatimattomat 40% verrattuna tavallisiin herakonsentraatteihin. Tarvitseekohan kertoa enempää…

  1. Arginiini-sitrulliinimalaatti

Ja loppuun vielä jokerikortti. Olen näistä kavereista kirjoitellut aikaisemminkin, mutta tässä yhteydessä, kun nyt on lähdetty hakemaan ihan kirjaimellisesti ylivoimaisimpia tuotteita, mitä markkinoilla on, täytynee mainita, että Biomediltä löytyy kätevä purnukka, NOway, joka pitää sisällään nämä molemmat ainekset.

Mitä hyötyä niistä sitten on? Nyt puhutaan sellaisesta kombosta, että jos jokainen vähäsen pönäkkä yli viiskymppinen kovien paineiden alla oleva popsisi näitä säännöllisesti, saattaisi eräiden hypertensiota säätelevien farmaseutikaalien myyntikäyrät kääntyä etelää kohti.

1600-luvulla elännyt lääkäri Thomas Sydenham on tokaissut, että ”olet niin vanha kuin verisuonesi”. Yllä mainitulla kombinaatiolla pidät siis verisuonesi auki ja varmistat ravinteiden kuljetuksen perille DHL expressin tavoin. Ilman näitä olet kuin Itellan armoilla: ravinnelähetys pilaantuu kuumassa autossa, kun posteljooni vielä viimeistelee naapurisi aidanreunuksen aluskasvillisuutta. Ja siitä tässä kaikessa on lopulta kyse; olet sitä mitä imeytät. Ethän kuitenkaan ota tätä kofeiinin kanssa, kun sillä on päinvastainen vaikutus verisuoniin!

//Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *