Hae
Emmi Anniina

Viikon blogin vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin 3/7

uni

Meidän blogi on tällä viikolla Vaikuttajamedian viikon blogi, ja sen kunniaksi heitetään ilmoille joka päivä yksi terveysaiheinen juttu! Lupaamme, että nämä jutut kiinnostavat ihan kaikkia, sillä ne myös koskettavat ihan kaikkia. Kannattaa ehdottomasti katsastaa jokainen osa tästä juttusarjasta. ? Tällä viikolla juttujen kirjoittamisessa aktivoituu Ramon, meidän perheen biohakkeri. ?

Nyt kun olette oppineet aikaisemmista osista hengittämään, toivottavasti puhdasta ilmaa, ja nesteytys on kunnossa, voimme siirtyä seuraavaan osioon. Seuraavaksi tärkein askel terveyden optimoimisessa on laadukas uni.

Treffit nukkumatin kanssa

Kuulutko sinäkin siihen porukkaan, joka nipistää herkästi unen määrästä, jotta voisi saada enemmän aikaiseksi tai kenties juhliakseen aamunkoittoon? Siinä ampuu itseään nopeasti nilkkaan, jos karsii liikaa unen määrästä. Uneen kannattaa panostaa, enkä tarkoita nyt välttämättä rahallisesti. Toki rahaakin saa unen optimoimiseen uppoamaan vaikka kuinka, mutta katsastetaan ensin yksinkertaiset perustemput.

Valot pois

Valo on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka liittyy unen laatuun. Valo säätelee aivoissa olevaa suprakiasmaattista tumaketta, joka on ihmiskehon kello. Tämä kello menee helposti sekaisin, jos altistut valolle väärään aikaan vuorokaudesta. Nykyisin yksi iso unta häiritsevä tekijä sinivalon yleistyminen led-tekniikan ja älylaitteiden myötä. Onneksi led-lamppuja löytyy nykyisin myös lämpimimmissä värisävyissä, esimerkiksi punaiseen taittuvan 2700K led-lampun valo on parempi vaihoehto illalla kuin 4000K sininen pävänvaloa imitoiva valonlähde. Jos älylaitteita on pakko käyttää 3 tuntia lähempänä uniaikaa, niin säädä näytön väri mahdollisimman punaiseksi ja himmeäksi.

Valolle tulisi altistua heti aamulla ja keskipäivällä. Näin aivoihin tulee viestiä siitä mikä vuorokauden aika on. Illalla taas valolähteiden minimointi käynnistää käpyrauhasessa melatoniinin tuotannon. Melatoniini on unihormoni, joka saa meidät uniseksi ja se on nukkumiselle välttämätön.

uni

Fluori on myrkyllinen aine, joka kertyy aivoihimme ja siellä nimenomaan käpyrauhaseen. Fluori kalkkeuttaa käpyrauhasen ja tällä saattaa olla yhteys myös melatoniinin heikentyneseen tuotantoon. Fluorialtistusta voit välttää suodattamalle vesijohtovetesi ja vaihtamalla hammastahnasi fluorittomaan, luonnollisempaan vaihtoehtoon.

Oikea ajoitus auttaa unen saamisessa

Uni sekä valvetila on aaltomaista liikettä, kuten kaikki luonnossa tapaa olla. Niin uni kuin valvetilakin noudattaa noin 90 minuutin sykliä. Kun illalla haukottelet ensimmäisen kerran ja hieraiset unihiekkaa silmäkulmastasi, on se merkki, että nukkumatin juna on saapumassa. Jos et hyppää kyytiin, tulee seuraava juna vasta puolentoista tunnin kuluttua.

Ihmiskeho pyrkii koko ajan tasapainoon, tiettyyn rytmiin. Jos nukkumisesi ei ole säännöllistä, sabotoit koko seuraavan päivän tehokkuuttasi. Yksi tärkein asia on herätä joka aamu suunnilleen samaan aikaan, jos haluat optimoida päivän suorituskyvyn. Jos nukut viikonloppuna puoleen päivään asti ja arkisin heräät kuudelta, kärsit luultavasti maanantaisin voimakkaasta ahdistuksesta ja sinulla saattaa olla jaksamisen kanssa ongelmia. Jos jostain syystä illalla missasit ensimmäisen tai toisenkin junan, niin paikkaa se seuraavana päivänä mielummin päiväunilla kuin nukkumalla aamulla pidempään.

Muutama temppu parempiin uniin

Viilennä makuuhuoneen lämpötila 15-19 asteeseen ja nuku vähemmillä vaatteilla. Kun kehon lämpötilan laskee, tulee unikin paremmin. Palella ei kuitenkaan tarvitse. Voit käyttää tarvittaessa villasukkia.

Vähennä piristävien alkaloidien käyttöä tai ajoita viimeinen annos ainakin 8 tunnin päähän nukkumaan menosta. Kahvin kofeiini, teen teofylliini ja kaakaon teobromiini ovat kaikki piristäviä aineita. Vältä myös alkoholia ainakin 1,5h ennen nukkumaanmenoa. Pieni iltamyssy ei paranna unta, kuten yleisesti luullaan. Se itse asiassa viivästyttää nukahtamista ja runsaammat määrät muuttavat myös unen laatua huonommaksi.

uni

Syö unta houkutteleva, helposti sulava ateria illalla. Melatoniinin tuotantoa voi avittaa syömällä sen esiastetta tryptofaania sisältämiä ruoka-aineita, kuten kurpitsansiemeniä, kalkkunaa tai maitotuotteita. Maitotuotteiden kanssa täytyy olla kuitenkin varovainen, sillä ne lisäävät useimmillla liman tuotantoa ja voivat siten ahtauttaa hengitysteitä.

Tuuleta makuuhuone ennen nukkumaanmenoa tai nuku tuuletusikkuna auki. Kahden ihmisen nukkuessa puutteellisen ilmanvaihdon makuuhuoneessa ovi kiinni, on huoneen hapekas ilma käytetty ensimmäisen tunnin jälkeen. Sen jälkeen hengitämme hiilidioksidilla kyllästettyä, käytettyä ilmaa.

Minkälainen patja, minkälainen tyyny

Patjan ja tyynyn suhteen pidän itse tärkeänä, että ne ovat tehty laadukkaista materiaaleista, joiden kemikaalipäästöt huoneilmaan ovat minimaaliset. Loppu on hyvin paljolti kiinni ruumiinrakenteestasi ja nukkuma-asennostasi. Patjan pitäisi edes hieman huomioida vartalosi linjoja ja tyynyn tulisi ohjata pää ergonomiseen asentoon, kuitenkaan tukkimatta kaulan verisuonia. Peiton tulisi olla sopivan hengittävä, jotta ylimääräinen lämpö ja kosteus pääsee siirtymään pois iholtasi. Lakanoilla viimeistelet nukkumisfiiiliksen, varsinkin jos nukut ilman vaatteita.

Tähän yhteyteen mainitsemisen arvoinen asia on maadoituslakana. Se on lakana, johon on kudottu hiilikuitua tai hopeaa kankaan sekaan ja pystyt kytkemään sen maan pinnan varaukseen. Olemme sähkömagneettisia olentoja ja me keräämme päivän mittaan haitallista varausta kehoomme, koska kävelemme kengillä ulkona ja vietämme lähes koko päivän sisätiloissa. Ottamalla yhteyden maan pinnan varaukseen, voimme purkaa tuota varausta ja siten saavuttaa paljon paremmin palauttavaa unta.

//Ramon

LUE MYÖS:

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 1/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 2/7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.