Hae
Emmi Anniina

Näistä säännöistä meillä ei lipsuta!

Tämä postaus keskittyy kasvatusaiheeseen. Mistä säännöistä meillä ei lipsuta, mitkä koemme tärkeiksi? Tietenkin listaan voisi ihan ensimmäiseksi kirjoittaa tärkeimmän, eli ”Meillä ei saa vahingoittaa toista eikä itseään”, mutta luulen tai ainakin toivon, että se on jokaisessa perheessä myös tärkein sääntö, siksi se ei ole mielenkiintoinen tässä listassa. Tähän listaan laitan sellaisia sääntöjä, jotka ehkä eri perheissä tehdään eri tavalla. Poissuljen tästä myös muut turvallisuuteen liittyvät ”perussäännöt”, kuten että lääkekaappi kuuluu vain aikuiselle jne.

perhe

Meidän perheen sääntöjä

Kädet pestään heti, kun tullaan kotiin, kun aletaan valmistamaan ruokaa ja vessassa käynnin jälkeen, aina. Ihan aina.

Vessanpönttö vedetään niin, että kansi on alhaalla.

Meillä ei sallita kännyköitä tai pädejä ruokapyödässä ruokaillessa. (Esimerkiksi leffan katselut sohvalla syömisineen tai herkkujen napostelu omassa huoneessa kaverin kanssa spotifyta kuunnellen ovat sitten eri juttu.)

Meillä jokainen osallistuu ikätasonsa mukaan kotitöihin. Omien huoneiden siivoamisten lisäksi lapset muun muassa hoitavat tiskejä ja pyykkejä kanssani.

Ruokalautasta ei tarvitse syödä tyhjäksi sillä ruokailulla, jos ei jaksa. (Yleensä se tyhjenee sitten seuraavalla ruokailulla.)

Ketään ei pakoteta nukkumaan yksin, vaan vanhempien makuuhuoneeseen saa tulla: sänkyyn tai patjalle sängyn viereen.

Kotona kännykällä/pädeillä/pleikalla pelaaminen tapahtuu aina vanhempien luvalla (ja kavereilla toivottavasti aina heidän vanhempiensa luvalla).

Meillä ei saa kiroilla. (Onneksi tämän kanssa ei ole vielä 8 vuoden äitiyden aikana tullut kertaakaan ongelmia.)

Pyöräillessä käytetään kypärää ja pimeällä heijastinliiviä.

Lapset saavat valita arkivaatteensa; juhlavaatteisiin me puutumme, jos on tarve.

Hiuksiin ei laiteta synteettistä väriä alaikäisenä. (Koska kasviväritkin ovat nykyään jo niin laajasti saatavilla.)

Sängyillä ja sohvilla ei pompita.

Lapset saavat itse valita harrastuksensa.

Keskustelu on tärkein

Tällaisia juttuja. Tämä lista ei nyt ole mitenkään kattava (vaan oikeastaan aika summassa mieleen juolahtavia asioita) eivätkä asiat missään tietyssä järjestyksessä. Koen, että ollaan aika monessa asiassa ”lepsuja”, ja halutaan opettaa lapsille, että keskustelu on aina ykkösjuttu, mikä tehdään, jos säännöistä ollaan eri mieltä. Pyritään siihen, että kiristys, lahjonta ja uhkailu olisivat vähemmistönä kasvatustavoissamme. Tietyissä asioissa olemme tietenkin jämäköitä, mutta keskustelulla ja asioiden perustelulla päästään todella monessa asiassa pitkälle. Meillä ei siis ole esimerkiksi tiettyä ruutuaikaa, minuutin tarkkoja ruoka-aikoja, ei tiettyä siivouspäivää, ei vain yhtä nukkumaanmenoaikaa ja pojille annetaan aina kun mahdollista vaihtoehtoja, joista valita.

Keskustelemme paljon ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että he ajattelisivat itse, eivätkä vain ”tottelisi” meitä. Meillä voidaan käydä kylvyssä vaikka kaksi kertaa päivässä, käyttää lököpäivinä yökkäreitä koko päivä ja niin edelleen… Toivomme, että lapsemme saavat kokeilla luovuuttaan niin monimuotoisesti kuin vain haluavat ja siinä laajuudessa, että se ei haittaa liikaa koko muun perheen elämää. Esimerkiksi harrastusmäärää ei ole rajattu, vaan pojat saavat kokeilla paljon erilaisia harrastuksia, jotta sitten löytäisivät oman juttunsa niiden joukosta.

Nyt minua kiinnostaa tosi kovasti, että millaisia sääntöjä teillä on, joista ette lipsu? Hei kertokaa siis! Tässä alla tai sitten omassa postauksessa, jos bloggaatte 🙂

// Emmi

4 kommenttia

 1. Outi Karita kirjoitti:

  Ihana postaus ja monissa kohdissä nyökyttelinkin.
  Tosin tuota pomppimiskieltoa sohvilla/sängyillä tuskin meillä näkyy. Ne on jo nyt peuhupaikkoja taaperon kanssa ?
  https://blogit.terve.fi/outikarita/

  • emmi kirjoitti:

   Kiitos 🙂 Mä niiiiin tahtoisin antaa luvan lasten pomppia sohvilla ja sängyillä, meinaan tykkäisin siitä itsekin! 😀 Mutta sen verran pihejä ollaan, että se on pakko kieltää, kun muuten kolme lasta (eli yhteensä jo jonkinverran kiloja) olisi pomppimassa sohvan ja sängyn jouset pinnalle ja alalaudat hajalle aika nopeasti 😀 Muuten varmaan kyllä…

 2. Outi Karita kirjoitti:

  Aa, enpäs tullut ajatelleeksi ?
  Eli tässäkin kuitenkin itsellekin taas muistutus, never say never ?

  • emmi kirjoitti:

   Joo, näitä muistutuksia tulee kyllä itsellenikin koko ajan, kun pojat kasvavat 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *