Hae
Emmi Anniina

Tähteiden taidokas hyväksikäyttö

Follow my blog with Bloglovin

Ystäväni Jasmin ehdotti, että kirjoittaisin ruuantähteiden hyväksikäytöstä meidän perheessä. Ja toki tartun tähän aiheeseen, sillä se on meille tärkeää! Meillä pyritään siihen, että bioon lentäisi vain tyyliin kasvisten kannat sen jälkeen, kun ne ovat olleet luulienten keittämisessä mukana 😀

Kun aloin miettimään, miksi ruuantähteiden poisheittäminen on minulle niin vastentahtoista, menin ajatuksissani opiskeluvuosiin. Silloin selkeästi konkretisoitui se, mihin itse ostamani ruoka päätyisi: päätyisikö se mahaani vai nahistuneena roskiin? Silloin jo päätin, että ruokaa en poisheitä ellei ole ihan pakko! Siitä, kun aloin itse ostamaan ruokani, on jo 14 vuotta, ja päätös ekologisuudesta on pitänyt tähän päivään asti, jes!

tähteiden käyttö

Meillä panostetaan ruokaan, toisin sanoen meidän mielestä ruoka on hyvä sijoituskohde, kunhan vaan tarkkaan miettii, mitä ostaa ja kunhan on varma, että ruoka tulee syödyksi. Ostamme noin 90% luomua ja paljon lähiruokapiiristä. Tämä toki tuntuu kukkarossa. Mutta sen lisäksi käytämme hyväksi sesonkiruuat, jotka ovat aina halvempia. Käytämme myös hyväksi Suomen kesän antimet, jotka ovat ilmaisia (!).

Koska panostamme aikaamme, vaivaamme ja rahamme ruokaan, niin miksi ihmeessä heittäisimme sitä pois? Se ei ole mielestäni loogista ollenkaan.

10 vinkkiä

Osta sellaista, mistä tykkäät. Kaikki lähtee siitä, että jääkaappiin ostetaan vain sellaisia juttuja, joita tykätään syödä – silloin hävikkikin vähenee, kun kaappiin ei jää vanumaan tylsiä juttuja.

Käytä rentoa luovuutta ja opettele perusasiat. Melkein kaikissa hävikinsäästövinkeissä mainitaan suunnitelmallisuus. Me emme kuitenkaan ole melkein ollenkaan suunnitelmallisia (paitsi juhlien menussa tietenkin). Me ostamme kaupasta paljon meitä miellyttäviä ruokia ja kokkaillaan niistä luovasti sellaisia juttuja, joita mieleen tulee siinä arjen tohinassa. Tämä tietenkin tarkoittaa, että perusasiat ruuanvalmistamisesta on tiedossa ja taidoissa, jotta arkipöperö voidaan pyöräyttää luovasti ja nopeasti.

Syö samaa ruokaa monta päivää. Valmistamme ruuan mahdollisimman tuoreista ja puhtaista raaka-aineista. Teemme yleensä ison satsin, ja siitä riittääkin pariksi kolmeksi päiväksi kerrallaan. Yksi vinkki on siis se, että kun ruoka on maukasta, jaksamme syödä sitä monta päivää putkeen. Myös lapset ovat tottuneet tähän.

Pakasta. Jos näyttää siltä, että ruokaa tuli tehtyä oikeasti niin paljon, että se ei säily niin kauan, että se tulisi syödyksi, pakastamme kerta-annoksina ruuan. Joskus myös teemme tarkoituksellisesti pakkaseen ruokaa. Pakasta ruokaa mielikuvitellisesti: kohta vanhaksi menevä maito taipuu pakkasen kautta pannariin ja jopa pakastetut, valmiiksi pilkotut salaattitarpeet menevät ihan hyvin muiden wokkivihannesten joukkoon pannulle pakkasesta!

Syökää rohkeasti eri ruokia samalla aterialla. Meille ei ole ongelma se, että osa perheenjäsenistä syö eilistä ruokaa samalla aterialla kuin osa perheenjäsenistä syö juuri valmistettua. Ja välillä samallakin lautasella on iloisesti sekaisin juurikin ne eiliset ja tämänpäiväset – ja hyvää on silti!

Sovella ruokalajeja. Emme ole ruokalajifanaatikkoja emmekä ole sitoneet itseämme mitenkään siihen, että tiettynä kellonaikana syödään tiettyä ruokaa. Jos pöydällä odottaa syömistä eilen tuoreena ostetut leivät ja jääkaapissa pian nahistuva salaatti, niin meille ei ole mikään ongelma syödä niitä iltapalana – mitä järkeä siinä vaiheessa olisi kaivaa kuivakaapista puurohiutaleita, kun voi järkevämminkin syödä tähteitä pois vielä, kun ne ovat herkullisia? Näin siis joka päivä toimimme ja joka aterialla!

Luota aisteihisi. Tämä onkin jo varmaan jokaiselle tuttua: se ero, mikä on viimeinen käyttöpäivä -tuotteilla ja parasta ennen – tuotteilla. Esimerkiksi minulla on niin tarkat aistit, että luotan kyllä täysin aisteihini ruokaa valmistaessani: tiedän ihan varmasti, milloin ruoka on pilalla ja sitä ei kannata käyttää. Joten päivämäärien lisäksi luota ehdottomasti silmiisi, nenääsi ja kieleesi!

Aletuotteet. Tämäkin tuttu juttu: käytä ehdottomasti hyväksesti kaupan aletutuotteet ja osta niitä paljon! Voit hyvin pakastaa niitä, jos et kerkiä heti käyttämään.

Ravintolassa tähteet mukaan. Olen niin suursyömäinen, että hyvin, hyvin harvoin tilaamaani ravintola-annosta jää yli, mutta jos jää, niin saatan hyvinkin pyytää sen mukaan, jos se on helposti mukaan otettavaa sorttia.

Sovella kaikkea! Lounassalaatin pohja syntyy juuri niistä aineista, jotka ovat seuraavaksi syötäviä juttuja jääkaapissa. Lisukkeita löytyy aina meidän kuivakaapista ja pakastimesta. Eli jos pitää kuivakaapin ja pakastimen tarpeeksi täynnä vaihtoehtoja, niin ei tarvite usein lähteä ostamaan jotakin uutta ruokaa: soveltaa vaan niihin jämiin muita juttuja lisäksi kuivakaapista ja pakastimesta. (Näistä alla lisää.)

Helpot jämäruuat + apurit

Lopuksi tahdon muistuttaa loistavista jämäruuista, joihin meillä ainakin tungetaan vaikka mitä: munakkaat, wokit, salaatit ja puurot. Laatikoihin ja patoihin jos käytetään jämiä, niin silloin täytyy olla varma, että koko ruoka tulee syödyksi nopeasti (yleensä laatikoita ja patoja meillä tehdään niin isot määrät, että silloin jämiä ei niihin kannata käyttää).

Kuivakaapin pelastajiksi luen linssit, pavut, kikherneet, pähkinät ja säilykekalat. Pakastimen apureina meillä ovat mm. katkaravut ja pakasteherneet. Näillä kaikilla saa uutta twistiä ”vanhaan” ruokaan, – ja taas maistuu!

tähteiden käyttö

Ja se, mitä mihinkin voi tunkea, on sitten mielipideasia, mutta kyllä meillä ainakin melkein mikä tahansa vihannes kelpaa mihin tahansa ruokaan (juurikin ne munakkaat, wokit, salaatit) ja puuroon voi upottaa pehmenevät hedelmät esimerkiksi raasteena. Isosta määrästä sitrushedelmiä voi puristaa mehua. Ja ne tummuneet banaanit – nehän ovat sitä parasta jämäruokaa: niistä syntyy niin banaanikakut, banaaniletut kuin banaanileivätkin. Sovellusmahdollisuuslistaa voisi jatkaa loputtomiin…

Toivottavasti tämä teksti valaisi nyt hieman meidän keittiötouhuja 🙂

// Emmi

SEURAA MYÖS: IG: @skribentti / FB: Ready Steady Flow

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *