Hae
Emmi Anniina

Valmentajavalmennus: hyppääminen valmentamisen ytimeen

Kirjoittanut: Emmi

Huikeat kaksi päivää takanapäin Valmentajavalmennuksen kolmatta lähiopiskelujaksoa! Nyt jaan kanssanne hieman pohdintoja niihin teemoihin liittyen, joita noiden päivien aikana käsittelimme. Ensimmäiset tekstit Valmentajavalmennuksesta voit lukaista tästä:

Valmentajavalmennus: vahvistusta omalle valmentajauralle

Valmentajavalmennus: Puhetta rahasta, siitä pakollisesta pahasta

Viimeisimmät lähiopetuspäivät veti Ilkka Koppelomäki. Olin odottanut Ilkan valmentamista todella innoissani – enkä joutunut pettymään yhtään! Olen käynyt Ilkan valmennuksissa ja hän on mielestäni yksi Suomen parhaimmista valmentajista. Hänellä on siis paljon tietoa ja taitoa, jota haluan oppia! Ja tietenkin jos hänen innostuneisuutta ja energiaakin voisi oppia, niin vielä parempi 😎

Mitä on valmentaminen?

Me aloitimme ensimmäisen päivän käymällä läpi sitä, mitä on valmentaminen ja mitä se ei ole. Tiedätkö sinä, miten valmentaminen eroaa kouluttamisesta, mentoroinnista, luennoimisesta, terapioinnista, opettamisesta ja konsultoinnista? Kävimme nämä asiat läpi ja nyt viimeistään minäkin olen tietoinen eroista. Vaikka asia ei olekaan niin mustavalkoinen aina, niin jos valmentamisesta haluaisi yhden asian nostaa esille, niin se mielestäni olisi se, että valmentaja auttaa valmennettavaa siirtymään tilasta A tilaan B eli tekemään muutoksen. Muutos on valmentamisen the juttu. Valmentajan on tärkeää oivaltaa, että muutoksen tekee valmennettava, ei valmentaja. Toki valmentaja saa taputtaa myös itseään olalle, mutta on tärkeää, että valmentaja ei kipua norsunluutorniin heiluttelemaan ja kunniaa keräämään.

Kävimme päivien aikana läpi valmennuksen alkua, sisältöä ja loppua. Mietimme, miten saada yhteys valmennettaviin, miten tunne vaikuttaa kaikkiin valmennuksen aikaisiin asioihin, miten aikaansaada muutos ja mikä on konkretia sekä miten tärkeää on kerätä palautetta valmennettavilta, vielä kymmenienkin valmennusvuosien jälkeen. Pohdimme sitä, millainen on huippuvalmentaja ja saimmekin kotiläksyksi luoda oma kehityssuunnitelma huippuvalmentajaksi.

valmentajavalmennus

Opiskelimme näin hienoissa maisemissa!

Edelliset lähiopetuspäivät keskittyivät rahaan ja budjetteihin, mutta emme päässeet näitäkään valmennuspäiviä läpi ilman rahasta puhumista. Ilkka painotti sitä, että sen lisäksi, että mietitään sitä summaa, jota valmennuksesta voi pyytää, kannattaisi ihan yhtä lailla miettiä, että kuka saa valmennuksesta ja mitä saa. Portaittaisesta hintojen korottamisesta juttelimme myös. Raha on yleensä yksi tärkein asia, jota yritys saa valmennuksesta, mutta tavoitteet kannattaa asettaa myös sekä valmennukseen osallistujalle että valmentajalle itselleen, valmennusta ei siis kannata tehdä vain yrityksen tavoitteita silmällä pitäen. Tällöin rahasta keskustelu saa heti uusia sävyjä ja syvyyksiä!

Auttaa voit vaikka et olekaan valmentaja

”Haluan tulla valmentajaksi, koska haluan auttaa ihmisiä.” Näin saattaa moni valmentajaksi haluava tokaista. Mutta voiko vain valmentaja auttaa? No ei tietenkään. Ilkka vahvisti auttamisen ajatusta kertomalla, että joka ikinen päivä ja hetki voi auttaa toista ihmistä, ilman titteleitä ja ammattinimikkeitä. Ja todella, todella monessa ammatissa toimija auttaa toista ihmistä, ihan lähtien kaupankassasta. Siihen ei valmentamisen taitoja tarvita.

Itsekin pohdin opiskelupäivien aikana omia motiivejani haluta olla valmentaja. Valmentaminen ei ole ollut minulle koskaan se juttu, jota tavoittelen, vaan pikemminkin väline saavuttaa sitä, mitä tahdon eli lapsiystävällisempää yhteiskuntaa. Toki minulla on jo yksi virallinen valmentajanimike, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, mutta en tee valmentamista vain sen takia, että tahdon olla valmentaja tai tahdon auttaa ihmisiä. Haluan tuoda lasten kanssa toimiville aikuisille lisää informaatiota kommunikaatiosta ja vuorovaikutuksesta, ja valmentaminen on yksi keinoista tehdä se. Toki välillä olen valmentajan sijaan luennoija tai kouluttaja. Minun ei ole tarkoitus lokeroida itseäni liian vahvasti valmentajalokeroon. Pääasiassa olen lapsikuiskaaja Emmi Jansson, ja keinot toteuttaa tavoitettani vaihtelevat tilanteiden mukaan. Valmentaminen on kuitenkin yksi tärkeimmistä keinoista – ja siksihän minäkin tässä Valmentajavalmennuksessa olen mukana!

valmentajavalmennus

Kiitos Ilkalle antoisista opeista! Ensi vuoden puolella on sitten seuraava lähiopiskelujakso. Sen oppeja innolla odotellessa!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

IG: @emmianniinajansson / FB: @readysteadyflowblog

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.