Hae
Emmi Anniina

Hyppäys öljyiseen maailmaan!

Kun puhutaan öljyistä, monet mieltävät ne vain ruuanvalmistukseen kuuluviksi pulloiksi tai rasioiksi, mutta öljymaailma voi tarkoittaa myös eteeristen öljyjen maailmaa – ja se maailma vasta mielenkiintoinen onkin! Tässä postauksessa kerron omakohtaisen kokemuksen eteerisistä öljyistä 🙂

Keväällä annoin ystäväni Ullan kirjoittaa vieraskynäkirjoituksen eteerisistä öljyistä – sen voit lukea täältä: klik! Tuolloin sain Ullalta kokeiluun diffuuserin sekä muutamia öljyjä. Mielenkiinnolla aloin kokeilemaan, miltä öljyjen käyttö arjessa tuntuu. Ihan noviisi en sentään öljyasioissa ollut, sillä olemme aiemminkin käyttäneet öljyjä saunassa löylyveteen sekä tehostamaan höyryhengitystä kipeänä ollessa. Mutta kuten Ullalta sitten opin, niin öljyjä tosiaan voi käyttää tooooodella moniin tarkoituksiin – ja oikeastaan mihin tahansa vaivaan ja tilanteeseen löytyy jokin öljy, heh (ja siinäpä sitä vasta opettelua onkin…).

Meillä pojat innostuivat heti, kun Ulla saapui öljyineen meille: niitä haisteltiin (ja maisteltiin…) ja niitä haluttiin vaihdella diffuuseriin. Yhdessä mietimme, että minkälaiset öljyt sopivat mihinkin tilanteeseen ja kuinka voimakkaita tuoksuja kannattaa mihinkin tilanteeseen laittaa. Pojat tykkäävät melkein kaikkien öljyjen tuoksuista, mutta on heillä myös omat suosikkinsa. Haistelin Ullalta ehkä kolmeakymmentä öljyä, ja nopeasti löysin pari kolme, jotka eivät minua jostakin syystä miellyttäneet. Mutta kaikki muut olivat aivan ihanan tuoksuisia! Ja tietenkin, kuten muutkin mieliasiat, myös öljyjen miellyttävyys vaihtelee samalla ihmisellä eri aikojen mukaan.

Mitkä olivat meidän mielestä kivoimmat öljyt ja miten käytettynä? Mihin vaivoihin me saimme apua öljyistä?

  • huoneilmassa sekä saunassa piristävänä, rauhoittavana tai tunnelman luojana. Lemppareimmat meillä olivat peppermint, mandariini, eukalyptus sekä laventeli.
  • hampaita tekevän kuopuksen palikkatehtailusta syntyvää kipua vähentämään (laventeli). Hieroin öljyä leukaperiin.
  • maidontuotantoa tehostamaan aikoihin, jolloin maito on ollut vähän tiukassa (fenkoli). Hieroin öljyä kainaloiden, dekolteen ja rintamuksen alueelle.
  • veteen sekoitettuna makua tuomaan. Sitrushedelmät olivat lemppareita tähän tarkoitukseen. (Huomioi, että öljy, jota tähän käytetään, on tarkoitettu myös sisäiseen käyttöön eli on saanut ravintolisäsuosituksen!)
  • leivonnaisiin makua tuomaan. Peppermint ja kaakao ovat ihana makupari! (Huomioi, että öljy, jota tähän käytetään, on tarkoitettu myös sisäiseen käyttöön eli on saanut ravintolisäluokituksen!)
  • hajuvetenä. Tässäkin sitrusöljyt olivat lemppareita!
  • höyryhengityksenä tai vapo rubina hengitysteitä avaamaan (eukalyptus).
  • tyynyliinoihin yöunia rauhoittamaan (laventeli).
  • hierontaan ja vyöhyketerapiaan esimerkiksi kookosöljyn lisänä (vauvalle olen tehnyt laventelin kanssa illalla)

Hyppäys öljyiseen maailmaan on siis tehty! Tästä se lähtee, vielä syvemmin ja useampaan öljyyn tutustuen. Olen kyllä melko vakuuttunut siitä, että öljyt tulevat olemaan osa meidän arkea jatkossakin. Olen kuullut öljyistä niin paljon hyviä kokemuksia, että ainakaan niiden käytöstä ei pitäisi olla mitään haittaa, vaan päinvastoin vain hyötyä! Sen verran innostuttiin siskon kanssa öljyistä, että myös äidillemme ostimme joululahjaksi kattavan setin öljyjä (ja nyt olen hieman kateellinen hänelle siitä, heh…)  🙂

Kiitos Ulla, kun annoit kokeiluun kivan öljysetin!

Ullan kotisivut löydät täältä: https://www.rakkaudestaoljyihin.fi/ 

Ja muuten, Ulla järjestää fb-liven 27.12.2017 klo 12 suljetussa facebook-ryhmässä. Kannattaa liittyä siihen, jos nämä öljyasiat yhtään kiinnostelevat. 🙂 Sen lisäksi, että aihe on mielenkiintoinen, niin Ulla on luvannut vaikka mitä kaikkea kivaa arvontaa niin liven katsojille kuin tallenteenkin katsojille (video säilyy tallenteena ryhmässä vuoden loppuun asti). Ryhmään pääset tästä: https://www.facebook.com/groups/326212077859591/

// Emmi

2 kommenttia

  1. Lurre kirjoitti:

    Meilläkin nämä öljyt olleet käytössä puolisentoista vuotta. Tykkään. Tosi monikäyttöisiä. Täytyisi itsekin kirjoitella arjen kokemuksista 🙂

    • Emmi kirjoitti:

      Niinpä! Mitkä öljyt ovat sun suosikkeja ja miksi ja mihin kaikkeen käytät? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *