Hae
Emmi Anniina

#RouvaKiittämätönYlimielisyys

#kutsumua on tärkeä kampanja! Mutta hieman ristiriitaisin fiiliksin osallistun kampanjaan… En ole koskaan kärsinyt koulu/työpaikkakiusaamisesta enkä sinällään varmasti todellakaan tiedä, miltä kiusatuista tuntuu – en siis tietenkään väitä olevani kiusattu, vaikka osallistunkin kampanjaan. Otan osaa kampanjaan omalla lapullani muutaman syyn takia. Haluan, että tietoisuus kampanjasta leviäisi. Haluan, että tämäkin postaus voisi osaltaan rohkaista ihmisiä tutustumaan toisten ihmisten ajatuksiin paremmin ennen leimanlyömistä ja perättömien juttujen levittelyä. Toivoisin, että ihmiset oppisivat panostamaan omaan hyvinvointiinsa, niin ei tarvitsisi suoltaa sitä kaikkea pahaa oloa syyttömiin. Minua ei kiinnosta oman ”brändini” tai ”statukseni” nostattaminen kampanjan avulla (kuten olen käsittänyt, että näin joitakuita tähän kampanjaan osallistuvia on kritisoitu), ja siksi pyrinkin keskittymään selityksissäni blogin aihepiirin ympärille…
#kutsumua
Miksi lapussa lukee kiittämätön?
Asiaa sivusin jo aikaisemmassa postauksessa. Karkeasti sanottuna se, että minä olen uskaltanut pyytää apua ja sanoa ääneen, että lähipiirin resurssit tietäen koemme, että apua voitaisiin tarjota hieman enemmänkin, nähtävästi on tarkoittanut sitä, että en ole kiitollinen siitä avusta, mitä olen jo saanut elämässäni. Tämä logiikka ei minun univelkojen sumentamille aivolohkoilleni kuitenkaan oikein avaudu.
Miksi lapussa lukee ylimielinen?
Terminä ylimielinen on vahva, mutta parempaakaan kategoriaa en keksinyt niille kommenteille/ihmetyksille siitä, miten olemme ylimielisesti valtavirrasta poikkeavia esimerkiksi juuri lasten sairauksien hoitoasioiden suhteen. Nähtävästi se, että on itse ottanut valtavasti asioista selvää, käynyt nelivuotisen jokapäiväisen rankan sairauskoulutuksen yhden viiva kahden lapsen kanssa, kokeillut eri asioita sairauksien hoidossa ja näiden perusteella poikennut valtavirran ajattelusta ja toiminnoista, tekevät minusta ylimielisen.
Miksi lapussa lukee sinnikäs?
Nostin tämän piirteen itsestäni tähän, koska sinnikkyys on asia, mikä minulle ei ole ollut niin itsestäänselvyys kuin toinen itsestäni kirjoittama sana, mutta se on piirre, josta olen ylpeä. Piirre, jonka olen viime vuosina huomannut vahvistuvan luonteessani huomattavasti. Olen tavallaan ylittänyt omat odotukseni sinnikkyyden suhteen monessa eri elämän tilanteessa ja vaiheessa.
Miksi lapussa lukee toisten hyvinvoinnista välittäjä?
Tämän piirteen kirjoitin tähän sen takia, että tämä ohjaa kaikkea toimintaani. Perheeni hyvinvointi on motiivi kaikelle tekemiselleni. Voin sanoa, että olen ihminen, joka aidosti haluaa tuottaa hyvinvointia ja hyvää mieltä muille. Haluan olla aina valmis auttamaan lähimmäisiäni.
millainen minä olen?
Sekä ”kiusaajien” termien että minun omien termieni tähän avaaminen vahvistaa ajatusta siitä, että minun piirteeni ovat jokseenkin melko paljon ristiriidassa sen äänettömän perisuomalaisen käyttäytymisnormiston kanssa. Ja tästä syystä ehkä minua on ”helppo” nimittää kiittämättömäksi ja ylimieliseksi. Nyt kun lähdin mustavalkoiselle linjalle, niin maalataan nyt aihe loppuun samoilla väreillä koska rakastan aiheiden analysointia. Koen, että olen löytänyt omasta itsestäni aidon kiitollisuuden elämää kohtaan, ja osoitan sitä yleensä laajasti. Luulen, että moni ajattelee sen pinnalliseksi puheeksi ja toiminnaksi, koska samaan aikaan uskallan sanoa ääneen ei-niin-mukavia asioita. Meidän kulttuurissa kun naapurin tervehtiminenkin on jo uroteko ja pänniminen puretaan kyseenalaisilla keinoilla. Ja ylimielisen viitan otan mielelläni kyllä vastaan, jos se tarkoittaa sitä, että ei-ylimieliset uskovat sokeasti auktoriteetteihin, kävelevät jonossa ostamaan samaa tuotetta samaan kauppaan, eivät käytä omaa aivokapasiteettiaan elämänlaatunsa parantamiseen yms. Mutta MINUN mielestäni ylimielisyys on pikkuisen eri juttu… Meidän kulttuurissa kriittinen vastavirtaisuus vaan taitaa ikävä kyllä tarkoittaa ihmisille ylimielisyyttä.
Hauskoja ajattelu/käyttäytymistapojen ristiriitoja olen huomannut myös omien termien suhteen. Tässä muutama esimerkki… Ruisleipä, pulla ja peruna ovat vissiin suomalaisille pyhä asia – sillä eihän nyt kukaan voi olla niille allerginen. Jos olisin vähemmän sinnikäs tässä ”käännytystyössäni”, olisin varmasti jo itsekin uskonut tuon ja syöttänyt sille vuoden ikäiselle Pikkusankarille ympärivuorokautisista huudoista huolimatta reissumiestä ja kantanut lautaselle vähän uusia pottuja. Toisten hyvinvoinnista välittämiseen liittyen olen saanut monesti hämmentyneitä itkun/helpotuksen sekaisia kommentteja, että eihän kukaan noin voi Suomessa tehdä! Ja nämä tilanteet ovat olleet ihan perusjuttuja – olen mennyt lohduttamaan tuntematonta itkevää, olen mennyt kysymään hukassa olevan näköiseltä avuntarvetta, olen mennyt auttamaan pyörällä kaatuvaa lasta, olen huikannut edellä menijälle, että häneltä tippui lapanen/kassi,… Nähtävästi tällainen peruskohtelias käytös ei kuulu tähän kulttuuriin – niin kummissaan autettavat ihmiset yleensä ovat.
Kannustan kaikkia teitä, joilla on vähänkään kampanjaan osallistumisen halua, kuvaamaan omat paperinne – vaikka vain itsellenne. Sanojen kirjoittaminen ja asioiden pohtiminen voi antaa jo pelkästään omaan päähän paljon uusia ajatuksia.
Hyvää mieltä kaikille <3

4 kommenttia

 1. tyttönen tuolta kirjoitti:

  Hieno kirjotus! Antaa ajattelemisen aihetta jälleen kerran.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Uni velka asia on hyvin, hyvin tuttua myös minulle. Lisäisin tuohon yksilöllisyys ja jokaisen oma henkinkilökohtainen voimavara. Toisilla sitä voimavaraa on enemmän ja toisilla paljon vähemmän. Joskus voi olla hyvin vaikeaa kun alkaa tämä oma voimavara olla hyvin loppu. Mutta onneksijokin pieni juttu voi sitä voimavaraa taas lisätä aika paljonkin. Aina teot ei tarvitse olla suuria kun ne ovat jo voimaannuttavia. Vielä lopuksi meille ja teille. Hyvät yöunet tilauksessa. Saa postittaa pikana perille asti!!

  • Emmi kirjoitti:

   Univelka on kurja seuralainen, totta tosiaan. Kyllä, jokaisen elämään pitäisi joka elämäntilanteessa kuulua asioita, joista saisi ammennettua lisää tuota henkilökohtaista voimavaraa. Sitten, jos sellaiset asiat häviävät elämästä, on syytä huolestua.
   Minäkin tilaisin piiiitkät ja makoisat yöunet meille molemmille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.