Hae
Emmi Anniina

#RESISTCAFFEINE

*kuvissa olevat kahvit on saatu pr-näytteenä Cafetoria Roasteryltä

Oletko sinä maistanut kofeiinitonta kahvia? Monet varmasti miettivät, että maistuukohan se jotenkin erilaiselta kuin tavallainen sumppi. Se on vähän niinkuin alkoholiton olut tai viini. Jos sinulle tarjoillaan lasillinen tai tässä tapauksessa kupillinen -tonta, et varmasti huomaa, että siitä puuttuu kofeiini.

Miksi minun pitäisi juoda kofeiinitonta kahvia?

Niin, kysymyksen voi yhtä hyvin kääntää toisin päin: miksi sinä juot kofeiinipitoista kahvia? Onko se vain tapa vai kenties jopa pakko? Monet ihmiset eivät varmasti tule ajatelleeksi asiaa sen enempää. Kahvia on tarjolla lähes joka paikassa, jokaisen aterian yhteydessä ja niiden välissäkin. Se on kirjattu jopa työehtosopimuksiin, että työntekijälle kuuluu lakisääteinen kahvitauko. Ei pelkkä tauko vaan nimenomaan kahvitauko.

Monet ihmiset ovat nykyisin hyvin terveystietoisia ja haluavat elää mahdollisimman terveesti. Alkoholin haitat ovat ihmisille hyvin tiedossa. Nikotiininkin tiedetään aiheuttavan suurta riippuvuutta. Mutta miten sitten kofeiinin haitat? Siitä ei kuule oikein puhuttavan medioissa. Onko se tabu vai eikö niitä vain tiedetä?

Mitä haittaa kofeiinista voi sitten olla?

Monet varmasti samaistuvat väitteeseen ”tarvitsen aamukahvini, jotta herään” tai työpaikoilla ”tarvitsen kupin kahvia, että jaksan taas”. Miettikääpä hetken noita skenaarioita. Joku on mennyt pieleen jossain vaiheessa matkaa, jos päivästä ei suoriudu ilman kofeiinin tukea. Olette hyvät ihmiset riippuvaisia kofeiinista!

Olen itsekin ollut samassa tilanteessa. Riippuvainen kofeiinista. Siitä pääsee onneksi eroon. Ongelma pitää vain ensin tunnistaa.

kahvi

Kofeiini toimii kehossa periaatteella ”varastan Matilta maksaakseni Mikalle”. Kun hörppäät kofeiinipitoisen juoman, tulee aivoilta käsky lisämunuaisille tuottaa adrenaliinia ja kortisolia. Tämä taistele tai pakene -reaktio on keholle pidemmän päälle hyvin kuluttava tila. Kofeiini siis toisin sanoen syö lisämunuaisten energiaa, jotta se saa aikaiseksi piristävän efektin hetkeksi. Lisämunuaisten energia on kuin kynttilän vahaosuus ja kofeiini on kynttilän liekki. Nykyisillä kuluttavilla elämäntavoilla, mitä valtaosa ihmisistä harrastavat, palaa tuo liekki hyvin tehokkaasti, mutta mistään ei välttämättä saada lisää vahaa. Monet uupuvat yhä nuorempana. Masennuksia diagnosoidaan valtavasti. Ollaan veteliä ja väsyneitä.

Toimintasuunnitelma kofeiinista irtaantumiseen

Suosittelen jokaista kokeilemaan olemaan 30 päivää ilman kofeiinia. Siinä vaiheessa useimmat pääsevät jo hyvin irti riippuvuudestaan. Ensimmäiset kolme päivää ovat vaikeimmat. Varaudu pääkipuun, johon on turha ottaa särkylääkettä.

Koska kofeiinipitoisen kahvin juonti on pitkälti myös tapa, on sitä vaikea lopettaa, jos tapaa ei korvaa millään. Harvalla on niin paljon itsekuria. Siksi kannattaa hankkia laadukasta kofeiinitonta kahvia, jotta voi keittää itselleen sen kupposen kun sitä tarvitsee.

kahvi

30 päivän jälkeen voit sitten kuulostella kehoasi ja pohtia, että haluatko jatkaa kofeiinittomalla linjalla vai otatko kenties tavallisen kahvin takaisin kuvioihin. Jos päädyt jälkimmäiseen, pyri noudattamaan seuraavia ohjeita:

1. Älä herää aamulla kofeiinin avulla

2. Käytä kofeiinin piristävää vaikutusta harkituissa tilanteissa, kuten ennen tiukkaa treeniä tai keskittymistä vaativaa palaveria

3. Pyri ajoittamaan kofeiinipitoisen kahvin juonti sosiaalisiin tilanteisiin

Muista panostaa laatuun kofeiinittomissa kahveissa! Kofeiini voidaan poistaa kahvista vahvoilla kemikaaleilla tai kemikaalivapaalla swiss water -metelmällä. Me ostamme kofeiinittomat kahvit Cafetoria Roasterystä, joissa on käytetty jälkimmäistä, turvallista menetelmää.

// Ramon

Lue myös:

Cafetoria Roastery – pienpaahtimosta suuri kahvinautinto 

Tiesitkö tämän kaiken kahvista? Ja mitä kaikkea kahviin voikaan tunkea?

Riehakkaasta kahvinaisesta tasaiseksi teenhörppijäksi

Seuraa myös:

INSTA: @skribentti

FACE: Ready Steady Flow

2 kommenttia

  1. liinakoo kirjoitti:

    Mielenkiintoinen aihe, toisaalta itse rakastan kahvin makua ja erilaisia tummapaahtoja. Voi olla että olen riippuvainen kofeiinista, mutta se maku 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *