Hae
Emmi Anniina

Ihana, lastentahtinen kesälomamme

kesä

Tulin kirjoittelemaan teille nyt pienen kesälomafiilistelypostauksen! Ensi viikolla alkaa koulut, joten loma alkaa olla jo ohi. Meillä vanhin poika lähtee kutoselle ja keskimmäinen poika kolmosluokalle. Vanhin poika vaihtaa yläkouluun (meidän paikkakunnalla tämä vaihdos tapahtuu siis jo kutoselle mentäessä). Ollaan yritetty tarjoilla lapsille kesälomalla kaikkea kivaa tekemistä, mikä irrottaa kouluarjesta. Kesäloman alussa kyseltiin heidän kesätoiveita, ja monta onneksi kerittiinkin toteuttamaan!

Kesäreissuja pitkälle ja lähelle

Koko perheenä taitoimme Suomessa kahden viikon mittaisen reissun. Ensimmäisen viikon vietimme ystävämme kokoamalla porukalla Rääkkylässä. Emme tunteneet ystävämme muita ystäviä lainkaan, mutta se ei menoa haitannut. Meillä oli hauska viikko! Toisen viikon vietimme mökillä Keski-Suomessa. Molemmissa paikoissa läsnä olivat järvi, kokkailu luonnon antimilla luonnon helmassa, kiireettömät pelailuhetket, saunomiset ja uimiset sekä auringosta nauttiminen. Varsinkin kesällä veden ääressä oleminen on meidän perheelle mieluista.

Pienempiä reissuja olemme tehneet Linnanmäelle, Särkänniemeen, museoihin, kesäteattereihin, useisiin eri uimapaikkoihin ja pienille vaellusretkille sekä maauimalaan. Olemme nähneet ystäviä ja viettäneet ihania kesäisia ruokailuja isommilla porukoilla. Siskoni vei synttärilahjoiksi poikamme Puuhamaahan. Ulkomaille emme kaivanneet tänä kesänä. Itse asiassa nyt onkin tullut pisin tauko ulkomaanmatkoihimme, edellisestä matkasta taitaa olla kolmisen vuotta. Ehkäpä tänä syksynä tai talvena vihdoin lähdetään!

Kesäleirejä, koiranhoitoa ja tukiperhelapsia

Kesä Suomessa on ollut ihana! Tänä kesänä meidän puolitoistavuotiaskin on päässyt nauttimaan eri lailla kaikista kesäisistä puuhista. On ollut ilo seurata hänen intoaan tutkia ympäröivää maailmaa taas viime kesää vilkkaammilla jaloilla. Viisivuotiaamme kävi jo perinteeksi muodostuneella musiikkileirillä kesän alussa. Esikoinen pääsi tänä kesänä ensimmäistä kertaa kesätöihin: hän oli lastenhoitajana avioliittoleirillä. Wou miten aika kuluu; meillä on jo kesätöihin pääsevä lapsi!

Lainakoira Tinka kävi meillä viettämässä pienen aktiiviloman, heh. Omien lapsien (ja Tinkan) lisäksi seuranamme on ollut tukiperhelapsemme normaalit viikonloppukäynnit sekä 8 päivän loman viikonloppujen päälle. Yökylässä meillä on käynyt myös taaperon yksi kummitäti ja toki muita vieraita päivävierailuille. Mekin olemme tehneet päivävierailuja ystäviemme luokse.

kesä

Itselleni jäi mieleen erityisesti ensimmäinen virallinen suppailukokemus (tykkäsin lajista tosi paljon!) sekä ensimmäinen kerta kilpapyörän päällä. Kilpapyörän kokeilu yllätti: kaaduin, mutta onneksi sain jatkettua matkaa siskoni kanssa vielä monta kymmentä kilometriä sen jälkeen!

Kesän tärkeät periaatteet

Meidän kesään kuuluu kaksi tärkeää periaatetta: lapsentahtisuus ja viikko ilman ruutuja. Lapsentahtisuus tarkoittaa meille sitä, että kuuntelemme lasten toiveet ja yritämme toteuttaa ne, jos ne vaan suinkin on toteutettavissa. Toisaalta, vanhempina määräämme tietyt raamit lomalle. Esimerkiksi vanhimman lapsen kanssa oli pienet väännöt yhteisestä perhelomasta, sillä esiteininä häntä ei sellainen enää niin kiinnosta. Kerroimme, että lähdemme kahden viikon reissuun, se on meidän vanhempien päätös, mutta itse loman sisällöstä voimme vielä keskustella ja pyrkiä tekemään reissusta hänelle mahdollisimman mukavan. Onnistuimme siinä, jes!

Viikko ilman ruutuja on meidän lapsille jo tuttu juttu edellisiltä kesiltä. Tuolloin lapset eivät ole ruuduilla ja me vanhemmat hoidamme vain välttämättömimmät työasiat ja yhteydenpidon ruutujen välityksellä.

Kaunista elokuuta kaikille!

LUE MYÖS:

Kokemuksia tukiperheenä olemisesta

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

IG ja TikTok: @emmianniinajansson / FB: @emmianniinablog

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *