Hae
Emmi Anniina

Liian muodikkaita

Vaikka refluksitauti kuinka muotia nykyään olisikin, niin minä en missään nimessä muotidiagnoosi GER:iä Minimullistajallekin halua. Viimeiset kolme vuotta me olemme olleet jo aivan liian muodikkaita minun makuuni. On nukuttu öitä kymmenen minuutin pätkissä. On mahdollisesti saatu kuulovaurioita koko päivän korvan vieressä karjuvan vauvan huudosta. On talsittu säällä kuin säällä monen tunnin nukuttamislenkkejä aurinkolasit päässä. On kituutettu kuuden ruoka-aineen imetysdieetillä. On tankattu lapsi täyteen happosalpaajaa, allergialääkettä, astmalääkettä, närästyslääkettä. On yritetty selvitä edes 20 prosenttisen täysjärkisinä järrrrkyttävän pipikiukun lievittäjinä. On selitelty, kerrattu, vaadittu ja kerjätty, jotta meidän perhettä ymmärrettäisiin paremmin.
Toivoisin itselleni hieman huonompaa muotihajua tämän toisen lapsen kohdalla. On meinaan aika sairaan rasittavaa olla muodikas.
Miten olen tätä muodikkuutta pyrkinyt vähentämään ja miten jatkossa pyrimme pitämään vauvan mahdollisimman muodittomana? (Allergologimme ohjeiden mukaisesti)
-Raskausaikana pyrin syömään mahdollisimman monipuolisesti, jotta vauva saisi totutella kaikkeen jo vatsassa. Totuushan oli hieman toisenlainen kaikenlaisine himoineen ja inhoineen varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana. Siinä ei paljon monipuolisuudesta voitu puhua, kun ruokavalio koostui vain karkista, pullasta, leivästä ja pastasta joka päivä ensimmäisen neljän kuukauden ajan. No, mutta parhaani tein ainakin loppuaikana.
-Raskausaikaan kuului onneksi kuitenkin runsaasti maitohappobakteereja sekä monivitamiinitabletin lisäksi vielä c-vitamiinia ja d-vitamiinia.

-Vauvalle laadukasta maitohappobakteeria ja d-vitamiinia. Meillä käytössä Biolaten maitohapot ja aloitteilla Bioteekin teho-d:t.


-Rokotteet skipataan kokonaan ennen yksivuotissynttäreitä. Sen jälkeen katsotaan tilanteen mukaan, mitä otetaan. Se, mikä otetaan, otetaan mahdollisimman hajautetusti.

-Vauvalle EI korviketta, ja JOS on todella tarpeen, niin sitten HA-korviketta.

-Kiinteiden aloitus lykätään puolen vuoden ikään, jos vain maitohanat minulla ovat heruvia sinne asti.

-Mahdollisten pienten/”normaalien” mahavaivojen hoitoon Siliceaa ja/tai Cuplatonta.
-Jos vauva vaikuttaa todella itkuiselta ja selkeästi kivuliaalta, ja jos kyseessä on samanlaista oirehdintaa kuin esikoisella (pätkäunia, taaksepäin jäykkänä kaarelle vetoa, kivuliasta puklaamista tai nieleskelyä, vaakatasokammoa yms.), niin minun ruokavalio heti karsintaan! Joko heti pois maito, kananmuna ja viljat (ja mahdollisesti muut yleisesti närästystä aiheuttavat ruoka-aineet) tai yksitellen ne, jotka näyttävät aiheuttavan oireita. Ensimmäiset pari viikkoa menivät Minimullistajan kanssa suhthyvin. Sitten alkoivat itkut. Tuskaitkut. Lähdimme karsimaan ruokia yksitellen. Lista on valitettavasti kasvanut edellisestä postauksesta kauralla ja suklaalla. Mutta nyt vauva vaikuttaa melko tuskattomalta! Tuttua salapoliisityötä olemme siis tehneet, ja todennäköisesti työ jatkuu, mutta toivomme vähintäänkin, että Minimullistajan olo ei koskaan ikinä mene niin pahaksi kuin Pikkusankarin ensimmäisten seitsemän tietämättömyyskuukauden aikana – olemmehan me tehneet nyt kaikkemme, jotta Minimullistajan mahdolliset refluksi- ja allergiaoireet saataisiin kuriin mahdollisimman varhain.
Enkä minä pistäisi pahakseni, jos Pikkusankarikin muuttuisi pikkuisen vähemmän muodikkaaksi.

6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  On tää maailman meno ihmeellistä ennen vanhaan ei ollut mitään reflukseja tai kukaan ei osannut niitä ymmärtää. Vauva vaan itki ja sillä siisti ja vanhemmat hoiti uupumiseen asti ilman mitään apuja kun isovahemmmat olivat niin vanhoja tai tosi kaukana. Onneksi nykyään tiedetään jo niin paljon ettei lasten tarvitse kärsiä kivuissaan ja monella on myös apuja saatavilla. Nykyaikana onneksi kaikki on helpompaa vaikka lapsen itkuun ei varmaan koskaa totu se on aina yhtä sydäntäsärkevää. Jaksamista teille arkeen. Kauheata kun puhutaan jostain muotisairaudesta jokainen vaihtaisi sen varmaan heti pois vähemmän muodikkaaseen jos olisi sellainen taikasauva itselle. Toivon voimia arkeenne ja tuokoon perjantai 13. päivä sinulle hyvä taikasauvan toiveen kera.

  • Emmi kirjoitti:

   Jep, kyllä on tainnut refluksitauti olla aina olemassa, mutta sitä ei ole osattu diagnosoida. Nyt sitten pahimmissa tapauksissa on aikuisia, joilla on kurkkusyöpää yms., jotka saattavat hyvinkin olla hoitamattoman refluksitaudin peruja 🙁
   Kiitos. Ja kyllä tämän "muotisairauden" todella vaihtaisi johonkin tässä yhteiskunnassa "hyväksyttävämpään" sairauteen, jos saisi päättää. On kyllä ihme, että varsinkin julkisen puolen lääkäreistä suuri osa on sitä mieltä, että vanhemmat ihan huvin vuoksi vain hakevat refluksidiagnoosia lapselleen "muotisairauden" nimissä…

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Millä perusteella refluksitauti on muotisairaus? Olen ilmeisen out, koska tiennyt muotisairauksista. Hämmästyttää ajatus siitä, että joku tauti olisi trendikäs. Kai jokainen mielummin olisi terve ja haluaisi lapsensakin olevan.

  • Emmi kirjoitti:

   Refluksi-allergiapiireissä liikkuu lukuisia tarinoita siitä, että varsinkin julkisen puolen lääkärit tolppaavat vastaanotoillaan käyvät vanhemmat, jotka epäilevät lapsillaan olevan refluksia ja allergioita, sanomalla tyyliin: "Refluksia ja allergioitahan nyt on joka lapsella nykyään, kun vanhemmat juoksevat diagnoosien perässä / liioittelevat lapsen oireita / keksivät niitä tms." Näistä tarinoista on syntynyt käsitys, että lääkärit pitävät lasten refluksia tyyliin vain muotidiagnoosina, jota tietyt yksityisen puolen lääkärit jakavat jokaiselle heidän vastaanotollaan käyvälle. Eli koska tätä sairautta ei oteta lääkäripiireissä vakavasti, se nähdään yleisestikin "vain sellaisten lasten sairautena, joiden vanhemmat kokevat vauvavuoden erittäin rankaksi ja jotka hulluna etsiskelevät allergioiden mahdollisutta pienestikin punottavista poskista". Näin hyvin mustavalkoisesti kirjoitettuna.
   Minä en siis itse missään nimessä näe tätä sairautta muotidiagnoosina, vaan tämä kirjoitus oli ironisesti kirjoitettu.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Ymmärsin ironian, ihmettelin vain kirjoituksen aihetta eli taudin trendikkyyttä. Sekin selvisi nyt. Toivon teille epämuodikkaampia aikoja.

  • Emmi kirjoitti:

   Joo, olisin voinut avata aihetta tietty vähän enemmänkin 🙂
   Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.