Hae
Emmi Anniina

Pysyvä laihduttaminen ja onnistuminen painonhallinnassa – mission impossible?

Taas on se aika, kun monet ihmiset miettivät painonpudotusta ja haaveilevat pysyvästä painonhallinnasta. Meidän perheessä kenenkään ei ole tarvinnut koskaan laihduttaa, emme siis ole omakohtaisesti laihduttamisen eksperttejä. Tiedämme silti paljon pysyvästä painonhallinnasta, ja toki toinen meistä tietää asiasta koulutustensa vuoksi myös ammatillisesti. Tämä teksti on meidän panoksemme vuodenvaihteessa villinä käyvään painonpudotuskeskusteluun, olkaa hyvä!

10 vinkkiä viimeiseen laihduttamiseen

Mielikuvittele lopputulosta usein. Jo projektin alussa on hyvä miettiä lopputulosta positiivisessa mielessä. Miltä sinusta tuntuu, kun olet saavuttanut projektisi? Mikä kaikki mahdollistuu, kun olet tavoitteessasi? Riippuen siitä, mikä tuntuu sinulle omimmalta, tee vain mielikuvaharjoittelua keskittyneesti pääsi sisällä tai ole hieman konkreettisempi: tee vaikka aarrekartta paperille unelmistasi.

Syö sellaista ruokaa, mikä sinulle maistuu. Laihduttamisruuan ei tarvitse olla pahaa tai mautonta. Ruokavalio-ohjeita on maailma pullollaan, mutta kuulostele, mikä on juuri se sinun juttusi. Pieleen et kuitenkaan voi mennä, jos lisäät kaikkea tuoretta värikästä lautasellesi, säädät lisätyn sokerin määrän minimiin ruokavaliostasi ja karsit turhat napostelut pois. Etsi itsellesi maistuvia mausteita ja testaile rohkeasti erilaisia terveellisiä ruokalajeja, jotta ruokavaliosi ei olisi liian aneeminen.

laihdutus

Liiku sillä tavalla, mikä sinulle sopii. Toiset viihtyvät enemmin ryhmäliikunnan parissa, toiset ähisevät mieluiten yksin salilla. Myös kiireiseen arkeen mahtuu monta aktiivista tilannetta pävittäin. Käytät vain mielikuvitustasi. Miten olisi puhelinpalaveri samalla kävellen? Tai rappuset hissin sijaan? Lapsia leikittäessäkin saa helposti hauikset pumppiin! Bussipysäkillä ehtii tekemään helposti huomaamattoman pakarajumpan odotellessa.

Rakenna ympärillesi tukiverkko. Projektistasi kannattaa kertoa niille ihmisille, joilta koet saavasi projektiin tukea. On mahtavaa, jos saat kasattua ympärillesi samanhenkisen piirin, jonka kanssa parhaimmillaan jaat samantyylisen projektin.

laihdutus

Unen merkitystä ei voi koskaan vähätellä, kun puhutaan pysyvästä laihtumisesta. Unen aikana keho palautuu ja vahvistuu – ja siis jaksaa laihduttamista entistäkin paremmin! Univaje toisaalta altistaa tarttumaan herkemmin laihduttajalle epäedullisiin ruokiin. Väsyneenä kun sitä helposti sallii itselleen ”pienen piristyksen”.

Katso projektia taaksepäin ja näe muutoksesi! Usein ihminen sokeutuu omalle muutokselle, joten jos vain suinkin mahdollista, kannattaa valokuvata säännöllisesti itsensä, vain itseään varten. Ehkä kuvia taaksepäin katsellessasi saatat yllättyä positiivisesti!

laihdutus

Älä toljota vain vaakaa. On ymmärrettävää, että pienenevä vaakalukema motivoi, mutta välillä se saattaa antaa vääränlaisia signaaleja: stressi, kuukautiset, erilainen syöminen ja juominen, sairastaminen jne. saattavat kaikki vaikuttaa painoon, vaikka tällä painon muuttumisella ei olisikaan mitään tekemistä varsinaisen toivotun laihtumisen kanssa. Parhaimmassa tilanteessa olet onnistunut kasvattamaan lihasmassaasi ja samalla päässyt eroon ylimääräisistä rasvarastoistasi, mutta silti vaaka saattaa sanoa, että ”projektisi ei ole edennyt”.

Muista vitamiinit ja hivenaineet. Luultavasti jokainen suomalainen tarvitsee ruuan lisäksi tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita ravintolisinä täydentääkseen ravinteiden saantiaan. Kyllä, vaikka lautaselta löytyisi mahtavan paljon kaikkea ravitsevaa, saattaa vajeita silti löytyä kehosta! Ja varsinkin, kun laihdutus voi ainakin joissakin tilanteissa olla keholle stressitekijä (ainakin silloin, jos yhdistät kalorivajeen ja kovan urheilun), kannattaa varmistaa, että kehosi saa kaikki tarvittavat rakennusaineet! Stressi kun syö kehon vitamiini- ja hivenainevarastoja tehokkaammin kuin stressitön tila.

laihdutus

Stressin vähentäminen. Kuten edellisessä kohdassa jo tuli ilmi, stressi ei ole laihtumisen paras kaveri. Kun aloitat laihduttamisprojektin, pyri vähentämään samaan aikaan muita stressitekijöitä elämässäsi, jos vain suinkin pystyt. Silloin keho ottaa laihduttamisprojektin paremmin vastaan. Koholla olevat stressihormonit vaikuttavat kehon hormonitasapainoon ja heikentävät siten esimerkiksi insuliiniherkkyttä, ja tämä taas vaikuttaa hiilihydraattien sietokykyyn ja niiden aineenvaihduntaan.

Hifistely. Jos kaikki perusasiat pysyvään laihduttamiseen ovat jo arjessasi läsnä, voit alkaa hifistelemään. Monesti ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana intoa riittää uuteen elämäntapamuutokseen roppakaupalla ja tuloksiakin näkyy kivasti, mutta sitten tulee seinä vastaan ja paino junnaa paikallaan eikä muidenkaan mittareiden mukaan edistystä ole tullut. Siinä vaiheessa on yleensä tuhannen taalan paikka, että jatkuuko projekti vai palataanko takaisin entiseen. Tässä vaiheessa voit palkata itsellesi valmentajan tai olla biohakkeri-sherlock-holmes ja kartoittaa itse, mikä ruokavaliossasi, ympäristössäsi ja elämäntavassasi mättää sekä tehdä tarvittavat interventiot, jotta saat junan takaisin raiteille.

Loppuelämän juttu?

Lopuksi suosittelemme miettimään, että ovathan ainakin suurin osa valitsemistasi laihdutusmetodeista varmasti sellaisia, että joita voit jatkaa lopun elämääsi? Jos pyrit pysyvään painonhallintaan, et voi alkaa syömään kuurin jälkeen samalla tavalla kuin ennen kuuria etkä voi jämähtää täysin paikalleen, jos olet kuurin aikana liikkunut monta kertaa viikossa. Pyri siis löytämään sellaisia arjen rutiineja, joista nautit, niin laihtumisen aikana kuin sen jälkeenkin!

Toivottavasti tämä teksti oli erilainen kuin ne kaikki nopeita laihdutuskeinoja tuuttaavat tekstit ovat, ja toivottavasti tämä teksti tsemppasi sinua, joka tällaista tsemppiä tarvitset, alkuun projektisi kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.