Hae
Emmi Anniina

Treffit alkuviinien seurassa

*tasting saatu

viinitasting

Saimme kutsun tulla maistelemaan Kalle Naatulan johdolla alkuviinejä Messukeskukseen Viini ja Ruoka 2019 -messuille 25.10.2019 ja otimme tietenkin ilomielin kutsun vastaan ja lähdimme treffeille alkuviinien kanssa*. Olimme tämän vuoden keväällä Lautasella-messujen yhteydessä Kallen viini ja raakasuklaa tastingissä ja tykkäsimme siitä todella paljon! Sen vuoksi oli tietenkin odotuksetkin jo melko korkealla tätä tastingiä kohtaan. Ideologisesti ainakin allekirjoittaneelle naturalviinit edustavat sitä kaikkein kiinnostavinta viinikategoriaa. Tottakai viinin maku merkitsee paljon myös, mutta jos itse lähden ostamaan viiniä, niin katson ensin biodynaamiset ja/tai luomuviinit läpi ja valitsen niistä yleensä jonkun.

Mitä ovat naturalviinit eli alkuviinit?

Tastingissä perehdyimme ensin naturalviinien yleisiin spekseihin Kallen opastuksella. Natural viineillä ei ole mitään globaaleja määritelmiä, mutta on tiettyjä minivaatimuksia, kuten:
– luomu ja/tai biodynaaminen viljely
– käsin poiminta
– minimaalinen interventio eikä lisäaineita, kuten kaupallisia hiivoja, sokeria, entsyymejä…
– luonnollinen kirkastus ja vain kevyt suodatus tai ei ollenkaan
– erittäin vähäinen sulfiittien lisäys 10-70 mg/L tai ei ollenkaan

viinitasting

Naturalviinikategoria saattaa joskus aiheuttaa hämmennystä kuluttajien joukossa selkeän määritelmän puutteen vuoksi. Viinituottajat saattavat myös loukkaantua tästä kategorisoinnista, koska tämä on tapa, jolla viinejä on tehty iät ajat, ennen naturalviini-termin syntyä.

Viinit, joita me maistelimme

Tässä on lista viineistä, joita pääsimme maistamaan:

Pet Nat Rose 2017, Kamara Estate, Pohjois-Kreikka, Rypälelajikkeet: Malagousia, Assyrtiko ja
Xinomavro
Baby Bandito Stay Brave 2018, Testalonga, Etelä-Afrikka, Rypälelajike: Chenin Blanc
Akmènine 2015, Sébastian Riffault, Ranska, Rypälelajike: Savignon Blanc
Raisins Gaulois 2018, Marcel Lapierre, Ranska, Rypälelajike: Gamay
Taganan Tinto 2017, Envìnate, Espanja (Teneriffa), Rypälelajike: useita lajikkeita (osin
tunnistamattomia natiivilajikkeita)

viinitasting

Minä en ole viiniasiantuntija, vaikkakin viineistä olen kiinnostunut. Olen yrittänyt opetella haistelemaan viinien vivahteita, mutta vaikka tavoitan selkeästi eri nyansseja aromissa, en yleensä osaa nimetä tarkasti jotain spesifiä nimeä tuoksulle. Silloin kun on maistelemassa asiantuntijan kanssa viinejä, on hauska, miten sen jälkeen kuin kuulee, mitä pitäisi haistaa, tavoittaa sen usein välittömästi. Aivan kuin sanat välillä puuttuisivat kuvaamaan jotakin, jonka haistaa. Tai sitten tavoittaa sen juuri siksi, kun kuulee, että sen pitäisi haista siltä tai tältä.

Jos kuvailen yllä mainittuja viinejä, niin ensimmäinen Pet Nat oli selkeästi mielenkiintoisin ja maultaan omaan suuhun sopivin. Se oli pirskahteleva, koska se on pullotettu keskeneräisenä, jolloin pullossa syntyy CO2:ta ja siis kuplia.

Toinen viini oli ensimmäinen oranssi viini, jota olen maistanut. Tämä oli kanssa ihan juotava, mutta ei ihan niin hyvä, että maksaisin 20 euroa pullosta. Tämä oli Emmin lempparein kaikista näistä maisteluviineistä.

Kolmas viini ei oikein sopinut omaa suuhun, vaikka yleensä Savignon Blanceista tykkäänkin. Neljäs punaviini oli parempi. Tämä sopi myös Emmin makunystyröille erityisen hyvin. Itselleni alkoi tässä kohtaan tulla jo hieman viiniähky, kun toinen osapuoli pyöritteli pian auton rattiin istahtamisen takia vain kulauksen suussa ja minä join niin sanotusti kaksin käsin. Sen verran täytyy puolustella, että en yksinkertaisesti raaskinut jättää viinejä juomatta, koska ne olisivat menneet muuten viemäriin.

Viides oli mielenkiintoinen, koska se tehdään Teneriffalla yli 100 vuotta vanhoista köynnöksistä, joista kaikkia lajikkeita ei ole tunnistettu. Maku jätti silti vähäsen vielä toivomisen varaan.

viinitasting

Täytyy tosin sen verran vielä pehmentää, että voisin antaa kaikille viineille vielä tilaisuuden jonkun sopivan ruuan kaverina, koska harvoin tulee juotua viiniä ihan pelkiltään.

Viinitasting oli ehdottomasti käymisen arvoinen, koska ensinnäkin tykkäsin Kalle rennosta tyylistä moderoida tilaisuutta ja toisekseen sain maistaa sellaisia viinejä, joita en ihan heti välttämättä itse olisi bongannut ostoskoriin. Todettakoon, että hyvin harvoin maksan itse yli 15€ viinipullosta ja toisekseen ostan lähes kaikki viinit, ne harvat mitä ostan, nykyisin ulkomailta.

viinitasting

viinitasting

Ja käykää ehdottomasti Kallen viini- ja raakasuklaa tastingissä, jos sellaiseen törmäätte. Se on kaikille korkealuokkaisten suklaiden kuluttajien ja viinin ystävien ihan must juttu!

// Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.