Hae
Emmi Anniina

Tietopläjäys istukasta + ohjeet sen syömiseen

Useammille äideille sana istukka
saattaa tuoda vastenmielisiä muistoja mieleen. Se on se synnytyksen
jälkeinen verinen molluska, joka pitää vielä pinnistää pihalle
lapsen syntymän jälkeen. Istukka on erityislaatuinen sisäselin
siinä mielessä, koska keho muodostaa sen vain raskautta varten.
Tämän jälkeen keho hankkiutuu siitä eroon, koska se ei tarvitse
sitä enää.

Istukalla on tärkeä rooli
raskaudessa. Se säätelee vauvan ravinnonsaatia ja samalla
poistaa tämän jätöksiä. Napanuora kiinnittyy istukkaan.
Istukassa on ns. äidin osa ja lapsen osa. Näin äidin ja vauvan veret eivät sekoitu. Istukka tuottaa monia hormoneja.
Istukka on noin puoli kiloa painava pussimainen elin, joka näyttää
pinnallisten verisuoniensa kanssa litteältä puulta, ’tree of life’.
Istukan englanninkielinen nimi
’placenta’ tulee latinasta ja se tarkoittaa kakkua. Monissa
kulttuureissa istukalla on tärkeä merkitys. Eräissä kulttuureissa
istukka haudataan synnytyksen jälkeen. Tällä uskotaan olevan lasta
ja äitiä suojeleva vaikutus. Toiset hautaavat sen siksi, että se
vahvistaa lapsen ja luonnon yhteyttä. Jotkut istuttavat puun istukan
haudan päälle. Nykyisin istukasta tehdään jopa taidetta, kuten
tauluja tai muita koriste-esineitä.
Sitten on se toinen tapa. Se, mitä
kaikki nisäkkäät maan päällä tekevät. Äidit syövät
istukkansa! Tälle on kaksi selitystä. Ensimmäinen on se, että
verinen istukka houkuttelisi luonnossa saalistajia paikalle ja
synnytyksen uuvuttama emo sekä vastasyntynyt olisivat melko helppo
saalis. Toinen selitys istukan syömiselle on sen sisältämät
ravinteet. Joidenkin arvioiden mukaan istukkaan on varastoituneena äidin
eri hormoneja jopa parin kuukauden tarpeille.
Istukka sisältää prostaglandiinia,
joka saattaa edesauttaa kohdun palautumista synnytyksestä. Istukka
sisältää oksitosiinia, joka on ainoa hormoni, millä on
stressihormoni kortisolia alentava vaikutus. Istukan syömisellä on
todettu olevan mielialaa nostava, energiatasoja boostaava ja
maidontuoloa lisäävä vaikutus.
Ja kaikille teille
tiedeorientoituneille, rct-tutkimusten perään huutetijoille
tiedoksi vaan, että nyt puhutaan melkoisen marginaalisesta
porukasta, joka tämänlaista toimintaa harrastaa, siksipä
tutkimuksia aiheesta ei yksinkertaisesti ole. Vain anekdootteja. Esimerkiksi jenkkilässä on monia palvelutuottajia, jotka tulevat joko
itse noutamaan istukkasi synnäriltä tai sitten toimittavat sinulle
kylmäboksin etukäteen, jonka lähetti noutaa. 48 tunnissa saat
sitten istukkasi kuivattuna, jauhettuna ja kapseloituna kätevästi
kotiovellesi. Tästä palvelusta joutuu tietenkin maksamaan melkoisesti.
Se on helppoa tehdä itsekin alla olevien ohjeiden mukaan.
Siis teille, ketkä olette vielä mukana,
kerron seuraavaksi niksinurkkauksessa, miten tuosta sitkeästä,
verisestä pussukasta saa käteviä kapseleita, joita voi napsia
ilman oksennusrefleksiä ja kannibalistin leimaa.

Vaihe 1
Sairaalalaukussa tulisi olla mukana 2
litran minigrip-pussi, kylmäkalleja sekä kylmälaukku.
Vaihe 2
Ilmoita kätilöllesi hyvissä ajoin,
että haluat istukkasi mukaan. Sinun ei tarvitse perustella miksi
näin haluat, onhan se sinun sisäelimesi!
Vaihe 3
Kun istukka on synnytetty ja tämän
jälkeen tutkittu sekä todettu terveeksi, pakkaa se minigrippiin ja
laita kylmään.
Vaihe 4
Vie istukka kotiin niin pian kuin mahdollista, pyyhi se kuivaksi
talouspaperilla ja aseta se leivinpaperin päälle. Laita istukka
kuivuriin tai uuniin 40 asteeseen kuivumaan noin 12 tunniksi tai
kunnes istukka on rutikuiva.
Vaihe 5
Murskaa terävällä veitsellä istukka
mahdollisimman pieniksi murusiksi ja laita murut tyhjiin kapseleihin.
Vaihe 6
Nauti päivittäin synnytyksen jälkeen
1-4 kapselia ruoan yhteydessä.

RJ

12 kommenttia

  1. Lurre kirjoitti:

    Olen itsekin miettinyt tätä mahdollisuutta, vauvan syntymään kun on pari kuukautta aikaa. Olen kuitenkin vielä kahden vaiheilla asiasta, kun toisaalta mietityttää, kun istukka kuitenkin ns. suodattaa, niin onko siihen sitten kertynyt myös ei niin hyvät asiat? Harmi, kun tosiaan asiasta ei oikein tutkimuksia ole. Talteen istukkani otan joka tapauksessa! 🙂

    • RJ kirjoitti:

      Samaa mietittiin kanssa, mutta sitten kun ajattelee, että kuinka pienen ihmisen kuona-aineita se suodattaa, niin hyödyt ylittävät haitat varmasti reilusti.

  2. Anonyymi kirjoitti:

    Sairasta hommaa!

    • RJ kirjoitti:

      Olet täysin oikeutettu mielipiteeseesi.

      Jos et ole vegaani, niin syöt ilmeisesti vain luomutuotettua, kotimaista niittylihaa? Jos et syö, niin suosittelen käyttämään hetken selvittääkseen, että mistä syömäsi lihavalmiste on peräisin, mitä eläimelle on syötetty ja miten eläintä on kohdeltu. Voin kertoa oman selvitystyöni jälkeen, että se vasta sairasta hommaa onkin.

  3. Anonyymi kirjoitti:

    MINUN MIELESTÄNI AIVAN OKSETTAVA AJATUS. EN SYÖ LIHAA ITSE. POHDINPAHAN VAIN MIHIN MAAILMA ON MENNYT.

    • RJ kirjoitti:

      Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että maailma on mennyt monessa asiassa huonompaan. Tämä asia, mistä kirjoitin ei tosin ole mikään uusi juttu vaan päinvastoin. Se mikä on mun mielestä tavallaan surullista on se, että jos äiti ei halua ottaa istukkaansa mukaan, menee se kylmästi vain sairaalan roskikseen. Lähes kaikki (ellei jopa kaikki) nisäkkäät luonnossa, jotka ovat kasvissyöjiä syövät kuitenkin oman istukkansa.

  4. Eija kirjoitti:

    enpä ole moisesta kuullut, mutta lienee jokaisen oma asia, mitä istukallaan tekee. Sen sijaan minulta kysyttiin aikoinaan, saako istukan ottaa tutkimuskäyttöön. Annoin luvan. Ymmärrän luonnon eläinten syövän istukkansa juuri kertomistasi syistä, mutta koska me lajina ja synnyttäjinä kuitenkin eroamme jonkin verran eläimistä, en tiedä onko istukan syöminen tervellistä, etenkään jos sitä ei syödä heti tuoreeltaan niin kuin eläimet tekevät. Kiintoisa ajatus kuitenkin ja toden totta; istukan liha ei voine olla tehotuotetun nauta- tai sikaparan lihaa kummempaa.

  5. Unknown kirjoitti:

    Istukka tuli lämpöisenä kättäriltä muutaman tunnin ikäisenä keittiööni. Valmistin ystäväni tyttöystävän istukasta pari tuotetta. Paistoin ja maustoin muutaman fileen ja loput kuivatin. Olihan se aika heavya aluksi tälläiselle verikammoiselle vegelle, vaan kyllä siitä yli pääsi ja tuotteet valmistui. Jos joku kysyy vielä kyllä voin valmistaa tulevaisuudessakin.

  6. Rebecca kirjoitti:

    You mention there are companies that do it for you. Do you know the names? I’m interested in this but can’t really imagine doing it myself right after birth.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *