Hae
Emmi Anniina

Kolme tarinaa, joista sinäkin vaikutut

uskomukset

Nämä tarinat ovat tosia.

Opettajat ja oppilaat

Opettajat saivat itselleen uudet luokat opetettavikseen. Tutkijat kertoivat opettajille nimiltä oppilaat, jotka olivat saaneet testituloksissa loistavat arvosanat: nämä oppilaat olivat älykkäämpiä kuin muut oppilaat, niin perinteisessä mielessä kuin tunnetason älykkyydessäkin. Opettaja opetti koko lukuvuoden hänelle annettua luokkaa. Lukuvuoden lopuksi mitattiin, ketkä oppilaista olivat kehittyneet eniten. Vastaus oli tismalleen he, joiden nimi oli kerrottu opettajalle; siis he, jotka tutkijat esittelivät opettajille kategorialla ”älykkäät”.

Lukuvuoden päätyttyä tutkijat kertoivat opettajille, että oppilaiden nimet olivat täysin sattumanvaraisesti arvottu, eikä minkäänlaista testiä oltu edes tehty älyykkyydestä. Opettaja oli siis omilla uskomuksillaan ohjannut niiden oppilaiden kehittymistä mahtaviin tuloksiin, joiden he OLETTIVAT olevan älykkäitä. Muut oppilaat eivät kehittyneet lainkaan samaa tahtia lukuvuoden aikana, vaikka todellisuudessa heissä oli älykkyyttä ihan samalla variaatiolla kuin älykkääksi kutsumillakin oppilailla.

Norsu ja köysi

Kun norsu syntyy eläintarhaan, hänen jalkaansa laitetaan köysi estämään karkaamiset. Köysi sidotaan johonkin tukevaan paikkaan kiinni. Köysi on sen verran vahva, että vastasyntynyt norsu ei pääse karkaamaan, vaikka yrittäisi. Sama köysi on norsun jalassa koko hänen elämänsä ajan. Norsu kerää painoansa monta tonnia elämänsä aikana, mutta koskaan se ei yritä karata, sillä se on oppinut jo pienenä, että köydestä ei pääse irti. Norsu OLETTAA, että hän ei voi karata, vaikka hän pääsisi helpostikin irti köydestä aikuisena, vahvana norsuna.

Isot kalat ja pienet kalat

Akvaariossa on isoja kaloja ja pieniä kaloja. Isot kalat yrittävät tietenkin syödä pieniä kaloja. Isojen kalojen ja pienten kalojen väliin laitetaan läpinäkyvä lasi. Isot kalat oppivat, että ne eivät pääse syömään pieniä kaloja. Kun välissä oleva lasi otetaan pois, isot kalat eivät edelleenkään yritä syödä pikkukaloja, sillä ne edelleen OLETTAVAT, että ne eivät vieläkään voisi syödä pieniä kaloja.

Tutki uskomuksiasi

Olen oppinut nämä tarinat Reetta Vanhasen NLP-kursseilla (neuro-linguistic programming eli neurolingvistinen ohjelmointi), kun olemme käsitelleen uskomuksia. (Kirjoitin tarinat muistini varassa, joten toivon, että keskityt tarinoiden ideoihin lukiessasi tekstiä. Sanavalinnat ja lauserakenteet saattavat olla, ja varmasti ovatkin, erilaisia verrattuna Reetan kertomaan.) MIKÄ VOIMA USKOMUKSILLA OIKEASTI ONKAAN! Oletko koskaan ajatellut asiaa?

Uskomusten poisto on ollut aina yksi vaikuttavimmista asioista NLP-polullani, niin oppilaana ollessani kuin apuopettajana ollessani. Uskomukset, joita ihmiset yleensä eivät edes tiedosta, saattavat vaikuttaa negatiivisesti moneen tilanteeseen elämässä, ne saattavat vaikeuttaa huomattavasti elämää ja pahimmassa tapauksessa uskomukset saattavat estää kokonaan halutunlaisen elämän elämistä.

Omiin uskomuksiin kannattaa ehdottomasti paneutua, ja huonot uskomukset poistaa! Uskomuksethan eivät ole läpeensä pahoja, vaan niillä on aina ollut kyseisen ihmisen elämässä jokin positiivinen tarkoitus, vaikka se ei päällisin puolin siltä ehkä näyttäisikään. Ehkä uskomusten avulla ihminen on suojannut itseään joiltakin asioilta ja tapahtumilta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun uskomukset alkavat tuottaa enemmän huonoa kuin hyvää ihmisen elämään, kannattaa uskomuksista luopua.

uskomukset

Minä en osannut enkä pystynyt luopumaan uskomuksistani ennen kuin aloin opiskelemaan NLP:tä (enhän edes osannut tiedostaa niitä ennen opiskelua). Sen jälkeen onkin sitten rymissyt uskomusjärjestelmät ihan kunnolla! On ollut myös hienoa päästä näkemään niin monen ihmisen uskomusten purkautumista ja sen prosessin vahvaa vaikutusta!

Vaikka et NLP:tä opiskelisikaan, niin aina on hyvä hieman tutkailla omia uskomuksiaan. Minkälaisia yleistyksiä sinä teet itsestäsi, läheisistäsi, sukupuolten eroista, maailmasta…?

uskomukset

Tässä vaiheessa jätän asian teille hautumaan ja palaan toisessa tekstissä hieman konkreettisempien vinkkien kera, jos asia kiinnostaa. Paina postauksessa olevaa sydäntä, jos tykkäisit, että jatkan aiheen kimpussa kirjoittelua!

// Emmi

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

IG: @sribentti / FB: @readysteadyflowblog

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS:

NÄMÄ 10 LUPAUSTA TOIVOISIN JOKAISEN IHMISEN ITSELLEEN UUTENA VUOTENA LUPAAVAN

AJATTELE NYT EDES VÄHÄN KIELENKÄYTTÖÄSI!

PYSYVÄ LAIHDUTTAMINEN JA ONNISTUMINEN PAINONHALLINNASSA – MISSION IMPOSSIBLE?

2 kommenttia

  1. Tiina K kirjoitti:

    Juuri näin! Omat ennakko asenteet vaikuttavat aivan kaikkeen elämässämme ja erityisesti siihen omaan toimintaamme. Loistava teksi! 🙂

    https://nouw.com/tiinak

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.