Hae
Emmi Anniina

Vieraskynä: Miten eteerisillä öljyillä voi lisätä hyvinvointia?

Olettekin varmasti huomanneet, että olen blogissa kirjoitellut nykyään jopa enemmän hyvinvointijuttuja kuin kuulumispostauksia. Niin mielenkiintoisiin asioihin olen viime vuosina törmännyt! Tällä kertaa otan esille myös tosi mielenkiintoisen asian, meinaan öljyasian. Tämä asia on kuitenkin sellainen, josta minä en tiedä lähes mitään, siksi vieraskynään tällä kertaa tarttuukin kaverini Ulla. Teksti ei ole mikään blogiyhteistyö, jossa liikkuisi rahaa (vaikka tekstissä mainitaankin yksi tuotenimi), vaan se on kirjoitettu sillä ajatuksella, että on kiva nostaa esille hyvinvointijuttuja, joihin ei välttämättä törmää ihan jokaisessa telkkari- tai lehtimainoksessa. On kiva avata uusia ajatuksia lukijoille, ja tässä annankin nyt Ullan avata öljyjen monipuolista maailmaa teille. Ullan yhteystiedot halusin tuohon loppuun, jotta voitte kysyä häneltä suoraan teitä askarruttavia asioita, sillä minä en niihin osaa vastata. Toki myös niihin kysymyksiin, joita mahdollisesti tähän kommenttikenttään tulee, Ulla lupasi vastailla! Muuten, Ullaan olen tutustunut alunperin refluksi-allergiapiireissä, joista te vanhat lukijat minutkin varmasti alunperin löysittekin… 🙂 

Eteeriset öljyt – hyvinvointia puhtaasti luonnosta

Olen aina ollut kiinnostunut luonnollisuudesta ja ekologisuudesta, ystävät ovat kutsuneet hipiksi jo pidemmän aikaa. Kasvimaan viljely, hortoilu, vihermehut ja kodin kemikaalikuorman pienentäminen seurasivat luonnollisena kehityskulkuna. Eteeriset öljyt ovat olleet perheessämme käytössä kahden vuoden ajan. Olin juuri innostunut villiyrteistä, käynyt saippuantekokurssilla ja luin innoissani Rautavaaran Miten luonto parantaa –kirjaa, kun kuulin eteerisistä öljyistä ensimmäisen kerran.

Perheessämme on allergisia lapsia. Toinen toistaan haastavampia oireidensa kanssa. Kuopuksemme niin sanotusti räjäytti potin ja toi mukanaan melkoisen määrän haasteita. Oireilu oli voimakasta sekä iholla että suolistolla ja rajoitukset laajenivat ruoka-aineiden lisäksi pesuaineisiin, lisäravinteiden ja lääkkeiden makeutus- ja täyteaineisiin, jopa apteekin rasvoihin. Elimme allergiasuon syvintä vaihetta eteeristen öljyjen tullessa elämäämme. Olen kiitollinen siitä yhteensattumasta, joka öljyt meille toi, koska koen niiden olleen tukena sekä oireilevien lasten että oman jaksamiseni kanssa.

Lasten myötä aloin kiinnittämään huomiota kodin kemikaalikuormaan ja lähdin sitä keventämään jo ennen kuin olin edes kuullut eteerisistä öljyistä. Young Livingin tuotteiden myötä olen aste asteelta vaihtanut kotimme puhdistus- ja hygieniatuotteita luonnollisiin ja puhtaisiin vastaaviin tuotteisiin ja yllätyksekseni huomasin kuinka hyvin ne sopivat myös meidän oireilevalle lapsellemme. Näiden tuotteiden tultua perheeseemme olen saanut helposti karsittua kemikaalikuormaa entisestään ja tuotua kotiin samalla miellyttäviä tuoksuja suoraan luonnosta.

Tulen tekstissä puhumaan vain Young Livingin tuotteista, koska niitä perheessämme käytetään ja niihin olen perehtynyt. Young Living tarjoaa laajan valikoiman puhtaita luonnontuotteita tukemaan hyvinvointia. Eteeristen öljyjen lisäksi löytyy tuotteita kodin puhdistukseen, henkilökohtaiseen hygieniaan, kauneudenhoitoon sekä erilaisia ravintolisiä. Kaikkia näitä yhdistää yrityksen ydintuote, eteeriset öljyt. 

Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt on tunnettu jo Faaraoiden aikana, joten mistään uudesta jutusta ei suinkaan ole kyse. Eteeriset öljyt ovat kasvin haihtuvia aineita. Niissä on kasvin elinvoima, ne kuljettavat happea ja toimivat kasvin puolustusjärjestelmänä. Englanniksi eteerinen öljy on essential oil, välttämätön. Eteerisiä öljyjä saadaan kasvin eri osista kuten kukasta, lehdestä, juurista, hedelmän kuoresta tai pihkasta. Young Livingin eteeriset öljyt valmistetaan pääsääntöisesti höyrytislaamalla, sitrusöljyt kylmäpuristetaan hedelmän kuoresta.

Eteeriset öljyt luokitellaan EU-alueella lähtökohtaisesti kosmetiikaksi eli pääasiallinen käyttötarkoitus on iholle ja tuoksuna. Eteerisiä öljyjä voidaan myös luokitella laadun ja puhtauden mukaan seuraavasti: 

  • Synteettiset öljyt, jotka valmistetaan kemiallisesti laboratoriossa. 
  • Laimennetut tai muunnellut öljyt. Reilusti laimennettu öljy ei tuoksu houkuttelevalle, jolloin tuotteeseen saatetaan lisätä kemikaaleja tuoksua vahvistamaan.
  • Luomuöljyt, joiden kasvatus ja tuotanto on säännösteltyä, mutta mm kasvit voi tislata useampaan kertaan ja valmiin tuotteen laimentaminen on edelleen mahdollista.
  • Terapeuttisen asteen eteeriset öljyt, joissa on vain laadukkainta kasvin omaa eteeristä öljyä.
Tämä ei ole virallinen luokitus, mutta on mielestäni havainnollistava ja auttaa hahmottamaan tuotteiden kirjoa markkinoilla. Vaihtelu tuotteen laadussa on omiaan hämäämään kuluttajaa ja hankaloittaa tuotteen arvioimista ostotilanteessa. Kehotan luottamaan aistinvaraiseen arvioon ja testaamaan mahdollisuuksien mukaan useamman tuottajan öljyjen tuoksua.

Young Livingin öljyt ovat terapeuttisen asteen eteerisiä öljyjä. Puhtaita ja tiiviitä. Kasvin kasvattamiseen ei käytetä kemikaaleja, joten tuote on jo raaka-aineena puhdas. Tuotantovaiheessa öljyä ei muunnella mitenkään eikä tislauksessa käytetä kemiallisia apuaineita eteerisen öljyn irrottamiseen. Pullossa on vain kasvin omaa eteeristä öljyä ja laatutaso on tutkitusti korkea. Yhtiö on käyttänyt paljon tietotaitoa selvittääkseen kullekin kasville optimaalisen kasvualustan, kasvuajan, sadonkorjuun ajankohdan ja tislaustavan, jotta pulloon saataisiin kaikkein laadukkain öljy. Tislaamiseen käytetään pelkästään vettä ja sopivaa painetta. Kasvit tislataan vain yhden kerran, jolla varmistetaan saadun öljyn korkea laatu. Vai miltä sinusta tuntuisi ajatus saada toiseen kertaan suodatettua kahvia?


Käyttötavat

Helpoin ja yksinkertaisin tapa käyttää eteerisiä öljyjä aromaattisesti, on tuoksutella suoraan pullosta. Haihtuvat öljyt pääsevät pullosta keuhkojen kautta verenkiertoon. Tuoksu vaikuttaa myös aivojen limbiseen järjestelmään, joka hallinnoi sekä muistoja että tunteita. Miltä kuulostaisi, että saisit itsellesi rohkeutta, rentoutta tai vaikkapa itsevarmuutta yksinkertaisesti tuoksuttelemalla eteeristä öljyä? Aromaattinen vaikutus saadaan myös huonetuoksuna diffuuserilla tai lämpölampulla haihduttamalla. Haihduttamalla eteerisiä öljyjä huoneilmaan, pääsee öljyn ominaisuuksista nauttimaan vaikka koko perhe samaan aikaan.

Eteerisiä öljyjä käytetään paljon myös paikallisesti iholla. Yhdessä pisarassa eteeristä öljyä on moninkertainen määrä molekyylejä verrattuna ihmiskehon soluihin. Yksi tippa siis riittää pitkälle ja laadukkaissa eteerisissä öljyissä usein vähemmän on enemmän. Pienen kokonsa ansiosta molekyylit kulkevat kehossamme vaivatta ja tutkimuksin onkin todettu, että eteerinen öljy tavoittaa kehomme jokaisen solun noin 20 minuutissa. Iholle käytettäessä terapeuttisen asteen eteerinen öljy olisi hyvä laimentaa laadukkaalla kasviöljyllä. Tämä kantajaöljy hidastaa eteerisen öljyn haihtumista ja tasoittaa öljyn imeytymistä iholta. Eteeristä öljyä voi lisätä suoraan vaikkapa kireille lihaksille.

Uutuutena Young Living on tuonut markkinoille ravintolisäluokituksen saaneita eteerisiä öljyjä. Joitain eteerisiä öljyjä siis voi käyttää myös sisäisesti. Jotta eteerisiä öljyjä voi suositella käytettävän sisäisesti, tulee niillä olla ravintolisäluokitus. Olethan siis tarkka käyttämäsi öljyjen laadusta ja varmistat, että öljypullon etiketissä lukee ”ravintolisä”. Sisäinen käyttö tuo uuden tavan hyödyntää eteeristen öljyjen voimaa. Ravintolisäöljyt ovat upea mahdollisuus saada ruokiisi puhdasta makua ilman kemikaaleja. Itse maustan sillä veden, lisään tipan luonnonjugurtin sekaan tai salaatinkastikkeeseen. Perheen suurin herkku on piparmintulla maustettu mutakakku.


Mistä näitä saa?
 

Tuotteita saat asiakashinnalla suoraan jälleenmyyjältä tai voit halutessasi luoda itsellesi jäsentilin. Kokonaisvaltainen tapa tutustua eteerisiin öljyihin on osallistua öljyesittelyyn. Rennossa öljyesittelyssä jälleenmyyjä kertoo eteerisistä öljyistä, niiden erilaisista käyttötavoista ja antaa hyödyllisiä käyttövinkkejä. Öljyesittelyn aikana pääset tuoksuttelemaan eteerisiä öljyjä, maistelemaan ravintolisäöljyjä ja kuulet kuinka voit itse tukea hyvinvointiasi näillä tuotteilla. Voit pyytää esittelyä kotiisi sinulle ja ystävillesi tai voit osallistua avoimeen öljyesittelyyn.

Oletko sinä jo tutustunut eteerisiin öljyihin? Kerro omista kokemuksistasi kommentoimalla alle. Kiinnostaisiko sinua ilmainen öljyesittely? Ole minuun yhteydessä ja järjestetään sinulle sopiva tapa tutustua lähemmin eteerisiin öljyihin.

Ulla Somerma, Young Living itsenäinen jälleenmyyjä.
www.rakkaudestaoljyihin.fi

Kuvat Young Livingin materiaaleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *