Hae
Emmi Anniina

Onko joulua ilman stressiä?

Meillä ainakin on joulu ilman stressiä, ollut niin kauan kuin minä muistan 🙂 Sain Mutsi on mäsä -bloggaaja Katilta haasteen, jossa pyydetään vinkkaamaan keinoja stressittömään jouluun. Kiitos haasteesta 🙂 Tässäpä siis meidän perheen vinkkejä.
1. Vähemmän todellakin on enemmän, mitä tulee jouluruokiin(kin). Meillä on ollut tapana panostaa jouluruuissa laatuun, ei määrään. Ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä, eikä yhtäkään kauhallista mitään jouluruokaa ole koskaan jouduttu heittämään pois (eikä kukaan myöskään ole jäänyt ilman ruokaa, heh). Luonnollisesti laatuun panostaminen on meidän juttu, sillä kaikki, mitä ostamme, on luomua (joten sairaita määriä ei ole varaa ostaa). Älytön keittiöstressi ei siis ole välttämättömyys onnistuneen joulunvieton kannalta.
2. Ei mitään väkisin-juttuja. Meillä mennään joulu hyvin pitkälti fiilispohjalta, eikä mitään väkisin tehtäviä päällekuorrutettuja rituaaleja tungeta jouluun, jos ne eivät vain tunnu hyvältä. Esimerkiksi joulukirkko aamulla klo 07 kuulostaa ajatuksena oikein ihanalta, tunnelmalliselta ja kauniilta, mutta… koska me nyt vaan arvostamme nukkumista sen verran, niin emme todellakaan herätä ketään vapaaehtoisesti vapaa-aamuna kuudelta. Väkisin suoritettavat jutut kun tuppaavat lisäämään stressiä jokaikiselle.
3. Lahjashow hallintaan järkevällä ostamisella. Meillä ei ole ikinä ollut lahjaröykkiöitä aattona lattialla, eikä minun mielestäni joulussa tärkeintä ole se, että lapset hukkuvat lahjoihin. Koska meillä siihen ei ole koskaan opetettu, lapset eivät myöskään ole oppineet sellaista kaipaamaan. Toki, meillä poikien lähipiiri on niin suppea, että lahjoja ei senkään takia tule todellakaan paljon. Lapset kyllä osaavat arvostaa yhtä hyvin sitäkin, että saavat vain muutaman lahjan, varsinkin, jos ne muutamat lahjat ovat mieluisia. Lahjashown pienentäminen vähentää kummasti myös sitä stressiä!
4. Lahjoita hyväntekeväisyyteen. Miten se liittyy joulustressiin? No niin, että hyväntekeväisyydestä tulee hyvä mieli, ja hyvä mieli vähentää stressiä! Ja kun tietää, että jouluna KUITENKIN tulee uutta tavaraa kotiin, niin on kivaa myös luopua vanhasta jonkun toisen hyväksi.
5. Halaa, pussaa ja nyhjää! Jouluna ON aikaa vain olla toisten kanssa, joten lievennä stressiä läheisyyllä. Ja tee sitä mieluummin jo ennen joulua, säännöllisesti, joka päivä, niin myös ennaltaehkäiset joulustressiä!
Rentoa joulukuuta kaikille! 🙂

3 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hienoa, että osaatte. Panostamme kanssa runsaaseen joulupöytään mutta emme kyllä ole koskaan heittäneet ruokaa pois. Lahjoja on ostettu myös aivan liian paljon mutta hyödyllisiä ja mieluisia. Onneksi joulu on kerran vuodessa. Stressitöntä tää ei kyl ole mutta mukavaa yhdessä oloa. Hauskaa joulupuuhaa kaikille.

  • Emmi kirjoitti:

   Monissa perheissä valitettavasti kuulee ruokaa ostettavan niin liikaa, että sitä joudutaan sitten heittämään pois.
   Mutta sehän on hienoa, jos jaksaa ja tykkää laittaa paljon ruokaa pöytään ja vieläpä, että kaikki ruoka tulee syödyksi 🙂 Pointti minulla olikin se, että jos ruuanlaitosta tulee stressiä, niin siitä voisi aika moni karsia, kun lajeja vähentää ja panostaa laatuun joulupöydässä 🙂

   Mukavaa joulunaikaa teille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.