Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Reissutyöläisen vinkit huippuvireen ylläpitoon myös pitkillä ulkomaanmatkoilla

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

Vaikka matkustelu onkin useimmiten kivaa, liittyy siihen silti omat haasteensa. Toisille matkalle lähtö voi olla hyvinkin stressaavaa. Ehkä suurin haaste oli sitten kyse työ- tai lomamatkasta on aikaerorasitus, eli jetlag. Jaan teille seuraavaksi reissutyöläisen vinkit huippuvireen ylläpitoon myös pitkillä ulkomaanmatkoilla.

Minimoi stressi

Minimoi stressi – helpommin sanottu kuin tehty. Hyvä valmistautuminen ennakkoon helpottaa elämää vieraassa maassa huomattavasti. Itse tykkään todella paljon käyttää Google mapsiä reittien suunnitteluun. Sieltä löydät julkisen liikenteen aikataulut, navigointipalvelun ja voit tarkastaa lähialueesi palvelutarjonnan. Jos pelkäät suuria datasiirtomaksuja, voit aina mennä johonkin julkiseen tilaan tai kahvilaan, joista useimmiten löytyy free wifi ja voit ladata offline-kartan valmiiksi, jota voit käyttää ilman nettiyhteyttä.

Maailmalla on edelleen monia paikkoja, joissa hyväksytään vain käteinen. Varaudu siis pitämään aina paikallista valuuttaa mukanasi ainakin parin päivän tarpeen verran.

matkustaminen

Yksi stressin vähentämiseen liittyvä täsmävinkki on adaptogeenit, kuten rhodiola tai aswhagandha. Itselläni nämä ovat mukana matkoilla, sillä ne tukevat kehon kykyä sietää stressiä paremmin. Ilmainen ja tehokkain ase stressihormoni kortisolin laskuun on oksitosiini, eli ns. läheisyyshormoni. Keho tuottaa sitä itse, kun olemme toistemme lähellä. Jos olet matkalla yksin, etkä pääse halaamaan puolisoasi, perhettäsi, ystävääsi, lemmikkiäsi tms., toimii oksitosiinin lisääjänä myös vaikkapa rentouttava hieronta.

Bonus: pidän itse mukana aina survival kit:iä, jossa on c-vitamiinijauhetta, aktiivihiiltä ja ruoansulatusentsyymejä. Mega-annos C:tä buustaa kehon vastustuskykyä, jos tunnet kaktuksen piikkejä kurkussasi. Aktiivihiili nappaa vatsatautipöpöt välittömästi kiinni ja selviät todennäköisesti paljon vähemmällä vaivalla ruokamyrkytyksistä. Entsyymeillä varmistat, että (liian) myöhään syöty raskas ateria ei pidä sinua hereillä puolta yötä.

Pidä huolta ihosi kunnosta

Pidä huolta ihosi kunnosta – Iho on meidän uloin suojakerroksemme, josta kannattaa pitää hyvää huolta välttyäkseen monilta ikäviltä asioilta. Huolehdi, että ihosi on ehjä, sillä muuten on vaara, että nappaat jonkun ikävän veriteitse tarttuvan tuliaisen matkaltasi.

Jos vietät aikaa auringossa, mutta et halua kuorruttaa itseäsi aurinkorasvoilla, voit tehostaa kehosi kykyä sietää uv-säteilyä syömällä suuria annoksia beetakarotenoideja jo hieman ennen sekä koko matkan ajan. Tehokkain on astaksantiini.

matkustaminen

Voit myös valmistaa aurinkorasvan itse sekoittamalla kookosöljyä ja kaakaovoita. Jos tarvitset tehokasta suojaa, niin lisää sekoitukseen vielä sinkkijauhetta.

Lisätärppi: Tiesitkö, että jos käytät aurinkolaseja, jotka blokkaavat uv-säteilyn silmiltä, ei kehoon tule silmien kautta informaatiota, että aurinko paistaa. Tällöin iho ei osaa myöskään itse suojautua uv-säteilyltä. Harkitse siis kahdesti, että haluatko/tarvitsetko aurinkolasejasi muulloin kuin autonratissa aurinkoisina päivinä.

Selätä aikaerorasitus

Ihmisillä on sisäinen kello, joka on siinä rytmissä, mitä normaalisti elät (jos elät suhteellisen säännöllistä elämää). Jos lennät monen aikavyöhykkeen yli, ei sisäinen kellosi välttämättä seuraa ihan niin nopeasti perässä ja joudut kärsimään tästä aikaerosta. Onneksi on kikkoja, joilla voit synkronoida sisäisen kellosi nopeammin uuteen aikaan.

Maadoita itsesi mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman pitkäksi aikaa, kun olet saapunut määränpäähäsi. Ota siis kengät ja sukat pois ja tallustele paljain jaloin nurmikolla tai rantahiekalla. Vielä parempi on, jos menet lillumaan meriveteen. Kehosi saa maakosketuksen kautta informaatiota olinpaikastaan ja oikeasta aikavyöhykkeestä.

matkustaminen

Tue melatoniiniaineenvaihduntaasi. Jos et halua ottaa melatoniinia purkista, niin on olemassa myös muita keinoja. Oleskele aamu-/keskipäivän aikaan ulkona niin, että silmäsi saavat auringonvaloa. Valo viestittää aivoille, että on päivä. Valo on myös paras sirkadiaanisen rytmisi tahdistaja. Sitten kun tulee ilta ja hämärä, pyri välttämään kaikkea voimakasta valoa, jotta silmät viestittävät aivoille, että on ilta.

Täsmäniksit: True-biohakkerit käyttävät tietenkin sinivaloa blokkaavia laseja iltaisin. Jos tämä ei ole juttusi, niin minimoi ainakin kaikki sinisen valon lähteet, siis ruudut. Säädä näytön värispektriä mahdollisimman punaiseksi joko manuaalisesti tai käytä tätä varten sovelluksia, kuten f.lux.

matkustaminen

Huolehdi myös, että elimistölläsi on riittävästi melatoniinin rakennuspalikoita. Tärkein näistä on aminohappo tryptofaani. Paras tryptofaanini lähde on kurpitsansiemet tai niistä tehty jauho. Tryptofaanista muodostuu kehossa serotoniinia ja serotoniinista edelleen melatoniinia. Mutta viimeisin konversio tapahtuu vain, jos on riittävän pimeää. Mutustele siis matkallasi iltaisin kynttilän valossa kurpitsansiemeniä ja nuku levollisesti 😉

//Ramon

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.