Hae
Emmi Anniina

Äiti ansaitsee ne kaameat yöt

äiti ja kuopus

Voihan väsymys ja huonosti nukutut yöt! Meillä on eriskummallinen tilanne, josta tulin teille nyt kertomaan. Meillä kuopus nukkuu minun kanssa ollessani huonosti, mutta mieheni kanssa ollessa hyvin. Mitäs tästä nyt voisi oikein ajatella ja mitä tässä voisi tehdä? Onko muilla tämmöisestä kokemusta?

Jos olette vuodenvaihteen tienoilla lukeneet blogiani, niin tiedätte, miten unihommien kanssa meillä on jouduttu tekemään. Tiivistettynä tarina meni seuraavasti. Nukuimme kuopuksen kanssa perhepedissä joulukuuhun asti (tuolloin hän oli 1v7kk). Yöt olivat olleet kuitenkin rauhattomia koko kuopuksen elämän ajan (tukkoisuudet, hampaat, muu pyörintä…). Joulukuussa minä tulin kipeäksi (ylirasituksesta johtuva korkea kuume ja perään vatsatauti) ja nukuin vierashuoneessa tuon kipeyden ajan, jolloin mies hoiti kaikki kuopuksen yöheräämiset. Kipeyden jälkeen päädyimme kokeilemaan, josko yöt rauhoittuisivat, jos jään ”pysyvästi” vierashuoneeseen (eli aina, kun mies on kotona yöt). Ensimmäiset viikot sisälsivät todella paljon kuopuksen yöllisiä pitkiä raivokohtauksia, ja kuopus huuteli äitiä pitkin yötä. Pikkuhiljaa kuitenkin yöt palasivat samanlaisiksi ”normaaleiksi” hulinoiksi kuin minun vieressä nukkuessakin. Tätä linjaa siis jatkettiin siinä toivossa, että yöt edelleen paranisivat: minä nukuin miehen ollessa kotona vierashuoneessa ja miehen matkojen aikana nukuin kuopuksen vieressä.

Äiti saa ne huonot yöt

Nyt, kun pidemmän aikaa on tätä linjaa jo jatkettu, ovat yöt muodostuneet niin, että minun ollessa kuopuksen kanssa yöt ovat ihan kaameita, ja mieheni ollessa kuopuksen kanssa yö menevät melkoisen hyvin (eli yksi, kaksi heräämistä/havahtumista). Kaiken kukkuraksi kokeilimme yhden kerran, kun Mummo oli meillä yötä, miten Mummon kanssa yö sujuu… Ja totta tosiaan: Mummo ja kuopus nukkuivat hyvin yhdessä, kun minä nukuin tuolloin vierashuoneessa.

Nyt sitten ihmetellään, että mistä tässä on kyse, sillä (yö)imetyksestä ei voi olla kyse. Kuopus ei enää öisin syö, vaan maidon sijaan hän pyytää öisin vettä, jos on tarve juoda.

Mitä öisin tapahtuu?

Öisin kuopus heräilee monta kertaa tunnissa varmistamaan, että minä olen vieressä. Hän havahtuu, sanoo ”äiti”, joko kuistaten ja melko kovaankin ääneen. Ja siis ihan kylki kyljessä me nukumme… Kuopus hinautuu ihan lähelleni. Jos väliin on vahingossa tullut senttikin, niin kuopus hinautuu ihan poski poskea vasten ja kädet tiukasti hiuksiini upoten. Näin on paras hänen mielestään. Ja tästä huolimatta hän havahtuu monta kertaa yössä sanomaan äitiä. Eli mitäs tässä nyt sitten voisi tehdä?

Kun kuopus nukkuu isinsä kanssa, hän havahtuu 80% vähemmän, eivätkä yöt muutenkaan ole niin levottomia kuin minun kanssani. Ja sama tuona yhtenä yönä Mummon kanssa. Minä nukutin kuopuksen, mutta Mummo tuli yöksi hänen viereensä, ja hyvin oli mennyt! Ihan uskomatonta!

kuopus ja äiti

Olen seurannut nyt puolisen vuotta öitä aktiivisuusmittarillakin, ja katsonut siitä uniaikoja. Hyvä esimerkki, jonka todellakin oma olokin vahvisti, on näistä kahdesta peräkkäisestä yöstä, joista kerroin. Minä nukuin kuopuksen kanssa yön niin, että olin yhdeksän tuntia sängyssä hänen kanssaan. Uniaikaa kertyi 3h45min. Seuraava yö olikin tämä kummallinen Mummo-yö, jolloin nukuin vierashuoneessamme. Silloin uniaikaa kertyi 8h45min, kun vietin sängyssä sen samat 9h. Vaikka kuopus ei valvoisikaan koko yötä siinä, niin minä en saa samantien unta, jos kerran pari tunnissa kuopus herättää minut. Siksi uniaikani on melkoisen lyhyt näitä öinä.

Nyt, jos jollakin on vinkkejä tähän tilanteeseen, niin laitelkaa kommenttia! Meillä noudatetaan lempeää ja lapsilähtöistä kasvatusta, eli semmoisia vinkkejä otan vastaan 🙂 Suurin ongelma näissä öissä on se, että tulen älyttömän väsyneeksi miehen matkojan aikana. Kun niitä kolmen, neljän tunnin yöunia kertyy peräkkäin monta, niin päivät mennään melko sumussa… Mies kun saattaa olla matkalla sen 7 päivääkin putkeen. Tottakai jaksan tämän arjen näinkin, sillä saan joka toisen viikon nukkua paremmin siellä vierashuoneessa, mutta siitä huolimatta välillä olen miehen matkatyöviikkoina niin väsynyt, että autolla ajokin tuntuu pelottavalta ja pyörryttää 24/7. Parempia öitä kohti siis, ainakin minun toivessani!

// Emmi

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @skribentti / FB: @readysteadyflowblog

LUE MYÖS:

KÄYNNISSÄ OLEVA JÄNNITYSNÄYTELMÄ: EHEYTYVÄTKÖ YÖMME?

NÄISTÄ SÄÄNNÖISTÄ MEILLÄ EI LIPSUTA!

KEINOJA, JOIDEN AVULLA LAPSIPERHEARKI ON HIEMAN SUJUVAMPAA

2 kommenttia

  1. Viivitys kirjoitti:

    Joku siinä äidin läsnäolossa kai on niin spesiaalia, että isät pääsevät tässä(kin) helpomalla ??! Meillä vähän vastaavaan tilanteeseen auttoi omaan sänkyyn siirtäminen. Nukkuu paljon rauhallisemmin, kun ei olekaan kyljessä kiinni. Ostimme taaperolle sängyn ja omastamme sahasimme jalat niin, että ovat samalla tasolla. Sängyt ovat ihan vierekkäin ja välissä vain yksi tyyny pienimuotoisena muurina. Tuon ”muurin” yli nukuttaessa silittelen ja jos yöllä herää, niin rauhoittuu heti, kun saa kädestäni kiinni ja huomaa, ettei ole yksin. Usein nukkuu koko yön omalla puolellaan, mutta välillä kömpii mun peiton alle aamuyöstä. Se on ihan sallittua ja sillon nukkuukin rauhallisesti, eikä pyöri ja häslää unissaan, niinkuin aiemmin koko ajan vieressäni nukkuessaan. Toivottavasti sielläkin yöt rauhottuisivat, Zemppiä ratkaisun löytämiseen!

    • emmi kirjoitti:

      No niinpä, usein isät pääsevät vähän helpommalla kaikesta… Me ollaan myös kokeiltu pinnikseen, mikä on ihan meidän sängyn vieressä, mutta hirveä huuto alkaa siellä meidän taaperolla! Mietinnässä on tosiaan, että kokeiltaisiin jompaan kumpaan isomman veljen huoneeseen siirtää hänet, mutta katsotaan nyt, mihin päädytään… Kiitos tsempeistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.