Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Yksi merkityksellisimmistä yhteistöistäni ja arvokkaimmista järjestämistäni arvonnoista: Gubbe – palvelu, joka luo ystävyyttä yli sukupolvien!

Kaupallinen yhteistyö: Gubbe

Kirjoittanut: Emmi

Gubbe

Tiedättekö, että olen odottanut jo kauan, että pääsen teille kirjoittamaan tämän tekstin! Nyt on sen aika! Olen instagramissani monesti tämän syksyn aikana pohtinut auttamista, toisista huolta pitämistä, tukiverkkoja, sosiaalista kanssakäymistä ja elämän merkityksellisyyttä. Nämä kaikki teemat kietoutuvat ihanasti tähän postaukseen. Tässä postauksessa tulen kertomaan teille omien ajatusteni lisäksi Gubbe-palvelusta ja postauksen lopuksi kerron teille, miten voit osallistua upeimpaan arvontaan, jonka koskaan olen saanut kanavissani järjestää – sen rahallinen arvo hipoo tuhatta euroa, mutta henkinen arvo on vielä paljon, paljon enemmän.

Auttamisen merkityksellisyys

Auttaminen arjessa on minulle itsestäänselvä asia. Olen sosiaalityöntekijä, tällä hetkellä työssäni yrittäjänä autan aikuisia parempaan vuorovaikutukseen ja kommunikointiin lasten kanssa sekä olemme juuri aloittamassa miehen kanssa tukiperheenä oloa. Ovemme ovat aina auki ystävillemme, lähipiirillemme ja lastemme kavereille. Pyrin tarjoamaan apua aina kun mahdollista, kun vain kohtaan ihmisen, joka sitä tarvitsisi. Voin myöntää, että meidän perhe ei lahjoita satasia kuukaudessa hyväntekeväisyyteen, vaan meidän perheen juttu on oman ajan/avun antaminen etupäässä muuten kuin rahan muodossa (toisille rahan antaminen on se oma juttu). Monet tutkimukset ovat todenneet, että ihminen on onnellinen silloin, kun oma elämä tuntuu merkitykselliseltä. Merkityksellisyys nousee usein siitä, että voi auttaa muita – olla osa ihmisyhteisöä jollakin tavalla, joka tuo tarkoitusta elämään.

Sosiaalityöntekijänä ja ihan vain yhteiskuntaa ja elinpiiriäni havainnoivana ihmisenä tiedän, että Suomessa vanhukset ovat usein yksinäisiä, aivan liian yksinäisiä. Voisin kuvitella, että tämän vallitsevan tilanteen takia he ovat sitä entistä enemmän. Todella moni vanhus haluaisi käydä turvallisesti ulkoilemassa, kaipaisi lounasseuraa, janoaisi jutustelukaveria tai tarvitsisi apua arjen pieniin askareisiin. Ihanaa olisi, jos yksinäinen vanhus saisi joskus jalkahieronnan. Sydäntäni kylmää ajatus yksinäisestä vanhuudesta. Mietityttävää on myös sellainen arki, jossa rakkaita ihmisiä on kyllä elämässä mukana, mutta kukaan ei välimatkojen tai muiden syiden takia pääsisi näkemään säännöllisesti. Kohtaamiset kasvokkain ovat tärkeä osa inhimillisyyttä ja sosiaalista hyvinvointia! Tiedän, että sairaanhoidollisiin vanhuspalveluihin käsiksi pääsemiseen tarvitaan melkoiset kriteerit täytettäväksi, joten sen varaan ei missään nimessä voi yksinäisyyden tunteen vähentämistä laskea tässä yhteiskunnassa.

Gubbe

Tällä hetkellä meidän perheen vapaaehtoistyöaika menee siis tukiperheenä olemiseen ja muihin epäsäännöllisiin auttamisprojekteihin. Voisin kuitenkin itsekin kuvitella itseni joka ilta jonkun eri mummon luokse hieromaan hartioita ja kuuntelemaan evakkotarinoita. Kaikkeen oma aika ei kuitenkaan riitä samaan aikaan, ja tällä hetkellä valinta on pääasiassa lapset, mutta voi olla, että myöhemmässä elämänvaiheessa teen erilaista vapaaehtoistyötä. Mutta tämän tekstin kirjoittamiseen aikani riittää vallan mainioisti. Teen tämän tekstin yhteistyönä ilman rahallista korvausta, siis ilman, että saan tästä itselleni mitään. Tämä teksti on äärimmäisen tärkeä – ja jos vielä et ole höristänyt korviasi, niin tee se nyt, sillä nyt kerron, mikä on Gubbe-palvelu!

Gubbe – ystävyyttä yli rajojen

Gubbe-palvelu on kahden naisyrittäjän perustama vanhuspalveluiden start-up. Gubbe-palvelu yhdistää nuoret opiskelijat ja ikäihmiset. Gubbe tarjoaa ei-sairaanhoidollista kotiapua ja iloista seuraa ikäihmisille sekä merkityksellistä osa-aikatyötä nuorille opiskelijoille. Gubben tavoitteena on helpottaa ikäihmisten arkea ja mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Gubbe yhdistää nuoren ja ikäihmisen aina niin, että heillä olisi valmiiksi jotakin yhteistä: harrastuksia, opintoja, työ tai kiinnostuksen kohteita. Gubbeille työ on todella palkitsevaa ja merkityksellistä.

Palvelu toimii niin, että sama Gubbe vierailee ikäihmisen luona säännöllisesti, yleensä kerran viikossa kahden tunnin ajan. Gubbe auttaa kotiaskareissa, ulkoilussa, asioinneissa, teknologiassa jne. Yleensä palvelun tilaa omainen, lapsi tai lapsenlapsi, joka haluaa varmistua, että omalla rakkaalla ikäihmisellä on seuraa ja apua arjessa. Gubbe kirjoittaa kuulumiset joka käynnin jälkeen ja omainen saa nämä sähköpostiinsa. Palvelun voi tilata myös palvelutaloon ja monilla asiakkailla käy kotihoito eli se sopii kaikille ikäihmisille.

Gubbe

(Lähde: gubbe.io)

Kokemus Gubbe-palvelusta

Ideana Gubbe-palvelu vaikuttaa aivan loistavalta – ja niiiiin tarpeelliselta täydennykseltä Suomen yksityiseen sosiaali- ja terveyspalvelujen kenttään. Sen verran, mitä olen Gubben henkilökunnan kanssa ollut tekemisissä tämän tekstin teon osalta, niin palvelu vaikuttaa erittäin ammattitaitoiselta ja asiakaspalvelu tosi ystävälliseltä. Kuitenkin – kaikista tärkeintähän on, että itse palvelu toimii ikäihmiselle juuri hänen tarpeidensa ja toiveidensa mukaisesti! Mielestäni palvelussa tärkeää on myös luottamus, läpinäkyvyys ja rehellisyys. Jotta pystyisin oikeasti koko sydämestäni palvelua teille suosittelemaan, niin sain kunnian antaa jollekin meidän perheen tutulle ikäihmiselle tämän palvelun kolmeksi kuukaudeksi käyttöön ja kuulla palvelun hyödyistä todellisessa arjessa!

Miettimisen ja lähipiirin kanssa keskustelun jälkeen päädyimme tarjoamaan palvelua perhetutullemme, iloiselle karjalaismummo Sylville. Tiedot, joita Gubbe-palvelulle annoimme sopivan Gubben löytymiseksi olivat jotakuinkin seuraavat:

Sylvi on Päijänteen rannalta Hämeeseen maatilan emännäksi nuorena tullut toimelias nainen. Vuosi sitten rakas puoliso menehtyi ja lähemmäs 70 vuotta kestänyt yhteiselo päättyi. Parin viime vuoden aikana elinpiiri on pienentynyt; Sylvi ei uskalla enää lähteä yksin esimerkiksi sienimetsään. Särkyä, kolotusta ja huimausta on alkanut esiintyä, ja muutaman kerran Sylvi on kaatunut kotosalla sillä seurauksin, että on joutunut sairaalaan. Sylvi on aina ollut kova huolehtimaan läheisistään, leipomaan, marjastamaan, tekemään käsitöitä, sienestämään, huolehtimaan puutarhasta ja runsaista kukkapenkeistään. Lisäksi hän on ollut kokoava voima ystävä- ja sukulaispiireissä, nauttinut aina yhteisistä seurusteluhetkistä. Nyt vaan on niin, että omanikäisiä ystäviä ei juurikaan ole. Elämä kotioloissa on mukavaa – kunhan on säännöllisesti seuraa ja keskustelukavereita. Sylvi seuraa uutisia ja maailman tapahtumia, politiikkaa, ruoka-asioita esimerkiksi. Hän on myös Facebookissa ja seuraa sieltä esimerkiksi tuttujen ja ulkomailla asuvien lastenlasten elämää. Sylvilla on elämänviisautta, ymmärrystä ja positiivinen mieli, josta kaikki me nuoremmat voisimme ammentaa elämäniloa ja valoa omaan elämänasenteeseemme.

Sopiva Gubbe löytyi parissa viikossa. Joskus se voi löytyä myös saman tien! Ensimmäisessä tapaamisessa ovat mukana yleensä ikäihmisen läheiset/läheinen, Gubbe ja ikäihminen. Sen jälkeen vasta palvelun sitovuudesta päätetään: on tärkeää, että Gubbella ja ikäihmisellä synkkaa ja kaikki palveluun liittyvät asiat on selvitetty perusteellisesti.

Ensimmäinen käynti

Sylvin tapauksessa ensimmäisellä käynnillä olivat mukana siskoni Sylvin ja Gubben lisäksi. Siskoni kuvailee tapaamista seuraavasti:

Gubben tapaamista odotettiin yhdessä innolla ja hiukan jännitykselläkin – millainen henkilö sieltä saapuu? Tullaanko juttuun, haluanko kutsua Gubben kotiin uudelleen? Kohtaamisen täytyy tuntua luontevalta ja luotettavalta.

Valmistelimme kahvipöytään perintökahvikupit ja suolaista sekä makeaa herkkua. Tapaamisessa vierähti parituntinen ihan huomaamatta, tutustuminen tuntui helpolta ja mieluisalta. Anu-Gubbe oli sydämellinen ja aito kiinnostus asiakkaasta näkyi jokaisessa katseessa, eleessä ja puheessa.. Eämäntarinoiden pääpiirteitä käytiin läpi puolin ja toisin sekä juteltiin millaista arki on nyt – sekä Anu-Gubbella kuin Sylvi-Mummolla. Tähän pohjalle oli helppo rakentaa suunnitelmaa kuinka yhdistetään neljän lapsen äidille Anu-Gubbelle ja rauhallisista aamuista nauttivalle Sylvi-Mummolle paras mahdollinen rutiini tapaamisille. Iltapäivän tapaamisaika tuntui sopivimmalta ja nyt haaveillaan, että pysytään terveinä ja tapaamiset pääsevät viikottain toteutumaan. Jospa haaveissa olleet yhteishetket kahvikupin, ulkoilun tai hartiahieronnan äärellä nyt toteutuisivat loppuvuoden ajan – voi kunpa jokaiselle läheiselle voisi tarjota tällaista palvelua, oman läsnäolon lisäksi.

Kun kolmen kuukauden testijakso on ohi, kirjoittelen teille, mitä kaikkea Sylvi ja Gubbe ovat puuhastelleet ja miten Gubbe-palvelu on vaikuttanut Sylvin arkeen.

Arvonta: Gubbe kolmeksi kuukaudeksi läheiselle ikäihmiselle!

Ja nyt ehkä teille se tekstin paras osuus, meinaan kerron vaikuttajana olemisen historiani ihanimmasta arvonnasta! Saan arpoa IG-seuraajieni kesken yhden onnekkaan, joka saa antaa läheiselleen Gubben kolmeksi kuukaudeksi (eli ikäihminen saa Gubben joka viikko kylään pariksi tunniksi!)! Tämä arvonta on todella merkityksellinen, myös itselleni. Säännöt arvontaan eivät tule olemaan monimutkaiset: kerro, kenelle palvelun haluaisit lahjoittaa ja hienoa olisi, jos tägäisit kommenttikenttään kolme kaveriasi/työkaveriasi tms. ihmistä, jotka saattaisivat hyötyä tiedosta, että tällainen palvelu on nyt Suomessakin! Nyt on tärkeää, että tietoa tästä palvelusta levitetään laajasti eteenpäin.

Jos sinulla ei ole IG-tiliä, ja silti tahdot osallistua arvontaan, niin tällä kertaa voit osallistua myös täällä blogissa kommenttikentässä kertomalla, kenelle sinä tahtoisit tämän palvelun lahjoittaa. Olisi myös kiva, jos jakaisit joko minun postaustani tai vaikka Gubben nettisivuja omalla Facebook-tililläsi/teemaan sopivassa FB-ryhmässä, Linkedin-tillläsi tai jollakin muulla somealustalla, jotta autat meitä viemään Gubben sanomaa eteenpäin. Arvonta alkaa 19.10.2020 ja loppuu 2.11.2020 klo 21. Voittajan kerron julkaisun kommentissa ja olen voittajaan yhteydessä (jos jätät kommentin tänne blogiin, niin muista jättää toimiva sähköpostiosoite, se ei näy muille kuin minulle). Arvonnan euromääräinen arvo on 912e. Arvonnan voittaminen ei edellytä palvelun jatkamista kolmen kuukauden jälkeen.

Gubbe

Toivon sydämeni pohjasta, että tämän arvonnan voittaja, tai siis lahjoituksen kohde, saa arkeensa helpotusta ja moni muu saa vinkin tästä postauksesta. Tämähän olisi ihan paras mahdollinen joululahja omalle rakkaalle ikäihmiselle, eikö! Tai jos tahdot tehdä hyväntekeväisyyttä, voit ostaa johonkin palvelutaloon jollekin ikäihmiselle tämän palvelun. Palvelutalon väki varmasti auttaa sopivan ikäihmisen löytymisen kanssa.

Arvonnan löydät siis IG-tililtäni:

@emmianniinajansson

Onnea arvontaan!

Kaupallinen yhteistyö: Gubbe

4 kommenttia

 1. Maria Laine kirjoitti:

  Äidilleni haluaisin tarjota apua arkeen.
  Asuu yksin ja istuu pyörätuolissa .

 2. Koi kirjoitti:

  Paikkakunnallani on Venlantupa, joka pyörii vapaaehtoistyöllä ja järjestää mm. ohjelmaa vanhuksille. Antaisin lahjakortin sinne. ❤️

 3. Anne Aaltonen kirjoitti:

  Moikka.. Itselleni tarviisin.. Olen monivammainen ja lisäksi ollu nyt isommassa olkapää leikkauksessa.. Asun maalla 2 koiran, 2 kissan ja hevosen kanssa.. Kaikenlainen kotiapu ois erittäin tervetullutta,kun nyt oon pitkään ihan ”kädetön”.. Leikatulla kädellä ei saa tehdä mitään ja nyt toinenkin käsi kipeä kun joutunut sillä yrittään ja siihenkin on kehittynyt tosi kipeä, tenniskyynärpää.

 4. Eeva-Liisa Haukka kirjoitti:

  Gubbe-arvontaan; jollekin yksinäiselle vanhukselle, vaikka rakas serkkuni Aulikki Ruokanen (Leppävirralta ) ulkoiluttaminen ja keskustelukaveri olisi kiva !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *