Hae
Emmi Anniina

Vielä kerkiät valuttaa itsellesi luonnosta raikkaan ja terveellisen juoman: mahlan keruuaika!

Alkaa olla viimeiset päivät tehdä se: mennä koivun ääreen poran, pillin ja pullon kanssa ja valuttaa mahlaa juotavaksi! Meillä mies on jo muutamana vuonna valuttanut mahlaa. Se on raikasta, mutta hieman makeaa juomaa. Se on Suomen korvaaja kookosvedelle, ja hyvä korvaaja onkin. Mahlan keruuaika on tosi lyhyt näin keväisin (huhtikuussa), ja nyt kannattaa ehdottomasti suunnata puun juurelle, jos tätä juomaa aikoo tänä keväänä maistaa. Mahla sopii superhyvin saunajuomaksi, mutta se sopii ihan vaan vaikka veden korviikkeeksi tai drinkkien pohjaksi. Mahlan kerääminen on helppoa!

Näin keräät mahlan talteen

Valitse ensin sopiva koivu. Paksummasta rungosta tulee nestettä enemmän kuin sirommasta.

Koska joudut vahingoittamaan koivua, niin on hyvä ensin koskettaa koivua lempeästi ja pyytä tältä lupa mahlan keruuseen. Kuulostaa ehkä hassulta puuhalailuhippeilyltä, mutta se on kaunis ele, jolla voi kunnioittaa äiti maata ja luontoa sen antimista sekä sillä voi osoittaa myös arvostusta luontoa kohtaan. (p.s. Huhtikuussa, postauksen julkaisupäivänä 22.4 vietetään kansainvälistä Äiti Maan -päivää!)

mahla

Valitse yhtä paksu poranterä kuin pillisikin on. Näin pilli istuu porattuun reikään napakasti, eikä tapahtu vuotoa ohi pillin.

Aseta valitsemasi pullo koivun juurelle. (Ei siis ihan fyysisesti juurelle vaan viereen…) Mittaa silmämääräisesti pillin reiälle sopiva paikka puun rungosta niin, että pilli tulee uppoamaan noin 5 cm koivun sisään ja niin, että pillin toinen pää on mahdollisimman lähellä pullosi suuta, ellei jopa hiukan sen sisällä.

mahla

Poraa koivuun noin 5 cm syvä reikä hieman yläviistoon päin. Yritä saada poranterällä reiästä sahanpurut vedettyä pois, jotta ne eivät jää tukkimaan pillin suuta.

Työnnä pilli poraamaasi reikään ja varmista, että mahlaa valuu pulloon. Sitä tulee tipotellen ja saatkin luultavasti odottaa tunnin tai useammankin, ennen kuin pullosi on täyttynyt.

mahla

Samaa reikää voit hyödyntää niin kauan kuin sieltä tulee nestettä. Kun olet valuttanut riittävästi mahlaa poraamastasi reiästä, ota pilli pois ja laita reikään pillin paksuinen oksanpätkä, joka istuu reikään napakasti. Sen tarkoitus on estää turha mahlan hukkaan valuminen ja toimia ikään kuin laastarina paikaten tehdyn reiän.

Mahlaa saat myös koivun oksista. Voi katkaista esimerkiksi puukolla oksan ja laittaa pullon suoraan oksan päähän omalla patenttiratkaisullasi roikkumaan. Tähän pätee taas sama ohje, että mitä paksumpi oksa, sitä runsaampi mahlan virtaus.

Kun olet valmis mahlankeruussa, muista ottaa taas kädelläsi fyysinen kontakti koivuun ja kiittää tätä mahlansa antamisesta.

Mahlan nauttiminen

Mahla on juotava tuoreeltaan vuorokauden sisällä. Sitä on säilytettävä jääkaapissa, jos sitä ei nauti välittömästi. Mahlan voin myös pakastaa eli halutessasi voit nauttia mahlasta myös muulloinkin kuin keväällä.

Jos kuitenkin juot mahlan saman tien, niin kokeile raikkaana kesäjuomana puristaa mahlan sekaan sitruunaa tai nauti mahla tuoreiden mintunlehtien kera. Meillä myös lapset tykkäävät mahlasta.

Muistathan, että mahlan kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten varmistathan maanomistajalta ensin, että saat sitä kerätä, jos omalla tontilla ei koivuja kasva.

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: @emmianniinajansson / FB: @emmianniinablog

KATSASTA MYÖS NÄMÄ POSTAUKSET:

Söin istukkani synnytyksen jälkeen. Tiedätkö, mitä hyötyä siitä voi olla?

Vajaa vuosi Zinzinon ensimmäisestä rasvahappokoostumusmittauksesta – mitä selvisi toisesta mittauksesta?

Kermaisen pehmeä, kofeiiniton iltakahvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *