Hae
Emmi Anniina

Viikon blogin vinkit kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin 7/7

On vielä yksi osa-alue, joka on jäänyt vaille huomiota kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden saavuttamisessa. Se on mieli. Käsittele tässä muutamaa mieleen liittyvää asiaa.

Onnellisuus ja läsnäolon voima

Hyvinvoinnin yksi kulmakivi on ehdottomasti onnellisuus. Onnellisuus on onneksi sellainen olotila, jonka jokainen voi saavuttaa. Mutta mistä sen onnen sitten voi löytää?

Onnellisuus on tässä ja nyt. Juuri tämä hetki ja siinä läsnäoleminen. On olemassa vain tämä hetki. Tulevaisuutta ei vielä ole ja mennyt on mennyttä. Ne, ketkä elävät tulevaisuuden haavekuvissa, eivätkä tässä hetkessä, voivat kärsiä ahdistuksen tunteista. Ne, ketkä elävät menneisyydessä, saattavat kärsiä masennuksesta.

mieli

Onnellisuutta voi myös harjoittaa. Esimerksi niinkin yksinkertainen asia kuin omalle peilikuvalle hymyileminen, vaikka väkinäisesti, viestittää aivoille, että olet onnellinen. Toistamalla tätä harjoitusta säännöllisesti, huomaat pikkuhiljaa, että hymy ei olekaan yhtäkkiä enää niin väkinäinen.

Voimme ohjelmoida mieltämme enemmän kuin uskommekaan. Sitä itse asiassa tapahtuu joka päivä, kun vastaanotamme erilaisia ärsykkeitä ympäristöstä. Siksi on tärkeä tiedostaa minkälaisia ärsykkeitä mielellensä syöttää. Muuten televisiossa, radioissa ja lehdissä ei olisi esimerkiksi mainoksia, jos ne eivät pystyisi vaikuttamaan meihin.

Onko lasi puoliksi täynnä vai tyhjä?

Positiivisuus ja negatiivisuus. Optimismi ja pessimismi. Kolikolla on aina kääntöpuolensa, mutta sinulla on valta valita. Se, mihin keskität huomiosi, se lisääntyy.

Voit ajatella, että epäonnistuit, hävisit tai sitten voit olla kiitollinen opetuksesta, jonka vuoksi osaat toimia paremmin ensi kerralla. Voit kieltää lastasi sanoilla ”älä tee sitä” ,”älä huuda” tai voit sanoa hänelle ”tehdään mielummin näin”, ”ollaan hiljempaa”.

mieli

Oletko koskaan miettinyt, että miten toimisit, jos sinulla olisi vain kaksi viikkoa elinaikaa? Miten kohtelisit lähelläsi olevia ihmisiä? Kuka tahansa osaa olla ikävä ihminen. Siihen ei vaadita juuri mitään. Mutta mitäpä jos olisitkin aina ystävällinen, kun se on mahdollista? Se nimittäin on aina mahdollista.

Placebo ja nosebo

Mielen voima on niin suuri, että sillä voidaan parhaimmassa tilanteessa parantaa sairaus tai sitten sen voimasta voimme viedä itsemme ennenaikaisesti hautaan. Lumevaikutusta väheksytään monesti, mutta itse asiassa siinä on kyse juurikin mielestä ja siitä, mihin me uskomme. Jos lääkäri antaa sinulle lääkkeen ja sanoo sinulle, että se on vain lumelääke, on sen teho silti 30-prosenttia. Jos lääkäri sen sijaan pistää sinulle saman aineen suoneen, on sen vaikutus tuplasti tehokkaampi, vaikka sinä tietäisit, että se on vain lumelääke.

Tämä valitettavasti toimii myös toisin päin. Jos sinulle sanotaan, että olet vakavasti sairas ja kuolet 3 kuukauden päästä, voi näin hyvinkin tapahtua. Ei siksi, että olisit oikeasti niin sairas, vaan siksi, että uskot, että kuolet 3 kuukauden päästä!

mieli

Ajatukset ovat energiaa. Meidän täytyy oppia vain suuntaamaan tuo energia oikein. Pitäkäämme siis mieli positiivisena ja olkaamme toisillemme ystävällisiä. Se kannattaa, aina.

Oman hyvinvointini ja terveyteni optimoimisessa on minulla vielä kaikista eniten työnsarkaa juuri tämän aihepiirin kanssa. Harjoittelen parhaillaan positiivisuuden lisäämistä elämääni ja sitä, miten reagoin vastoinkäymisiin.

//Ramon

(kuvat Järvenpään Kukkatalon Kukkakoulun avajaisista.)

LUE MYÖS:

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 1/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 2/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 3/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 4/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 5/7

VIIKON BLOGIN VINKIT KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN 6/7

4 kommenttia

 1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Kiitos tästä! Itse yritän juuri löytää elämään tietynlaista tasapainoa ja nimenomaan lisätä onnellisuutta ja niitä positiivisia asioita. Olen aina ollut taipuvainen jonkinlaiseen pessimismiin ja negatiivisuuteen, mutta haluan päästä siitä eroon. Kiitos siis näistä teksteistä 🙂

  • emmi kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi! Olen todennut sen toimivaksi tavaksi, että vaikka tilanne olisi kuinka synkkä tahansa, voin aina löytää jotain hyvää, positiivista, josta voin olla kiitollinen siinä hetkessä. //Ramon

 2. Päivi Ilkko kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Minulla myös työnsarkaa lähes samoin kuin sinulla. On tosiaan erittäin tärkeää nauttia siitä hetkestä, jota elää. Eletty menneisyys tuo mukanaan niin ihania muistoja ja samoin kuin myös erilaista surua. On tervettä myös haaveilla tulevaisuudesta ja tehdä mukavia suunnitelmia. Itse haaveilen kesästä, lämmöstä ja kenties matkustamisesta. Toivon myös onnellisuutta ja terveyttä itselleni ja etenkin kaikille läheisille.
  Hyvää kesän odotusta ja tsemppiä arkeen!

  • emmi kirjoitti:

   Kiitos Päivi! Tulevaisuudesta haaveilu saattaa auttaa vaikeimmissa hetkissä jaksamaan eteenpäin ja onhan mukavia asioita aina kiva suunnitella kalenteriin. Niin monet valitettavasti vain puurtavat ja suorittavat arkeaan, eivätkä pysähdy koskaan. Toiset odottavat aina tulevaa viikonloppua tai seuraavaa lomaa, mutta samalla he menettävät monta hetkeä olla onnellinen. //Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *