Hae
Emmi Anniina

Haasta uskomuksesi!

Kirjoittelin uskomuksista tekstin viime viikolla. Jos et lukenut sitä, niin nyt ehdottomasti kannattaa lukea: Kolme tarinaa, joista sinäkin vaikutut. Nyt jatkan aiheen parissa. Ennen tätä tekstiä kannattaa tosiaan lukea tuo alustus sekä ottaa viereesi jo tässä vaiheessa puhdasta paperia ja toimiva kynä 🙂 Tästä tekstistä saat käytännön vinkkejä omien uskomustesi purkuun. Tai ainakin pääset konkreettisesti miettimään, että minkälaisten asioiden suhteen sinulla saattaa olla uskomuksia.

Negatiiviset uskomukset voivat olla esteitä ihmisen mielessä. Positiiviset uskomukset taas voivat antaa voimia arkeen. Ennen kuin uskomuksesta tulee uskomus, se on ennakkokäsitys jostakin asiasta. Jos uskomus lujittuu entisestään, se voi sujahtaa ihmisen mielessä kategoriaan ”totta”. Nämä rajat ovat kuitenkin melko häilyviä, mutta silti suuntaa antavia.

Positiiviset uskomukset

Ihan ensin voisit miettiä, mikä tai mitkä ovat sinun omia ”aforismeja/sinua kannattelevia lauseita/asioita, joihin sinä uskot”? Näitä voisi kutsua positiivisiksi uskomuksiksi. Toivottavasti sinäkin löydät näitä mielestäsi! Positiiviset uskomukset ovat hyvää tuottavia ja usein toivon apulaisia arjessa.

Minulla on kaksi selkeäää positiivista uskomusta: ”Rakkaus kannattelee” ja ”Universumi tietää”.

uskomukset

”Rakkaus kannattelee” tarkoittaa minulle sitä kaikkea elämän voimaa, mikä täällä vallitsee. Uskon rakkauteen ja sen mahtavaan voimaan. Uskon, että se vie todella pitkälle, kunhan vain antaa sille mahdollisuuden. Uskon, että rakkautta kannattaisi käyttää maailmassa paljon enemmän. Rakkaus on merkinnyt minulle myös sitä, että voin vaikeina hetkinä ajatella olevani rakastavassa kannattelussa. Tiedän, että minua rakastetaan ja kun minä rakastan sekä näytän rakkauteni vilpittömästi, hyvän kiertokulku on valmis. Rakkautta voi löytää yllättävistä paikoista, ja toisaalta, rakkauden olisi hyvä päästä myös niihin haastavimpiinkin paikkoihin. Tämän eteen minä itse teen töitä edelleen. Hetkinä, jolloin joku muu tunne kuin rakkaus on ottamassa ylivaltaa, pyrin tekemään enemmän tilaa rakkaudelle.

”Universumi tietää” tarkoittaa minulle sitä, että voin luottaa maailmakaikkeuteen täysin. Kunhan minä elän omien arvojeni mukaisesti, universumi antaa sitä, mitä tarvitsen. Pyrin suhtautumaan kaikkeen lähtökohtaisesti kiitollisena. Haluan uskoa siihen, mitä NLP:ssäkin korostetaan, että universumin tavaratalo on auki 24/7. Sieltä voi shoppailla kaikenlaista 😉 Universumi antaa minulle sellaisia asioita, joita juuri minulle on tarkoitettu annettavan, tietenkin oman toimintani seurauksena. Tämän uskomukseni avulla voin luottaa maailmaan paremmin kuin ilman tätä uskomustani voisin. Vaikka huonoja asioita tapahtuisi, niin universumilla on joku tarkoitus niille.

uskomukset

Tässä minun esimerkkini. Mitkä ovat sinun positiiviset uskomuksesi? Voit kirjoittaa ne ylös pohtimisen jälkeen!

Negatiiviset uskomukset

Negatiiviset uskomukset, joista kannattaa pyrkiä eroon, ovat sellaisia, jotka eivät enää anna mitään positiivista elämääsi. Uskomukset syntyvät yleensä joko kriittisissä tilanteissa, toistuvissa tilanteissa tai sosialistumalla. Kuitenkin niin, että sama tilanne (esimerkiksi perheessä sisaruksien kohdalla koettuna) voi tuottaa toiselle uskomuksen ja toiselle ei. Yleensä myös uskomuksen ympärille syntyy uskomusta vahvistava vaikutuskehä, kun ihmisen mielessä oleva uskomus suuntaa ihmisen havaintoja, huomiota ja fokusta tietynlaisesti ja näiden jälkeen ihminen tekee uskomusta vahvistavan tulkinnan. Tulkinnan avulla ihminen sitten toimii tietyllä tavalla, tietenkin vahvistaen uskomusta entisestään. Vahvistuneen uskomuksen kautta sitten havainnot, huomio ja fokus ovatkin taas vahvempia tukemaan uskomusta jne.

Joillakin on niin vahvoja ja tiukassa pysyviä uskomuksia, että ne todella vaikeuttavat esimerkiksi parisuhteen löytymistä, terveellisten elämäntapojen noudattamista, sopivan työpaikan saamista jne.

Nyt jos sinulle ei ole tullut mieleen mitään tiettyä (negatiiivista) uskomusta, voit tehdä seuraavan tehtävän. Täydennä lause intuitiiviseti, niin kuin se ensimmäisenä mieleesi tulee, täysin rehellisesti itsellesi! Älä todellakaan mieti, että mitä niihin ”kuuluisi” kirjoittaa, muuten tämä tehtävä ei toimi ollenkaan. Tarkastellaan tehtävän jälkeen vastauksiasi vasta. Ensin keskitytään tehtäväntekoon.

Kirjoita siis lapulle seuraavat lauseet ja niihin omat täydennyksesi:

Oppiminen on…

Rakkaus on…

Saan levätä kun…

Ihmiset ovat…

Raha on…

Tunteiden ilmaiseminen tarkoittaa…

Riitely on…

Läheisyys on…

Aikuisuuteen kuuluu…

Laiskuus on…

Työ on tehty hyvin kun…

Jos myöhästyy…

Naiset ovat…

Miehet ovat…

Voin olla onnellinen, koska…

No niin, onko kaikki kohdat täytetty? Toivottavasti sinulla ei kestänyt tehtävän tekoon kauaa ja annoit suorat nopeat vastaukset niihin juuri niin kuin ne ensimmäisenä mieleesi tuli. Voit siirtyä niiden tarkasteluun. Löytyykö listasta joitakin uskomuksia?

Ennen kuin perehdyt yhteen löydettyyn uskomukseen kerrallaan, on hyvä tajuta, että mitkä ovat oikeasti uskomuksia ja mitkä eivät. Tätä voit tarkastella miettien, että mitkä ovat ns. absoluuttisia totuuksia. Ovatko sellaisia esimerkiksi hengittäminen, syntyminen, kuoleminen, auringon paistaminen päivittäin jossakin päin maailmaa…? Kun alat listaamaan (ainakin mielessäsi) mielestäsi absoluuttisia totuuksia, saatat huomata, että sellaisia on oikeastaan aika vähän. Onko siis suurin osa ajattelustasi uskomuksia, ei totuuksia? 🙂

uskomukset

Nyt, kun olet saanut ehkä itsesi kiinni uskomusten omistajana, niin voit alkaa miettimään yhtä uskomusta kerrallaan. Sulje silmät ja lähde matkalle uskomuksen syntysijoille. Milloin tuo uskomus on syntynyt? Mitä hyötyä siitä on saattanut sinulle siinä hetkessä tulla? Onko uskomus suojellut sinua joltakin? Mieleesi ehkä nousee muitakin kysymyksiä, joita voit pohtia.

Kuten varmasti arvaat, NLP:ssä me olemme harkanneet uskomusten kanssa, ja ainakin minun mielestäni NLP-harkat ovat olleet tehokkaita ja silmiä avaavia kokemuksia. (Ne tehdään yleensä pareittain ja toinen on ohjattavana ja toinen ohjaamassa.) Mutta toivottavasti tämä pieni itsekseen tehtävä harkkakin oli sinulle ainakin jollakin tavalla merkityksellinen pieni maistiainen uskomusten työstämisestä. Myös se, jos et löytänyt mitään uskomuksia, kertoo myös sinusta ja ajattelustasi paljon 🙂

// Emmi

(Kaikki oppimani perustuu käymiini Reetta Vanhasen NLP-kursseihin (kiitos Reetta!), mutta toki tekstin joukossa on aina omaa ajatusta ja ideoita ja kokemusta. Tällä hetkellä olen Next Generation NLP Associate Trainer, eli apuopettajuusvaiheessa NLP-polkuani.)

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @skribentti / FB: @readysteadyflowblog

SINUA SAATTAVAT KIINNOSTAA MYÖS:

KOLME TARINAA, JOISTA SINÄKIN VAIKUTUT

AJATTELE NYT EDES VÄHÄN KIELENKÄYTTÖÄSI!

NÄMÄ 10 LUPAUSTA TOIVOISIN JOKAISEN IHMISEN ITSELLEEN UUTENA VUOTENA LUPAAVAN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.