Hae
Emmi Anniina

Onnellisen elämän strategia

onnellisuus

Tiedättekö te niitä hetkiä, kun olette opiskelemassa jotakin, ja yhtäkkiä jokin asia resonoi ihan täysillä? Minulla on käynyt niin lukemattomia kertoja esimerkiksi NLP-opiskelujen parissa. Tässä tekstissä haluan jakaa teille onnellisen elämän strategian. Se, miksi tämä strategia resonoi minulle niin paljon, oli se, että olin aina aktiivisesti pyrkinyt tähän, mutta koskaan en ollut sanoittanut tätä asiaa näin enkä miettinyt asiaa juuri tältä kantilta. Ja kun sain sanat onnellisen elämän strategialle, avautui uusia ovia taas eteenpäin. Asioiden sanoittaminen ja niiden pohtiminen siis kannattaa!

Mikä on siis onnellisen elämän strategia?

Onnellisen elämän strategia on se, että elää negatiiviset tilanteet dissosiaatiotilassa ja positiiviset tilanteet assosiaatiotilassa.

Avataanpa näitä NLP:ssä käytettyjä käsitteitä hieman. Dissosiaatio tarkoittaa sitä tilaa, kun tarkastelet tilanteita ja asioita etäältä, huomaten ympäristöä ja muita ihmisiä. Osaat suhtautua tilanteeseen/asiaan viileästi ja tunteet eivät ole dissosiaatiotilassa pelissä juurikaan. Assosiaatiotilassa taas tarkastelet tilannetta sinun kokemuksesta käsin: miltä sinusta tuntuu nyt, mitä sinä näet ja koet. Assosiaatiossa todella olennaista on vahvistaa itse omaa kokemusta eläytymällä tilanteeseen/asiaan voimakkaasti. Assosiaatiotila on siis runsaiden tunteiden kyllästämä ja värikäs.

Ja miten tämä nyt siis liittyy onnelliseen elämään? No siten, että kun sinä pystyt paremmin eläytymään, tuntemaan ja hehkuttamaan onnellisia tapahtumia/asioita elämässäsi (eli olemaan assosiaatiotilassa), positiivisuus leviää elämääsi ja saat vahvistettua hyviä tunnekokemuksia. Ja kun taas kohtaat negatiivisia tapahtumia/tunteita, osaat kyllä tarkastella niitä hyvinkin tarkkanäköisesti, mutta näkökulma on etäisempi. Kun et elä negatiivisia tapahtumia/asioita niin voimakkaasti jatkuvasti, saatat säästää voimiasi ja pitää elämäsi positiivisempana.

Kohtaa kaikki tunteet

NLP:ssä ei laiteta negatiivisia tunteita sivuun, sillä ihmisyyteen kuuluu kaikki tunteet. Tämä strategia ei tarkoita, että mitään tilanteita/asioita tulisi vain sivuuttaa, ei, vaan kyseessä on vain näkökulman vaihdos. Kun tämän strategian sisäistää, voi sitä näkökulmaa tarkoituksellisesti vaihdella sen mukaan, miltä tilanteet /asiat vaikuttavat. Lupaan, että tämä kannattaa opetella ja todellakin hyödyntää arjessa!

onnellisuus

Jos haluat viedä näkökulman muutoksen seuraavalle tasolle, voit kokeilla seuraavia temppuja:

Jos haluat vahvistaa dissosiaatiotilaasi, kokeile nähdä tilanne/asia mustavalkoisena ja kääntää tilanteen äänet mahdollisimman hiljaiselle päässäsi. Voit myös kokeilla pienentää mielikuvaasi pienemmäksi kuin se oikeasti on.

Jos haluat vahvistaa assosiaatiotilaasi, kokeile nähdä tilanteen/asian kaikki värit ja voimistaa niitä entisestään. Voit kokeilla suurentaa tunnekokemustasi asiasta/tilanteesta ja oikein eläytyä kunnolla siihen! Voit elää monta kertaa tämän vahvan tunnekokemuksen läpi ja nauttia tuosta tunteesta, joka nousee positiivisesta asiasta/tilanteesta. Voit myös ottaa kaikki aistit käyttöön ja havaita, miltä asia/tilanne kuulostaa, maistuu jne.

onnellisuus

Tässä siis yksi pieni palanen NLP-opiskeluitteni menneiltä vuosilta. Miltä tämä sinun mielestäsi kuulosti? Minulle tämä keino on ollut kiva lisävarustus lasten kasvatuksessa, oman ärtymyksen lieventämisessä sekä innostukseni lisäämisessä. Ja haaveet, niitä kannattaa ehdottomasti elää assosiaatiotilassa niin usein kuin mahdollista!

// Emmi

(Olen opiskellut NLP:tä Reetan opissa)

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: IG: @skribentti / FB: @readysteadyflow

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS:

ÄITIYS ON OPETTANUT MINUA ENEMMÄN KUIN MIKÄÄN MUU TÄSSÄ ELÄMÄSSÄ

PALAANKO MINÄ HOITOVAPAAN JÄLKEEN SOSIAALITYÖNTEKIJÄKSI?

TULEVAN VUODEN HUIPPUJUTTU: MINUSTA TULEE NEUROPSYKIATRINEN VALMENTAJA!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.