Hae
Emmi Anniina

Oirekompassi

Viime postauksen kommenteissa eräs lukija kysyi minulta tosihyviä ja vaikeitakin kysymyksiä liittyen siihen, miten erotan, onko oireilu ”vain” perus(rankenteellista)refluksia, jonkin ruuan takia tullutta refluksia, puhdasta allergisuutta vai mitä. Yritän nyt avata meidän perheen tilanteiden perusteella tehtyjä havaintoja, joiden avulla aina koitamme suunnistaa kohti oireettomampaa elämää. Meillä sairauskuvioissa ovat siis refluksi, allergiat ja astma sekä ainakin joissakin määrin SI-teema. Teksti ja koko ajatuksenvirtani aiheen suhteen ovat epäloogista räpiköintiä miljoonaan ilmansuuntaan, mutta tämän selvempään hahmotelmaan ei näin monimutkaisten juttujen kanssa yksinkertaisesti vain pysty (ainakaan minun pääni sisällä).

Pohjaksi faktat: Pikkusankari on tähystetty kaksivuotiaana ja päälöydöksenä
oli ikäistään löysempi ruokatorven läppä. Minimullistajaa ei ole vielä
tähystetty, mutta oletus on sama. Molempien poikien ”diagnoosina” heti vauvavuotena oli se,
että refluksi on puoliksi rakenteellista ja puoliksi allergista. Sen
lisäksi hyvin todennäköisesti molemmilla on (ollut) puhtaasti suolistoallergiaa. Ja näin
jälkikäteen myös Pikkusankarin kuvia katsellen voisi todeta, että
molemmat pojat ovat reagoineet myös iholla, välillä aika pahastikin,
joihinkin ruokiin (tätä emme silloin tajunneet). Koska Pikkusankarilla refluksi oli paljon pahemmassa
tilassa ennen sen toteamista kuin Minimullistajalla, oli se todennäköisesti ennättänyt
tulehduttaa myös keuhkoputket ja aiheuttaa astman, jota hoidetaan
edelleen. Neljävuotissynttäreiden kieppeillä Pikkusankarin suolistoallergiat
vähenivät ihan huimasti ja ruokavalio vapautui lähes kokonaan.

No mutta oireisiin: Jos lapsi nukkuu katkonaisesti, heräilee usein tuskaisena, ei halua olla vaakatasossa, pungertaa autonistuimeen laitettaessa, nähisee ja itkeskelee päivällä, vetää itseään usein kaarelle eikä jaksa keskittyä leikkimään, on hänellä oireita eli toisin sanoen hänellä on jostakin syystä todella huono olo. Isommalla lapsella kaikenlainen ilkivaltaan viittaava käytös (ja ylipäätään käytöshäiriöt), jatkuva tottelemattomuus, päämäärättömien juttujen höpöttäminen ärsytysmielessä ja kaiken suuhun laittaminen ovat merkkejä oireista. Nämä luettelemani jutut eivät meillä ole koskaan mitään ”normaalia” käytöstä. Sen tietää siitä, että olemme nähneet parempina aikoina sen lasten ”normaalin” käytöksen, ja se on jotain aivan muuta.
Jos tilanne on ollut juuri vähän aikaa sitten oireeton, mietimme tietysti ensimmäiseksi, mikä on muuttunut: onko lapsi (tai imettävä äiti) syönyt eritavalla, onko lääkkeisiin tehty muutoksia, onko lääkkeitä vahingossa jäänyt antamatta, onko sää muuttunut radikaalisti (pakkasen vaikutus astmaan ja helteen vaikutus refluksitautiin), onko elämässä tapahtunut jotakin suurta (niin hyvä kuin huonokin stressi vaikeuttaa refluksia), onko muuta kipeyttä (meillä pienikin flunssa vaikeuttaa refluksia tosi paljon, ja se huono kausi kestää noin kaksi viikkoa flunssan jälkeen), puskeeko hampaita (niiden teko todellakin pahentaa refluksia)  jne. Päätelmiemme mukaisesti ryhdymme toimenpiteisiin…

Yksi yleisimmistä toimenpiteistä on syynätä ruokia taas tarkemmin.

Minimullistajan ensimmäisen vuoden ajan kiristelin imetysdieettiä vähitellen ja vuoden iässä antitrypsiininäyte kertoi, että vihdoin oltiin päästy sellaiseen tasoon, että suurta ärsytystä suolessa ei enää ollut (antitrypsiininäytehän ei kerro rakenteelliseen refluksiin vaikuttavista ruuista). Näin ollen tuonaikainen sekä minun että hänen ruokavalio oli suht kelpo. Sen jälkeen sitten tietenkin laajenneltiin ruokavalioita ja alkoi se holtiton murujenkeruufiesta, joten antitrypsiiniarvot ovat varmasti nousseet ainakin hieman… Kuitenkin lähes kaikki yleisesti ottaen (rakenteellista) refluksia pahentavat ruoka-aineet ovat olleet pitkään poissa ruokavaliostamme, joten käytössä olevat, oireita pahentavat ruuat ovat joko refluksitaudin allergiseen puoleen vaikuttavia tai puhtaasti suolistoperäiseen allergisuuteen vaikuttavia.

Uskon, että jollakin tasolla rakenteellinen refluksi on koko ajan hieman hankaamassa arkea molemmilla pojilla, vaikka kaikki refluksia pahentavat ruoka-aineet saisimmekin karsittua pois. Sen osoittaa Losecin epäonnistuneet vähentämisyritykset Pikkusankarilla – ja tietenkin nyt sitten Losecin aloittaminen Minimullistajalla: emmehän me olisi aloittaneet happosalpaajaa, ellemme olisi ensin tehneet kaikkeamme muilla keinoilla hoitotasapainon hyväksi. Nyt sitten selviää, että miten lääke auttaa eli mikä osuus on rakenteellista refluksia, mikä tässä arjessa on hangannut.

Oireita aiheuttavien ruokien bongaamisen suhteen olemme siinä mielessä onnekkaita, että molemmat pojat ovat aina olleet nopeasti ruokiin reagoivia. Karkeat kaavamme oiretilanteisiin ovat:

Ennen ruokaa (ainakin lähes) oireeton + ruokailun jälkeen selkeät ja voimakkaat oireet + iho-ongelmat = lapsen oman annoksen jokin ruoka on epäsopiva. Saatamme lievittää oiretta allergialääkkeellä ja tarkkailemme jatkossa kyseisten ruokien jälkeistä oloa.

Imetysten jälkeen selkeitä oireita = jokin minun maidossa ärsyttää, joten edellisen päivän aikana syömät ruuat pääsevät tarkkailuun.

Itkuinen + usein heräilevä + epänormaali vaipansisältö + ilmavaivat + tuskaisena lattialla kieriskely = suolistoallergiaoireilu eli lapsi on kerännyt esimerkiksi vehnämuruja lattialta. Saatamme antaa Siliceaa tai allergialääkettä.

Itkuinen + usein heräilevä + kaarelle vetoa + nieleskelyä = rakenteellista refluksivaivaa – saatamme lievittää oloa Silicealla tai Gavisconilla (joka tosin Minimullistajalle ei sovi muutamista kokeiluista huolimatta).

Itkuinen + usein heräilevä + sormet poraavat suuhun tiettyyn paikkaan + kuolaa tulee enemmän kuin normaalisti = hampaantulo vaivaa pahentaen refluksia. Annamme särkylääkettä.

Itkuinen + yskäinen + tukkoinen + heräilee usein + oireinen = flunssan takia refluksikin on pahentunut. Saatamme helpottaa oloa nesteventolla.

Heräilee usein + rauhoittuu helposti syliin + ei vaadi tuntikausien hytkyttelyjä eikä tissittelyä = oireet eivät ole niin suuret, että tekisimme toimenpiteitä.

Lisäpäänvaivaa Pikkusankarin suhteen on meillä aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen tosiaan astma ja SI-vaivat. Jotta teksti pysyisi edes jokseenkin ymmärrettävänä, niin jätän näiden ja refluksivaivojen yhteiset kuviot aukikirjoittamatta.

Yleisesti ottaen luotamme kuitenkin siihen, että molemmilla pojilla on tällä hetkellä suurin piirtein toimiva ruokavalio tarkoittaen sitä, että ainakaan kymmeniä epäsopivia ruokia ei ole käytössä. Pientä viilausta tehdään ihan koko ajan. Jotta poistamme ruuan ruokavaliosta, vaadimme monta (kolme viiva kymmenen) kertaa näyttöä siitä, että juuri kyseisen ruuan jälkeen tulee oireita. Turhaan emme missään nimessä halua ruokia rajoittaa, mutta emme myöskään suuruudenhulluina tunge kaikkea mahdollista kokeiltavaa lapselle suuhun samaan aikaan. Myös uutta ruokaa kokeiltaessa annamme ruualle aina muutaman tilaisuuden, sillä haluamme varmistaa, että kyseessä ei ole mikään muu muuttuja tai vain uuteen ruokaan tottumista normaalin rajoissa.

Kukkakimppu sille, joka kirjoittaa sataprosenttisen varman käsikirjan refluksi-allergia-astma-arjen pyörittämiseen.

Viimeiseksi on tietenkin lisättävä, että joskus on vaan todettava, että mitään syytä oireisiin ei ole ja että refluksitaudin luonteeseen kuuluvat pahenemisvaiheet. Refluksitaudin ja allergioiden kesken tasapainoillessa on aina löydettävä se pienin paha, ruokavaliota kun ei voi aina vain rajoittaa ja rajoittaa eivätkä vanhemmat automaattisesti jaksa valvoa montaa vuotta neljälläkymmenellä herätyksellä yössä.

6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hei, Palaisin vielä tuohon asiaan mistä tietää mitä voi syödä ja paheneeko siitä refluksi. Olen jonkin verran seurannut blogiasi mutta nyt kun puhutaan paljon tuosta superfoodista. Olen seurannut kauniita kuvia annoksista joita teet niissä esiintyy aika ajoin erilaista superfoodia. Mielenkiintoni heräsi tästä ja ruokailun monipuolisuudesta. Luin yhden artikkelin muutamasta superfoodista ja en ollut hirveän tyytyväinen näistä mitä ne saattavat aiheuttaa. Siinä mainittiin että nykyinen lääketiede ei tunne haittoja ja hyötyjä niitä ei ole täällä meillä tutkittu. Miten teidän allergialääkärinne sanoo ja antaa luvan näiden käytölle. Eikö nämä voi yhtä lailla pahentaa oireita kuin mikä muu tahansa? Itse mietin ruokavalioasioita paljon ja en uskalla syödä kun tuttua tuotetta.

  Goji-marja

  Goji-marjoista löytyi kaksi kliinistä tutkimusta. Kun kokeilin muuttaa Goji berry’n erääseen latinan kieliseen muotoon Lycium Barbarum, löytyi edellisten lisäksi kolme tutkimusta, joissa oli tutkittu lähinnä Goji-marjan vaikutusta ksantiinin imeytymiseen.

  Ensimmäisessä, varsinaisessa Goji-, kuukauden kestäneessä tutkimuksessa (n=50) havaittiin antioksidanttikapasiteetissa paranemista päivittäisen Goji- marjan käytön jälkeen (Amagase et al. 2009)

  Toinen tutkimuksista oli saman tutkijaryhmän 16 henkilön tutkimus, jossa havaittiin pieniä edullisia muutoksia mielialaan, unenlaatuun ja stressiin vain kaksi viikkoa kestäneessä tutkimuksessa (Amagase et al 2008). Goji-marjoista löytyi muulla haulla tapausselostuksia, joiden mukaan ne saattavat lisätä verenvuototaipumusta. Siten ne eivät oikein sovi varfariini-verenohennuslääkkeen kanssa yhtä aikaa käytettäväksi.

  Maca

  Maca -hakusanalla löytyi yhteensä 22 viitettä, joista vain viisi osoittautui varsinaisiksi Maca -tutkimuksiksi. Neljä viidestä tutkimusta käsittelivät Macan vaikutusta seksuaalisuuteen halukkuuteen. Näissä lyhyehköissä kokeissa Macalla näytti olevan seksuaalista halukkuutta lisäävä vaikutus (esim. Zenico et al 2009). Yksi tutkimus käsitteli Macan turvallisuutta ja siinä havaittiin Macan nostavan diastolista verenpainetta sekä maksan toimintaa kuvaavaa AST-arvoa (osoittaa maksan rasittumista Maca-hoidolla) (Velontova et al 2008).

  Spirulina

  Spirulinasta tehty kirjallisuuskatsaus tuotti vastauksena yhteensä 19 tutkimusta. Spiruliinaa oli kokeiltu kuitenkin varsinaisena hoitona 15 tutkimuksessa, ja yksi hakutuloksista osoittautui kuitenkin rottakokeeksi. Kaikki (14 kpl) tutkimukset olivat pieniä (alle 100 potilasta), ja kestoltaan tyypillisesti alle 4 kuukautta. Spirulinaa oli kokeiltu allergisessa nuhassa, veren kolesterolimittareiden alentajana ja väsymyksen sekä mielialan hoidossa. Tutkimuksissa voitiin havaita pieni LDL-kolesterolin alentuminen. Allergisen nuhan oireet olivat helpottuneet jossain määrin. Väsymyksen osalta joissakin tutkimuksissa hyötyjä havaittiin, toisissa ei. Lyhytaikaisessa käytössä haittoja ei havaittu.

  Yhteenveto

  Yksikään yllä mainituista tutkimuksista ei oltu julkaistu ns. arvostetuissa lääketieteellisissä lehdissä, joilla on korkea impact factor. Voidaan siten todeta, että Goji- marjoista, Macasta ja Spirulinasta löytyy pienehköjä ihmisillä tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia, mutta näyttö on vielä varsin puutteellinen. Vertailun vuoksi: esim. D-vitamiinista on samoilla PubMed -rajauksilla löydettävissä 2339 tutkimusta! Turvallisuudesta pitkäaikaiskäytössä ei juuri ole kunnollisia tutkimukseen perustuvia todisteita. Luonnonkansat ovat toki käyttäneet valmisteita tuhansia vuosia.

  Toivottavasti näitä kaikkia valmisteita tutkitaan enemmän, jotta saataisiin selville niiden todellinen potentiaali. Tällöin voisimme olla varmempia sekä niiden hyödyistä että haitoista.

  Kopioin tuon suoraan tuolta sivuilta. Näitä jäin miettimään.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Tietenkin superfoodit voivat aiheuttaa oireita siinä missä "tavalliset" ruoka-aineetkin.
  Lääketiede ei tosiaan tunne superfoodien vaikutuksia tai sitten mielummin painottaa mahdollisia haittavaikutuksia.
  Superfoodeissahan on nimenomaan se idea, että niillä voi helposti täydentää omaa ruokavaliota, koska ne ovat todella ravinnerikkaita. Niitä käytetään yleensä suhteellisen pieniä määriä – puolesta teelusikallisesta muutamaan ruokalusikalliseen.

  Mainitsit goji-marjat, macan ja spirulinan. Blogista löysin viittauksia goji-marjan käytöstä, mutta macasta tai spirulinan käytöstä en ole huomannut kirjoituksia. Sen verran voin sivusta seuranneena sanoa, että blogipitäjä suosii raakoja sekä luomulaatuisia superfoodeja. Jos gojimarjat tuodaan Kiinasta ja niitä kasvatetaan jonkun tehdasalueen takapihalla verrattuna vaikkapa Tiibetin vuoristossa villinä kasvaneisiin yksilöihin, niin luuletko että niissä voisi olla jotain eroa? Kumpia sinun mainitsemassasi tutkimuksessa käytettiin?

  Mainitsit d-vitamiinitutkimukset, niin tiesitkö, että on tutkittu että lapsena saatu päivittäinen 50 mikrogramman d3-vitamiini annos suojelee lasta 1-tyypin diabetekselta. Miksi luulet, että tämänlaista tutkimustietoa ei hyödynnetä terveydenhuollossa? Kuka ottaa vastuu noin 50.000:sta 1-tyypin diabetekseen sairastuneesta? Haen tällä vaan sitä, että vaikka asioita on tutkittu ja on kiistatonta näyttöä jostain, niin silti sitä ei haluta hyödyntää.

 3. Emmi kirjoitti:

  Heippa eka Anonyymi!

  Toinen Anonyymi kirjoittikin jo aika hyvin vastauksia, mutta täydennän vähän. Eli tosiaan minulla on käytössä muutamia "superfoodeja", ja sinun mainitsemistasi gojimarjat. Itse ajattelen, että superfoodien raja on häilyvä, koska sanotaanhan, että esim. mustikkakin on superfood! Meidän allergologillemme muutkin kuin suomalaiset superfoodit ovat täysin ok dieettiin kokeiltavaksi, koska hän tietää, että me olemme niin perillä niistä (ja muistakin ruokavalinnoistamme) kuin vain voi olla 🙂 Hän luottaa arviointikykyymme ja taitaa myös olla tietoinen superfoodien ravintorikkaudesta (ja yleisesti ottaen allergisille sopivuudesta).

  Ja tosiaan, superfoodit minä olen yksitellen testannut, että käykö vai ei tähän dieettiin. Esimerkkinä voisin mainita, että (btw, suomalaista!) superfoodia nimeltä pakuritee kokeilin ja siitä tuli tosi kovat iho-oireet ja itkuisuutta Minimullistajalle minun kauttani. Myös raakasuklaa oli liian tujua Minimullistajlle minun kautta syötynä. Macaa ja spirulinaa en ole nyt imetysaikana kokeillut ollenkaan. Mutta esim. gojimarjat, mulperit yms. olen välttämis-altistamistestillä todennut tähän dieettiin sopivaksi.

  Meidän perhe suosii lähi- ja luomuruokaa, mutta täydennämme ruokavaliotamme niin suomalaisilla kuin muun maalaisillakin superfoodeilla sen takia, koska ne rikastavat minun imetysdieettiäni maullaan ja ravintoarvoillaan.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos olen ensimmäinen anonyymi. Minua kovasti kiinnostaisi kokeilla jotain noista mitä mainitsit. En itse ole toisiaankaan kovinkaan perillä noista superfoodeista. Kuvittelin ihan, että ne ovat vain kaikki ulkomaalaisia.. . Kiitos valituksesta. Olen tässä yrittänyt lukea niistä yhtä sun toista artikkelia ja siksi ajattelin jos vastaat niin saan varmaan hieman lisätietoa. Toiselle anonyymille kanssa kiitos valituksesta en ole ajatellut että on olemassa tiettyjä epäpuhtauksia sisältäviä superfoodeja. Tämä on tälläistä viidakkoa ostaako kotimaista, luomua vai mitä, kaikkea pitää kokeilla jos se helpottaa vain oloa. Yritän varovasti noilla, joita olet itse kokeillut ja todennut hyväksi. Mutta näinhän se lopulta sitten menee, että varovaisen kokeilun kautta sen tietää.

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Toinen anonyymi tässä vielä… Ensin on hyvä ottaa selvää, mikä funktio milläkin superfoodilla on. Toki voihan niitä ihan maunsakin puolesta vaan napostella, mutta osalla on erittäinen tehokkaita vaikutuksia kehossa, mm. adaptogeeniset superfoodit, piristävät, puhdistavat tai vaikkapa hormonitoimintaa tukevat.

  Nykyisin markkinoilla on helppoja aloituspaketteja, jotka sisältävät monia yleisimpiä superfoodeja pieniä määriä. Rohkeasti vaan kokeilemaan!

 6. Emmi kirjoitti:

  Hyviä pointteja toisella Anolla. Ja minä voisin vielä lisäillä, että kannattaa tosiaan pitää terve järki päässä ja kriittisyys kaikkea netissä kirjoittelua kohtaan liittyen superfoodeihin(kin) 🙂 Itse kun kokeilee ja maistelee, niin tietää, mikä sopii ja mikä ei. Mutta ainakin meidän herkkämahaisille/allergisille (ulkomaalaisista supereista) gojimarjat, mulperinmarjat, inkamarjat ja chiansiemenet ovat käyneet hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *