Hae
Emmi Anniina

12 kasvatusasiaa: 6, joissa olemme tiukkiksia ja 6, joissa olemme höveleitä (osa 1/2)

Koska kasvatusasiat ovat lähellä sydäntäni niin työelämässä kuin henkilökohtaisessa elämässänikin, aion kirjoittaa niistä jatkossa enemmän tänne blogiin. Tänään kirjoittelen teille meidän perheen kasvatusvalinnoista. Kerron kuusi asiaa, joissa olemme melko tiukkiksia ja kuusi asiaa, joissa olemme aika höveleitä. Kun tekee listapostauksia, tulee kirjoituksesta vääjäämättäkin melko mustavalkoinen, joten lukekaa kirjoitusta siitä muistutuksesta käsin 😉

Asiat, joissa olemme tiukkiksia

Kiroileminen. Meidän perheessä ei kiroilla, eivät aikuiset eivätkä lapset kiroile. En muista, että olisin ikinä kuullut lastemme suusta kirosanoja. Jos kuulisimme, niin kyselisimme, mistä kirosanat on opittu, kertoisimme kirosanojen taustoista ja miettisimme, kannattaako niitä käyttää ja millaisen kuvan kiroileminen ihmisestä antaa.

Ulkoileminen. Päivittäin ulkoillaan, tavalla tai toisella. Sää on vain pukeutumiskysymys. Yritämme innostaa lapsia tekemään ulkona aina sitä, mikä on mahdollista sillä säällä. Emme päivittele lasten kuullen ”huonoa säätä”, koska oikeasti: mikä on huono sää? Kun me vanhemmat löydämme säästä kuin säästä hyviä asioita, lapset oppivat, että sade ei ole huono sää tai pakkanen ei ole syy jäädä sisälle. (Toki ukonilma on oikeasti vaarallinen, silloin emme ulkoile.) Emme tarkoita, että joka päivä olisi pakko olla kahta tuntia ulkona, mutta edes pieni happihyppely tekee hyvää jokaiselle, ihan jokaisena päivänä.

Rehellisyys. Emme hyväksy valehtelua, ja siksi kaikenlaiset pienetkin valheet keskustellaan lapsentasoisesti läpi. Opetamme rehellisyyttä esimerkin kautta. Rehellisyyteen kuuluu myös omien virheiden näkeminen, tunnustaminen ja anteeksianto.

kasvatus

Kiusaaminen. Emme hyväksy kiusaamista, ja moni veljesten välienselvittelytilanteiden käsittely vie meiltä aikuisilta paljon aikaa ja energiaa, mutta ovat kaiken sen väärti. Haluamme näyttää asioihin puuttumisella sen, että me välitämme ja haluamme opettaa hyvät eripuratilanteiden käsittelytaidot.

Rahankäyttö. Koska mietimme itse tarkkaan sen, mihin rahamme käytämme, haluamme opettaa tämän myös lapsille. Harkitseva rahankäyttö ei tarkoita sitä, että mitään kivaa ei saisi ostaa ja että aina vain tulisi laittaa kaikki rahat säästöön. Lapsilla on omaa rahaa, jota he saavat käyttää, kunhan vain pohtivat rahankäyttökohteen meidän kanssamme ennen ostosta. Meidän mielestä elämään kuuluu huvituksia ja hauskuutta. Lapset ovat käyttäneet rahojaan muun muassa niin lelukauppaan, tivoliin, ravintolakäyntiin kaverinsa kanssa kuin herkkuihinkin. Paljon rahaa meidän lapsilta on saanut myös Heurekan tiedekauppa… Osa ostoksista on tehty ex tempore, kun lapset ovat törmänneet johonkin kivaan ja kysyneet siihen lupaa, osa ostoksista ovat olleet tarkkaan harkittuja. Keskimmäinen taitaa tällä hetkellä säästää jotakin isompaa ostosta varten.

Ruutupelien ja ohjelmien ikärajat. Suosimme kotona lautapelejä ja kirjoja, mutta toki lapsemme katsovat ohjelmia ja pelaavat ruuduillakin pelejä, ei joka päivä, mutta viikottain kuitenkin. Nämä hetket ovat hyvin usein sellaisia, jolloin me vanhemmat teemme töitä (esimerkiksi olemme samaan aikaan palaverissa), joten emme katsele vieressä joka hetki ohjelmia tai ruutupelejä (toki ennen ja jälkeen kyselemme niistä ja välillä olemme siinä vieressä tekemässä töitä). Koemme, että ikärajojen noudattaminen on siksi(kin) tärkeää.

Jälkimmäisessä postaussarjan osassa kerron, missä asioissa olemme höveleitä 😀

Nyt olisi teidän vuoro kertoa, missä asioissa te olette tiukkiksia!

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA: FB: @emmianniinablog IG: @emmianniinajansson

PERHEJUTTUIHIN LIITTYVIÄ MUITA KIRJOITUKSIA:

Meidän valinta: lapset kotihoidossa eskariin asti

15 kuvaa ja 15 ajatusta 15 vuotisen parisuhteen ajalta

”Auta minua tekemään itse!” – Miksi valitsimme lapsellemme Montessorin?

2 kommenttia

 1. Outi Karita kirjoitti:

  Monissa kohdissa nyökkäilen.
  Meillä kuitenkin ruutu taitaa kuulua joka päivään, mutta tarkka olen määrästä ja laadusta. Pääasia ettei se aiheuta levottomuutta ja vie liikaa aikaa muulta.
  Ulkoilu on myös tärkeää minunkin mielestä, mutta joskus on päiviä ettei ulos olla suunnattu, sen kyllä huomaa omassa olossakin.

  Outi Karita
  https://outikarita.vaikuttajamedia.fi

  • emmi kirjoitti:

   Tuo on kyllä totta, että on hyvä tarkkailla, ettei ruudun katsomisesta aiheudu mitään haittoja. Ja ulkoilu totta tosiaan piristää väsymyksenkin keskellä. Ihania talvipäiviä teille sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *