Hae
Emmi Anniina

Imetysennätykseni on saavutettu!

imetys

Turkissa toukokuussa 2019

Jes, kuopusta imetetty nyt yli 2v2kk! Eli kauemmin kuin olen imettänyt kuopuksen isoveljiä. Minä olen niin iloinen, että viimein olen pystynyt menemään täysin lapsentahtisesti, eikä lopettamispäätöstä ole tarvinnut tehdä kuten edellisten lasten kanssa tein.

Imetys esikoisen ja keskimmäisen kanssa

Esikoisen imetys oli kyllä aikamoinen härdelli. Sen lisäksi, että esikoinen veti ihan järkyttäviä rintaraivareita monta kuukautta, hänen allergioiden takia jouduin rajoittamaan hänen ruokavaliotaan, ja omaanikin suppeaksi. Kokonaisuudessaan imetys esikoisen kanssa kesti puolitoista vuotta, josta suurimman osan ajasti olin tiukalla imetysdieetillä. Pääsääntöisesti söin kuutta ruoka-ainetta (kana, riisi, mustikka, kvinoa, kesäkurpitsa, bataatti), ja oloni oli jo melko kuihtunut ja väsynyt. Teimme siis päätöksen imetyksen lopettamisesta, vaikka se kuihdutti esikoisen ruokavalion myös köyhemmäksi – jäihän häneltä kokonaan maitoni pois ruokavaliosta. Niinpä siis koimme paljon itkua, huutoa ja pettymystä, mutta saimme kuin saimme lopetettua imetyksen esikoisen ollessa puolitoistavuotias. Olin niin pettynyt itseeni ja siihen, että imetys loppui tällaiseen taisteluun.

Esikoisen imetyksen lopettamisen jälkeen päätin, että seuraava lapsi, jos sellainen saadaan, saa olla imetyksessä kauemmin, ja niinhän siinä kävi. Keskimmäistä imetin siihen asti, kunnes hän oli kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Mutta loppui sekin liian lyhyeen, sillä jouduimme lopettamaan ennen kuin lapsi itse olisi ollut siihen valmis. Keskimmäinen oli myös allerginen, mutta ei ihan niin pahasti, joten imetysdieettini oli paljon helpompi, poissa olivat gluteenin, lehmänmaidon, soijan ja pähkinöiden lisäksi ehkä kymmenen muuta ruokaa. Itselleni dieetti siis oli helppo ja imetys oli leppoisaa. Muistaakseni rintaraivareita tai muitakaan vaikeuksia ei kovin ollut. Jouduimme kuitenkin lopettelemaan imetystä, sillä toivoimme kovasti kolmatta lasta, ja imetys piti poissa minun kuukautiskiertoni. Niinpä siis jouduimme taas kokemaan tuon irti repimisen.

Imetys kuopuksen kanssa

Kun keskimmäisen imetys loppui, lupasin taas itselleni, että jos meille annetaan kolmas lapsi, niin hän ainakin saa olla imetettävänä ihan niin pitkään kuin vain hän haluaa (tietenkin olettaen, että se tuntuu minusta hyvältä päätökseltä tuon koko ajan). Ja nyt me olemme tehneet ennätyksen! Hän on ollut imetettävänä yli kaksi vuotta ja kaksi kuukautta, eikä loppua näy, haha! Tämä kolmas imetys on ollut kyllä ihana: ei suuria imetysdieettejä, ei mitään vaikeuksia missään vaiheessa, ei yhtäkään rintaraivaria, ei mitään imetysuupumusta minulla. Kaikki on siis sujunut oikein mallikkaasti, kun ollaan koko ajan menty lapsentahtisesti. Ja nyt aiotaan todella edetäkin niin, että ei hätäillä lopettamisen suhteen, vaan katsotaan, mihin asti meidän pieni tahtoo tissillä olla. Helppoa tämän taaperon kanssa imetys on senkin suhteen, että imetys ei ole enää niin sitovaa minulle: helposti voimme olla erossa yön tai kaksikin, ja niin vaan imetys jatkuu sen jälkeen normaalisti. 🙂

Olen kirjoittanut aiemmin muutamia postauksia liittyen imetyksen hyötyihin ja ihmisten suhtautumiseen (julki-)imetykseen. Niihin en aio tässä postauksessa nyt paneutua, vaan halusin vain iloita kanssanne, että meillä edelleen imetetään, ja vihdoin tämän kolmannen kanssa voin imettää niin pitkään kuin vain meille molemmille se sopii!

imetys

Kuopus on ollut helppo imetettävä

En ole mikään yltiöintohimoinen imetyksen sanansaattaja, mutta kyllä ehdottomasti tahdon tukea jokaista naista, joka tahtoo imettää (pitkään)! Haluan auttaa olemaan välittämättä ihmisten välillä kummallisistakin reaktioista, joita imetys, julki-imetys tai taaperoimetys tuottavat. Imetys on luonnollinen ruokkimistapa. Imetyksellä on valtavasti hyötyjä. Meillä imetys on ollut se luonnollisin ratkaisu vauvan ja taaperonkin ruokintaan. Minä olen entisestään rentoutunut imetyksen kanssa, ja olen aika kivasti voinut imettää missä tahansa ilman, että mietin, että voikohan tässä nyt ruokkia lastaan, vai saanko kummeksuvia katseita. On ollut niin kiva huomata, että olen kaikkien näiden imetysvuosien aikana saanut myös ihan älyttömän paljon hymyileviä katseita, kauniita sanoja ja tsemppausta. Eli jatkan valitsemallani tiellä: puhun reilusti imetyksen puolesta, näytän itse, että imettää voi missä vain ja kannustan ihmisiä imetysmyönteisyyteen. Minulle tärkeintä on se, että mitä tahansa äiti päättääkin imetykseen liittyen, niin hän saisi siihen tuen ympäriltään.

// Emmi

NÄHDÄÄNHÄN MYÖS MUUALLA:

FB: @readysteadyflowblog / IG: @skribentti

LUE MYÖS:

VIISI VUOTTA SITTEN ISÄNI HAUTAJAISISSA

KÄYNNISSÄ OLEVA JÄNNITYSNÄYTELMÄ: EHEYTYVÄTKÖ YÖMME?

MILTÄ VÄSYMYS TUNTUU?

2 kommenttia

  1. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

    Mie imetän vielä neitiä 1v10kk ja hän haluaisi jatkaa varmaan hamaan tappiin asti,mutta itselleni alkaa riittämään … kesällä tarkoitus lopettaa 🙂 onneksi olkoon sujuneesta imetystaipaleeesta 🙂

    • emmi kirjoitti:

      Kiitos Tiina 🙂 Tsemppiä teille lopettamiseen, toivottavasti se sujuu mahdollisimman mutkattomasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.