Hae
Emmi Anniina
Kaupallinen yhteistyö

Nämä asiat sinun tulisi tietää maksasta (sis. reseptin maailman herkullisimpaan maksa-ateriaan)

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

maksa

Olen maksan ystävä. Tiedän, että moni ei voi sanoa samaa. Kerron teille seuraavaksi miksi maksaa kannattaisi syödä viikottain, kumoan myyttejä maksan vaarallisuudesta ja kerron tietenkin, miten valmistaa maailman herkullisin maksa-ateria.

Miksi maksaa kannattaisi syödä

Kun valmistan itselleni ruokaa, odotan ateriani täyttävän kaksi kriteeriä: siinä pitää olla paljon ravinteita ja sen pitää olla herkullista. Jos vertaillaan eläimestä saatujen osien ravinteikkuutta, niin ykkös- ja kakkossijan ottavat sisäelimet ja luuydin. Unohda siis sisäfileet.

Maksa varastoi monia vitamiineja ja hivenaineita, kuten A, D, E, K, B-12 vitamiinia sekä folaattia ja kuparia sekä rautaa. A-vitamiini, jota saa maksaruoista, on aktiivisessa muodossa, eli meidän elimistö pystyy sen hyödyntämään todella hyvin. Sen sijaan, jos et syö maksaa, mutta kuvittelet saavasi riittävästi A-vitamiinia popsimalla porkkanoita tai muita betakaroteenia sisältäviä kasviksia, niin todellisuus on se, että raaoista vihanneksista saatavasta betakaroteenista vain noin 5-10% konvertoituu aktiiviseksi A-vitamiiniksi.

Tarvitset A-vitamiinia terveenä pysymiseen (vastustuskyky), kasvamiseen (lapset ja nuoret), hedelmällisyyteen, näkökyvyn ylläpitoon, limakalvojen hyvinvointiin ja ihon kuntoon. Maksaa kannattaa siis jo pelkästään syödä tämän tärkeän vitamiinin takia!

Maksako vaarallista?

Maksan vaarallisuudesta liikkuu vieläkin paljon väärää tietoa. Yksi asia, josta puhutaan on A-vitamiinin yliannostus ja toinen on maksaan kertyneet toksiinit. Molemmat ovat ihan valideja pointteja, mutta asia ei ole ihan niin yksioikoinen.

A-vitamiini yliannostusta alettiin pelkäämään 80-luvulla. Siinä oli taustalle sikafarmareiden A-vitamiini kokeilu, jolloin sioille syötettiin runsaasti A-vitamiinia, jotta nämä pysyisivät terveinä ja kasvaisivat hyvin. Tämä ylimääräinen A-vitamiini varastoitui eläinten maksaan, jota ihmiset sitten söivät ja sitä kautta saivat paljon suurempi A-vitamiini annoksia, kuin tavallisesti. Tämä ei tosin enää nykyisin ole ongelma. Jospa ihmiset pikkuhiljaa uskoisivat, että maksaa voi taas turvallisesti syödä. Siitä kun ei oikein missään medioissakaan edes puhuta!

Lisähuomio: A- ja D-vitamiini toimivat synergisesti, eli jos saat molempia samassa suhteessa, on yliannostuksen vaara käytännössä olematon. A-vitamiinitoksisuus liittyykin monesti alhaiseen D-vitamiinin saantiin. Muista tämä myös, jos nyt pimeänä aikana syöt mega-annoksia D-vitamiinia (reilusti yli 100 mikrogrammaa/vrk), että otat samalla myös A-vitamiinia!

Maksa on elimenä sellainen, että sen läpi kulkee paljon myrkkyjä. Se on ikäänkuin jätelaitos, joka lajittelee myrkyt ja ravinteet ruoasta. Ravinteet se varastoi, mutta myrkyt se lähettää eteenpäin. Maksa ei siis ole toksiinien varastopaikka, ainoastaan läpikulkuosoite. Tosin tämä pätee vain vapaasti laiduntaneen eläimen maksaan. Jos ostat tehotuotetun eläimen maksaa, jonka alkuperää et tiedä, niin silloin toksiineja voi olla niin paljon koko eläimen kehossa, että maksakin on täynnä juuri niitä kaikista pahimpia mykkyjä, kuten antibiootteja ja muita lääkeaineita sekä maatalouden kemikaaleja. Kaikki mahdolliset maanviljelyssä käytetyt haitalliset kemikaalit tulevat GMO viljan ja soijan kautta, siis eläimelle syötetyn ravinnon korvikkeen kautta tämän elimistöön. Satsaa siis laatuun, niin voit syödä maksaa huoletta!

Maailman herkullisin maksa-ateria

No niin ja sitten reseptin pariin. Itse ostan maksani vain paikallisilta farmarin markkinoilta. Käytän vaihdellen vasikan ja karitsan maksaa.

Vaihe 1: Poista maksapalastasi pinnalla olevat kalvot ja suurimmat verisuonet. Tee veitsellä pieni viilto pintaan ja irrottele joko sormella tai veitsellä ohut kalvo. Kaikkia verisuonia et saa millään kaivettua esiin, mutta poista ainakin isoimmat.

Vaihe 2.: Leikkaa maksasta noin 1-2 cm paksuisia pihvejä.

Vaihe 3: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. (Tämän voi tehdä jo heti aluksikin)

Vaihe 4: Paista kuumalla pannulla gheessä tai kookosöljyssä pihvejä molemmiltä puolilta pari minuuttia, että saat kauniin paistopinnan. Älä kuitenkaan paista paloja läpikypsiksi!

Vaihe 5: Laita paistetut pihvit uuninkestävään vuokaan ja mausta ne ripauksella suolaa, pippuria, kardemummaa ja lorauksella kookosaminoja.

Vaihe 6: Laita vuoan päälle folio ja laita se 200-asteiseen uuniin viideksi minuutiksi kypsenemään.

Vaihe 7: Nauti maksa uunissa paahdettujen kasvisten, sipulin tai haluamasi lisukkeen kera.

maksa

Foodinille on tullut loistavia uusia mausteita. Käy tsekkaamassa koko tarjonta täältä. Yllä mainitussa reseptissä kardemumma taittaa kivasti maksalle ominaista makua, jota monet muuten vieroksuisivat. Kookosaminoista tulee soijakastikkeen kaltainen aavistuksen makea ulottuvuus tähän ruokaan, joka viimeistelee makunautinnon.

Syötkö sinä usein maksaa? Millainen on sinun lempparireseptisi?

P.S. Tiesithän, että Foodinin herkkuja löydät myös K- ja S-ryhmän kaupoista, Ruohonjuuresta sekä muista hyvinvoinnin erikoisliikkeistä ja verkkokaupoista!

//Ramon

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS:

Helppo, koko perheen kulinaarigranola

Treffit alkuviinien seurassa

20 suosikkiamme Foodinilta

Kaupallinen yhteistyö: Foodin

2 kommenttia

 1. Tarja/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti:

  Vau! Herkulliselta näyttää! Olen maksaruokien ystävä 🙂 Mielenkiintoinen postaus – paljon tietoa ja reseptikin vielä.

 2. RJ kirjoitti:

  Mukava kuulla, että maksa maistuu 🙂
  Maksasta pitäisi puhua enemmän ja kannustaa sen käyttöön ruokavaliossa.
  Resepti on yhdistelmä hyväksi havaittuja metodeja ja komboja sekä loraus omaa visiota. Toimii!

  //Ramon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.